Mennyi energiát igényel egy szerszámgép?

A METAV 2012 összehangolja a felhasználók és a gyártók szakértelmét

Mennyi energiát igényel egy szerszámgép?

Mennyi energiát igényel egy szerszámgép?

Frankfurt am Main, 2012. február 28. – Néha egyszerűen minden rendesen illeszkedik egymáshoz: a Volkswagen AG-ról beszélünk, és annak ökológiai stratégiájáról, mely „Think Blue. Factory” nevet viseli, és a Brunswick Alkalmazott Tudományegyetemről, melyet nemrégiben a Német Szövetségi Gazdaság- és Technológiaügyi Minisztérium a Német Nyersanyag-hatékonyság Díjával jutalmazott.

A díjazott tudósokat a Volkswagen alsó-szászországbeli baunatali üzeme bízta meg az energia–megtakarítás azon potenciális lehetőségeinek kutatásával, melyek a szerszámgépek által érhetők el. A „Think Blue. Factory” kampánnyal a Volkswagen világszerte optimalizálja a gyári üzemeltetést az erőforrás–gazdaságosság és az energia-takarékosság terén. Ahogy baunatali üzem szemlélteti: az autógyártó átlátható energia–irányítási rendszereket telepít, melyek kivitelezését 2013-ra ütemezik. Dirk Sauermann, aki az energiacsoport vezetője, az „energiafogyasztás tiszta ábrázolását” részesíti előnyben mind a berendezésnél, mind az alkatrészgyártóknál.

 

Az IWF tudósai által végzett kutatás a Volkswagennek

Christoph Herrmann, a Brunswick Alkalmazott Tudományegyetem Szerszámgép– és Gyártástechnológiai Intézet (IWF) Termék- és Életútmenedzsment részlegének professzora

Christoph Herrmann, a Brunswick Alkalmazott Tudományegyetem Szerszámgép– és Gyártástechnológiai Intézet (IWF) Termék- és Életútmenedzsment részlegének professzora

Az IWF tudósai, akik a Volksvagennek végzik a kutatást, részesülnek a Brunswick Alkalmazott Tudományegyetem Szerszámgép– és Gyártástechnológiai Intézet (IWF) Termék- és Életútmenedzsment részlegének segédletében, melyet Christoph Herrmann professzor vezet 2000 óta. 2010–től az IWF csoport a Volkswagen létesítményével együtt dolgozik Baunatalban az energiatakarékosság és a forrásgazdálkodás területén.

“Az üzem körülbelül 5000 szerszámgéppel rendelkezik, és rengeteg elérhető, kapcsolódó adattal. Ez azt jelenti, hogy most először tudjuk használni a trendelemzést annak kimutatására, hogy a szerszámgépek energiafogyasztása hogyan fejlődött az idők során. – mondja André Zein tudós. – A kimutatásaink arra világítanak rá, hogy a különböző gépi koncepciók energiaigénye ugyanazon gépi munkák alkalmazásánál akár ötszörös mértékben is eltérhet. Ez képezi a hatékony megoldások iránti kutatásunk motivációját.”

André Zein, az IWF tudósa

André Zein, az IWF tudósa

 

“Fölvázoltuk a kulcsproblémát: mi is számunkra pontosan az energiatakarékos szerszámgép? – folytatja Herrmann professzor – Ez segített abban, hogy felállítsuk a mércét: hogyan is néz ki a megvalósítható legkisebb energiafogyasztás? – Ennek a kérdésnek a vizsgálatához a Baunatalban lévő üzem jó partnernek bizonyult, köszönhetően a gépek nagy számának, amiknél az IWF emberei idősoros számításokat tudtak készíteni, például annak meghatározásához, hogy hogyan fejlődött az elektromos csatlakoztatott terhelés a történelem során, amióta az első szerszámgépet megvásárolták 1930-ban.

 

Az energiamegtakarítás 51 megközelítése

A brunswicki szakértők 51–féle megközelítést fejlesztettek ki az energia–megtakarítás kapcsán az észak–hesse–i üzemben, ebből 19–et már sikeresen igazoltak magában az üzemben, és másik 32 pedig próbaszakaszban van, és további kutatásokra vár. Amikről szó van, azok nem csak a nyilvánvaló és eddig ismert mértékek, mint az energiatakarékos motorok, hanem néhány más megközelítés is, melyek alapvetően újak.

Esztergagépek teljesítménye az elmúlt évtizedekben

Esztergagépek teljesítménye az elmúlt évtizedekben

“Együtt találtuk ki, hogy milyen sok energiát tudunk megtakarítani, ha kevesebb nyersanyagot kell eltávolítani, mert az adott összetevőt a végső formához alakítottuk.” – magyarázza a professzor.

“Azokban az időközökben, amikor a felhasználók nem teljes terheléssel működtetik a gépeket, több lehetőség is rendelkezésre áll az energia–megtakarításra. – mondja Herrmann professzor. – Egy opció a koncentrált gyártási műveleteken belül arra szolgál, hogy ügyesen megtervezze a folyamatláncot, így nem keletkezik várakozási idő. – elmondása alapján így  energia spórolható meg, hiszen a teljes energiafogyasztás 70 százaléka pusztán a gép alapigényeire megy el. – Szóval egy intézkedés a gép leállításáért felelős, amennyiben ez lehetséges, amikor nincs folyamatban lévő termelés. – példálózik André Zein. – Ez azt jelenti, hogy az ágazat számára az a cél, hogy egy olyan gépet kell tervezni, amely már minimális alapterhelés mellett üzemképes, és amely már nagyon rövid idő alatt eléri az üzemi hőmérsékletet.”

Dirk Sauermann - VW

Dirk Sauermann - a VW energiacsoportjának vezetője

Milyen visszajelzést és következtetéseket vont le a baunatali Volkswagen üzem a projekt eredményeiből?

“A projekt időtartama alatt készített elemzések, valamint a mi napi empirikus visszajelzéseink azt megmutatják, hogy a már meglévő gépeknél el lehet érni megnövekedett energiahatékonyságot, ha jelentős időt és pénzt fordítanak rá. – mondja Dirk Sauermann, aki az energia csoport vezetője. – Célunk a gép- és az alkatrészgyártók közötti kooperáció megteremtése. Amellett, hogy optimalizáljuk a gépek energiafogyasztását, 2011 óta arra is összpontosítunk, hogy szisztematikusan törekedjünk az új, energiatakarékos gépek  gyártására.”


Egyszerű mérés és értékelés

De hogyan járjanak el azok a szerszámgép-felhasználók, akik nem rendelkeznek a nagy vállalatok kínálta feltételekkel? – “Mi itt kifejlesztettünk egy szabványosított eljárást annak érdekében, hogy a kis– és középkategóriás cégek is be tudjanak kapcsolódni, illetve hogy be tudják szerezni a szükséges adatokat, amennyiben csak régebbi ellenőrzőrendszerrel ellátott gépekkel rendelkeznek. – magyarázza Herrmann professzor. – A tanácsom a következő: egyszerű, stabil mérőműszereket kéne használniuk, egyszerű, standardizált értékelési programmal.” – Azt is reméli, hogy nagyobb lesz az átláthatóság a gépgyártók között.

“Tényleg nagyon tetszik egy esetleges energia-útlevél ötlete, melyen szerepel a gépezet energiafogyasztásának mértéke egy adott alkalmazás esetén, és az, hogy hogyan teljesít.” – kommentálja. Úgy gondolja, hogy fontos, hogy a felhasználók kölcsönös visszacsatolást intézzenek nem csak egymáshoz, hanem a területükön lévő gyártók felé is. – A METAV egy nyilvánvaló lehetőség erre, minthogy különösen eredményes az eszmecserére, valamint a hálózatok is kivételesen jól működnek.

forrás és fotók: VDW

Megosztás
[
    ]