Fenntartható projektek új alkalmazásokkal, hatékonyabban

Akár 30 százalékkal kedvezőbb energiafelhasználás és stratégiai együttműködés a fenntartható gyártás érdekében, erről szól a GREENMODE és a GREENTECH, amellyel a DMG MORI útjára indította a Green Transformation-t (GX).

A DMG MORI Machining Transformation (MX) szemléletének egyik alappilére a Green Transformation (GX). Ennek jegyében a szerszámgyártó jövőképe a fenntartható gyártáson és megmunkáláson alapszik. A vállalat legfőbb célja, hogy segítséget nyújtson a klímavédelmi célok teljesítésében, ugyanakkor az emelkedő energiaárakra is választ kíván adni. A megoldáscsomag tartalmazza az erőforrásokhatékony szerszámgépeket (GREENMACHINE), az energiatakarékos gépüzemeltetést (GREENMODE) és zöld technológiákkal kapcsolatos stratégiai együttműködést (GREENTECH). Mindezek figyelembevételével a DMG MORI 13 úttörő technológiai és innovatív funkciói segítségével több, mint 30 százalékos energiamegtakarítást képes elérni. A vállalat fenntartható fejlődéssel kapcsolatos projektjének alapját az ügyfelekkel való szoros kapcsolattartást adta, így volt ez a GREENTECH esetében is. A projekt célja az volt, hogy hatékonyan lehessen a megújuló energiaforrásokkal és az e-mobilitással kapcsolatos alkatrészeket megmunkálni.

A Green Transformation (GX) az egyik alappillére a DMG MORI jövőképének, a Machining Transformation-nek (MX).

GREENMODE: 13 pontos akcióterv a 30 százalékkal kedvezőbb energiafelhasználásért

„A DMG MORI a Green Transformation projekthez hasonló teljes átfogó szemlélettel valósítja meg a GREENMODE megoldást is.” – mondta Marc-André Dittrich, vállalatfejlesztési menedzser. Ennek megfelelően a vállalat minden szempontot figyelembe véve vizsgálta meg a szerszámgépek energiafelhasználását és termelékenységét. Ezt követően született meg egy 13 pontos akcióterv, amely többek között tartalmazza a Business Benefit Optimizer-t is. Ennek segítségével – köszönhetően az innovatív hardveres and szoftveres fejlesztéseknek – minden üzemállapotban hatékonyabb működtetés érhető el. A fejlesztéseknek köszönhetően a DMG MORI szerszámgépei a jövőben képesek lesznek energiavisszatápláló fékezésre, rendelkeznek majd LED munkatérlámpával, valamint alapfunkcióik között lesz az Advanced AutoShutdown és alapfelszereltségnek számítanak majd a hatékonyok hőcserélők. Mindezeknek és számos egyéb intézkedésnek köszönhetően a DMG MORI szerszámgépek energiafelhasználása jelentősen csökken.

Business Benefit Optimizer-t is tartalmazó 13 pontos terv a hatékonyabb energiafelhasználás érdekében.

Egy szerszámgép hatékonysága a termelékenységétől függ. Ez azt jelenti, hogy a folyamatok és az állásidők, valamint a fogyóeszközök készletének csökkentése a teljes szerszámgép hatékonyságát befolyásolja. A Heidenhain vezérlővel felszerelt szerszámgépekhez előtolás adaptív szabályozás érhető el, ami például szintén hatással van a hatékonyságra, a darabidő csökkenése lévén. A DMG MORI kínálatában egyéb, opcionálisan rendelhető megoldásokra is van lehetőség, ilyen például a hűtő-kenő szivattyú működtetését végző kiegészítő berendezés. Az Advanced Energy Monitoring és az opcionálisan választható sűrített levegőfelügyelet lehetővé teszi az energiafelhasználás pontosan nyomon követését, így az esetleges levegőszivárgás is gyorsan kideríthető. A karbantartás ideje is csökkenthető a zeroFOG páraelszívóval, továbbá az AI Chip Removal (AI-vezérelt forgácseltávolítás) használata is gyorsítja a folyamatokat, köszönhetően annak, hogy a munkatér lemosása AI-alapú tisztítással történik.

A 13 pontos akciótervet a Business Benefit Optimizer teszi teljessé. Ez az eszköz egy műszerfalon jeleníti meg a szerszámgép energiafelhasználását és a CO2 kibocsátást, ezáltal pedig lehetőség nyílik a teljes géppark összehasonlítására. Így a DMG MORI ügyfelei figyelembe vehetik az energiaköltségeket és a fenntarthatósági szempontokat akár már a beruházás korai szakaszában. A 13 pontos akcióterv következetes alkalmazásával az ügyfelek komoly, akár 30%-os energiamegtakarítást érhetnek el a szerszámgépek ipari felhasználása során. A javuló hatékonyságnak köszönhetően a projekt költsége a beruházástól számított három éven belül képes megtérülni.

GREENMODE intézkedések egy CTX gamma 2000-en

GREENTECH: Stratégiai együttműködés fenntartható technológiákkal

Fejlett megoldások terén szerzett tapasztalatával a DMG MORI évek óta kulcsszerepet játszik a napenergia, szélenergia, e-mobilitás és zöld technológiák fejlesztésében, gyártási felhasználásában. A zöld technológiák fejlesztése terén a gyártók és beszállítók folyamatosan kihívás elé vannak állítva, elsősorban az új munkadarabok és az egyre szigorodó megmunkálási követelmények végett. „Ezekkel a felhasználókkal szorosan együttműködve dolgozta ki a DMG MORI új megmunkálási megoldásait, melyek teljesítik a szigorú követelményeket.” – mondta Marc-André Dittrich. Az EMO-n kiállított GREENTECH munkadarabok meggyőzően illusztrálják a gyártásuk során alkalmazott, széleskörű technológiai palettát, melyen olyan megoldások találhatók, mint a szimultán 5-tengely marás, a 6-oldalas teljes megmunkálás, az additív gyártás, vagy éppen a precíziós, lézeres megmunkálás.

GREENMODE intézkedések egy DMU 40 eVo linear-on

Rövidebb darabidő és nagyobb pontosság a teljes megmunkálásnak köszönhetően

A DMG MORI egy vízerőművekben használt Kaplan turbina forgórészével mutatta be a vízenergetikai iparágban alkalmazott megoldását. Az összetett munkadarabot egy felfogásból munkálták meg egy körasztalos DMF 300|11-en. A rövidebb darabidőn kívül a munkadarab pontossága is javult, hiszen az ismételt befogásból származó pontatlanságokat is kiküszöbölték. Hasonló eredményeket értek el egy DMU 65 FD monoBlock-al, amelyen egy szélturbina bolygóművének fogaskerekeit gyártották.

GREENMODE intézkedések egy DMU 65 FDS monoBLOCK-on: Pelton-kerék megmunkálása

Fejlett technológiák a még hatékonyabb üzemanyagcellák érdekében

A DMG MORI lenyűgözően mutatja be, mekkora fejlesztési potenciál rejlik az új megmunkálási műveletekben, esetünkben egy üzemanyagcellákhoz készült bipoláris lemez példáján keresztül. Ezek az alkatrészek additív gyártási eljárással készülnek egy a LASERTEC 30 DUAL SLM gépen, a “Dolphin” kutatási projekt részeként. A 3D nyomtatás komoly előnye, hogy ki lehet alakítani integrált hűtőcsatornákat, így a folyadékáramlás is irányítható, ezzel is javítva az üzemanyagcellák hatásfokát.

ForrásDMG MORI

További információ:

A DMG MORI hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]