Beértek a Danobat csoport innovációi

A Danobat csoport az újonnan felépített üzemének eredményeként nagy előnyre tesz szert a kompozit alkatrészek automatizált megmunkáló berendezéseinek gyártása területén, melynek már köszönhető egy szélenergetikai szerződés.

A Danobat csoport, a legnagyobb spanyol szerszámgép gyártó csoport szélesítette termék palettáját és már széles választékban kínálja szerszámgépek új generációit. Most először már nagyméretű esztergákat és köszörű gépeket is, valamint a marógépek új családját, melyekkel már korábban is kimagasló teljesítményt értek el. A csoporton belül ezek a termékek teszik lehetővé, hogy az energetikai és ezen belül a szélenergetikai szektor igényeit kielégítsék és megfeleljenek az általuk támasztott követelményeknek. Az energetikai iparág számára már korábban is terveztek gépeket, melyekkel akár 5 méter átmérőjű munkadarabokat lehet esztergálni és köszörülni, továbbá akár 6 méter magas darabokat marni.

A Danobat csoport által készített prototípusokat, melyeket a BIEMH vásáron mutattak be, jól fogadta az európai ipar. Három szerződés már meg is köttetett vertikális esztergákra német és olasz vállalatokkal, mint például a Palmieri, velük egy 5 millió eurós üzletet írtak alá. A csoport már leszállította első vertikális esztergáit (a ZF és a Rolls Royce számára) és az első FXR maró gépet (az Officine Zorzo számára), mely felépítésének és automatizáltságának köszönhetően nagyobb sebességre és pontosságra képes. A Danobat csoport egy másik részének stratégiája a „technológiai innováció, mint az egyediség eszköze” filozófián nyugszik. A csoport ezen része elkötelezett a kompozit darabok automatikus megmunkálását lehetővé tevő gépek megalkotása mellett a legfejlettebb ipari szektorok számára.

Mindezek mellett, további nagy előrelépést jelent a Danobat Fibras új telephelyének felépítése, amit a következő hetekben fognak birtokba venni. Az új egység 4000 négyzetméteres gyárterületével és a 16 méter magas daruval lehetővé teszi bármilyen új kihívás leküzdését. Az első itt legyártandó szerszámgép az egyik piacvezető szélturbina-lapát gyártó számára készül. Ezt a megmunkáló gépet extrém nagy, part menti szélturbinák lapátjainak gyártására tervezték. A szerkezet nagy előnye, hogy a folyamatok rajta egyszerűen optimalizálhatók és könnyen biztosíthatók a turbinalapátok azonos méretei és tömege – ami elképzelhetetlen lenne manuális rendszeren-, így tökéletesíthető a szélenergiával hajtott generátorok működése. A gépet 2011-ben szállítják le, a projekt büdzséje megközelíti a 2 millió eurót. A Danobat csoport mérnökei azon dolgoznak, hogy ezt a technológiát az ipar még több szegmense számára, mint a hajó ipar, repülőgép ipar, mélyépítés stb. elérhetővé tegyék.

[youtube]2ML7aX1f0qU[/youtube]

Végül pedig érdemes kiemelni a vasúti iparágra koncentráló Danobat Railway System elindítását, ami vasúti tengelyek, kerekek, kerék párok gyártására alkalmas gyártósorok építésével és telepítésével foglalkozik. A Danobat Railway System elindításával a csoport specializációs folyamatai és a kulcsrakész megoldásai újabb fordulóponthoz értek. Az első nagy 60 millió eurós megrendelést az orosz TVSZ vállalattal kötötték, ahova automata gyártósorokat, robotcellákat, továbbá egyedi részegységeket szállítanak és más egyéb szolgáltatásokat nyújtanak.

A Danobat csoport figyelme a K+F+I szektorra is kiterjed, ami abból is világosan látszik, hogy az utóbbi pár évben kiemelkedő az együttműködése a Baszk Kormány Gaitek és Innotek programjaiban, mind egyedülállóan, mind csoport szinten. Partnerként továbbá résztvevője a CIC marGune-nak, a nagyteljesítményű megmunkálásokat kutató központnak; részt vesz az Etorgai Hyperion projektben, melynek célja nagyméretű és egyúttal nagy pontosságú gépek létrehozása, valamint az Etorgai Bio-Based Materials projektben, melynek célja a műanyagok és fosszilis-alapú kompozitok szálerősítésű természetes-alapú anyagokkal történő kiváltása. Továbbá vezető szerepet töltött be az európai Launch-Micro projektben, ahol a cél egy micro-maró gép létrehozására törekedtek, melynek szubmikronos a pozícionálási pontossága.

A Danobat csoportot tagjai a Danobat, Soraluce, Danobat Railway Systems, Dano-Rail, Estarta, Goimek, Goiti, Ideko, Overbeck (Németország), Danobat-Bimatec (Németország) és a Newall (Egyesült Királyság), valamint közvetlenül jelen vannak Kínában, Indiában és Oroszországban. A csoportnak 1100 alkalmazottja van, 2009-ben pedig 248 millió eurós árbevételt ért el.