A német szerszámgépipar rekord számokat produkált

Messe Düsseldorf

Messe Düsseldorf

Frankfurt am Main, 2012. feruár 28. – A német szerszámgépipar a válság után erős visszatérést mutat és az elmúlt évet rekorderedményekkel zárta. Martin Kapp, a VDW (Német Szerszámgépgyártók Szövetsége) elnöke 5%-os növekedést prognosztizál.

A szektor 2011-es gazdasági eredménye meghaladja a 13,1 milliárd eurót. “A 33%-os növekedés a valaha elért legmagasabb”, mondta Martin Kapp a szövetség éves sajtótájékoztatóján Frankfurt am Mainban.
A német export a maga 33%-os 8,1 milliárd eurós forgalmával igen jó eredményt produkált. Kína még mindig és továbbra is messze a legfontosabb piac: mintegy 2 milliárd euróval és közel két ötödnyivel nagyobb növekedési rátával rendelkezik, mint a második helyen lévő USA. Mégis meglepő, hogy az Egyesült Államok közel 71%-os növekedést ért el, amiben jól tükröződik az amerikai ipari szektor növekvő gyár- és gépberuházása. “Különösen az autóipar támaszkodik a Made in Germany gyártástechnológiára”, magyarázta Kapp.

A német belföldi piac38%-os növekedése várakozáson felüli volt. Az autóipar, a beszállítók és a szerszámgépgyártás profitált leginkább a világpiaci robbanásból, és ezeket a termelőegységeket a legmodernebb gyártástechnológiai eljárásokkal ruházták fel.

Az import termékek aránya 43%-ra nőtt. Néhány kivételtől eltekintve minden beszállító ország növelni tudta a németországi exportját, legtöbb esetben két számjeggyel is. Ebben a kategóriában az élenjárók Svájc és Japán voltak.

2011 novemberében kb. 67 800 férfi és nő dolgozott a szerszámgépiparban, 4,4%-kal többen, mint azelőtt egy évvel.

93,8%-os kihasználtsági fokkal azt mondhatjuk, hogy a kapacitás csúcsra volt járatva. A 2011 októberét megelőző 9,5 hónap rendelési állománya jócskán belenyúlik az idei évbe. Ez az eredmény is történelmi csúcsot jelent. A magas kapacitás-kihasználtság ellenére is alig csökken a megrendelési ütem.  “Ez jó kilátásokat nyújt a folyó évre”, mutatott rá Kapp elégedetten. A teljes 2011-es évet tekintve a rendelési állomány 45%-kal növekedett, ami a belföldi és külföldi megrendelések közel 46, illetve 45 százalékos növekedéséből adódik.

 

Csökkenő ütemű növekedés

Martin Kapp, a VDW elnöke

Martin Kapp, a VDW elnöke

A nagy értékű megrendelések, megrendelési tervezetek és kapacitás-kihasználtság alapján a VDW a 2012-es évben további 5%-os növekedésre számít. A prognózist alátámasztják a makroökonómiai mutatók is: a VDW előrejelző partnere, az Oxford Economics világgazdasági szinten 2,5%-ra becsli a növekedést. Erősebb növekedésre az ipari termékeket, valamint az ezek előállításához szükséges szerszámgépipari beruházásokat illetően lehet számítani. Húzóerőnek továbbra is Ázsia, úgymint Tájföld, Kína, Tajvan, Japán és India mint éllovas számít. Németországban az ifo Üzleti Klíma Index az ipari szektor, a szerszámgépipar fő felvásárló csoportjai, illetve az egész szektor számára növekvő bizalmat jelez.

“A rendelkezésre álló adatok alapján a nemzetközi beruházásoknál a jelen pillanatban uralkodó körülmények között nem várható hirtelen letörés.” mondta Kapp. “Mindentől függetlenül a német szerszámgépipar minden fontos statisztika szerint magas színvonalon áll. Egyedül ennek köszönhető, hogy a folyó évben a növekedési ütem lassul.” folytatta a VDW elöljáró. Az igények különösebb növekedésével nem kell számolni 2012-ben, ugyanis még mindig érezhető némi bizonytalanság a világgazdasági helyzetnek köszönhetően, tekintve az eurozóna hitelválságát vagy a pénzügyi piacok zavarait. Emiatt várakoznak különösen a középvállalkozók, hiszen a bizonytalanság méreg minden befektetési döntés számára.

 

A német szerszámgépek előnyösebb pozícióban vannak Ázsiában, mint európai versenytársaik

A következő évek legnagyobb kihívása a szerszámgépipar számára minden bizonnyal az lesz, hogy a szerszámgépeket nemzetközivé tegyék, illetve az újításokkal és innovációval lépést tartsanak. Kapp úr véleménye szerint a szektor ebben a kérdésben a helyes úton jár.

A közel 70%-os exporttal rendelkező német szerszámgépipar eddig kiemelkedően kiszolgálta a külföldi piacokat. Ennek ellenére a növekvő kereslettel rendelkező értékesítési területek nagy sebességgel orientálódnak Ázsia felé. Bár 10 évvel ezelőtt a szakterület az európai kiszállítás 61%-át produkálta, negyedét Amerikába és csak 11%-ot Ázsiába, a mai tendencia az ellenkezőjére fordult: 2011-ben 42% került Európába és Ázsiába, míg Amerikába csupán 15%.

Mindezzel együtt a németek helyzete jelentősen jobb Ázsiában mint az európai versenytársaié. “2000-ben azonos helyzetből indulva mára egyetlen európai versenytárs sem tud magának nagyobb piaci részesedést Ázsiában 30%-nál.” jelentette ki Kapp. Ez érvényes a BRIC-országokba (Brazília, Oroszország, India, Kína) érkező szállítmányokra is. Még maga Japán is alig ér el magasabb arányokat mint Németország. Japán erősségét a kínai piacon pedig ellensúlyozza a németek erőssége Oroszországban.

Napirenden van az ázsiai aktivitás erősítése is, különösen a termelési folyamatok kiszélesítése, illetve a jövőbeni részvétel és növekedés biztosítása. Ez elsősorban azt jelenti, hogy ezeket a piacokat széles skálán hatékonyan próbálják lefedni. Másodrészt pedig azt is jelenti, hogy az állami diktatúra – különösen Kínában – a fentieket csupán export tevékenységgel a jövőben képtelen lesz teljesíteni.

 

Sajtókonferencia a METAV 2012 kiállításon

Sajtókonferencia a METAV 2012 kiállításon

 

A termelés fenntarthatóságának fejlesztése növeli a versenyképességet

A technológiai és innovációs előny olyan többletpontokat jelent a német szerszámgépipar számára, melyek megalapozzák a vezető világpiaci helyzetét. 2010-ben a K+F tevékenységekre költött kvóta az árbevétel 4%-a volt, ami magasabb volt, mint az elmúlt évtized legtöbb évében.

METAV 2012A cégek a krízis után új termékekkel jelentek meg, mellyel újra tudták indítani termelésüket és olyan kihívást jelentő piacokon végeznek sikeres megmunkálást, mint az autóipar, a repülőgépgyártás vagy az orvostechnika. Ezek a szakterületek magas követelményeket támasztanak és egy jól illeszkedő, mégis rugalmas termelési eljárást igényelnek, mely elvárásoknak a német szerszámgépipar képes megfelelni.

Az energiahatékonyság, az anyagtakarékosság és a fenntarthatóság mind olyan témák, melyek további lendületet hoznak a termelésbe az új termékek fejlesztéséhez. A termelők, alkatrész-beszállítók  és ügyfelek gyakori együttműködése figyelhető meg ezen a területen. Emellett pedig a szakma szereplői különböző kutatási projektekben vesznek részt annak érdekében, hogy újabb és újabb megoldásokat találjanak a fenntartható termeléshez és folyamatokhoz. A “Blue Competence” keretében a VDW és a VDMA olyan platformot kínál a cégek számára, ahol piacra vethetik a megoldásaikat. “Az új megoldások az erősségeink, ezekkel érhetünk el nemzetközi versenypozíciót.” – összegezte Martin Kapp, a VDW elnöke.

 

forrás: VDW