A fém és az orvoslás találkozása: avagy a fogtechnika megköveteli a precíz gyártást

Alapvetően a fogászati marógépek nem különböznek a normál CNC maróktól.” – állítja Dr. –Ing. Michael Kreis, a Darmstadthoz közeli Datron AG technológiai központjának vezetője. A Düsseldorfban megrendezett METAV 2012-n, ezen gépek teljes palettája bemutatásra került. A “Metal meets Medical” azaz a “Fém és az orvoslás találkozója” előadáson pedig, a kiállított, megvásárolható gépek, eszközök, metrológiai műszerek és szoftvere bizonyította, hogy a fogászati folyamatlánc él és virul.

DATRON CoCr protézis gyártásA fogászati protézisek gyártása egy igen kifinomult formája az egyediesített tömeggyártásnak. „Csak Németországban” becsli a Datron szakértője, „több mint 20 millió koronát gyártottak 2010-ben. Ez 20 millió személyre szabott munkadarabot jelent, hiszen nincs két egyforma fog.” Hogy lehetőség nyíljon a formák és anyagok sokféleségének gyártásához egy költséghatékony és megbízható folyamatban, a gép felhasználóinak garantálniuk kell a hibátlan gyártást már a kezdetektől fogva.

Ha megfelelően akarod megragadni a piacot, mint egy orvosi felszerelést, vagy a fogorvosi technikát, akkor nem lehet csak mellékesen csinálni”. Éppen ezért döntött úgy a cég 2008/2009-ben, hogy kifejleszt egy fogászati gépet, speciálisan a piac igényeihez szabva. A Datron mindig is széles körben, azaz más-más különböző piacokon is otthon volt: CNC megmunkálás az elektronikában és a műanyag iparágakban, a repülőgépipar és autóipari alkalmazástól egészen az orvosi technológiáig. Ezen ágazati tudás alapján, a fogászati piac követelményei már kielemezhetővé és beilleszthetővé váltak a Datron D5 fogászati marógép fejlesztési munkálataiba. 2011 márciusában az újítás már bemutatásra került a világ legnagyobb fogászati vásárán, Kölnben.

DATRON MonitorA vezérlő szoftver alapjául, a már létező és kipróbált CNC gépek vezérlő programját vették. A speciális módosítások része egy olyan kezelői felület is, melyet a fogászati labor igényeire szabtak, párosítva egy könnyű és felhasználóbarát megjelenítéssel: „Nincsen sem egér, sem billentyűzet, csak egy touchpad.”

Nyílt rendszerek szerepe a teljes folyamatláncban

A legtöbb, fogászati technológiában használt hagyományos CAD/CAM megoldások zárt rendszerűek. A piaci igény azonban növekvő tendenciát mutat a nyitott rendszerek felé, még a nehezebb felhasználási feltételek ellenére is. „Pontosan ezért”, magyarázza Michael Kreis, „ajánljuk a folyamatlánc teljes tartalmát: kezdve a scannertől, a CAD/CAM programon, a gépen és az eszközökön át mindaddig, míg az anyag használatban van.”

DATRON beálításA szóban forgó alapvető előfeltétel az, hogy a sokrétűség és a technikai finomítások ellenére, a gépnek annyira egyszerűen használhatónak kell lennie, hogy még egy, a területen alkalmazott, viszont szakképzetlen dolgozó is tudjon egy megbízható folyamatot futtatni – ilyenek például a magasan sokrétű munkadarabok, mint az implantátummal támogatott teljesen megerősített hidak, amiknek maximális precizitással megmunkáltnak kell lenniük az üzlet szempontjából. Az megmunkálási műveleteknek szinte végtelen sokszínűsége kihívást jelent még a CNC szakértőknek is. Ennek tükrében a vezérlői felület tervezésének feladata, hogy az információmennyiséget lecsökkentse arra a szintre, hogy egy CNC tapasztalatot nélkülöző fogtechnikus is alkalmazni tudja azt, ezzel egyidejűleg behatárolva a mozgás terét is. A CNC szakemberek természetesen hiányolnak majd bizonyos információkat (például, hogy melyik szerszám van éppen az orsóban, a főorsó fordulatszáma, az előtolás mértéke, megmunkálandó mennyiség stb.). Néhány rövid tréninget követően viszont a fogtechnikust megfelelő szinten képzik az alapvető funkciók használatára, még ha teljesen kezdő is a CNC terén.

 DATRON Michael Kreis

Michael Kreis

A folyamatláncunk esetén”, magyarázza Michael Kreis, „miután az adat a CAM szoftvertől egy hálózaton keresztül közvetlenül a gépbe áramlott, megtalálja a feladatát és annak könyvtárát”. Ez azt jelenti, hogy először a felhasználó részletes információt kap a gép adat ellátottságáról (szerszámok, kenő anyagok, munkadarabok) és amikor minden lámpa zöld lesz, akkor kezdődhet meg a tényleges munka – mindez a háttérben. Ez azt jelenti, hogy miközben egy egyéni munka folyik, egyidejűleg más hozzáadott munkákat is lehet kezelni a vezérlő pulton, vagy befoghatunk új munkadarabokat is.

Ami engem illet”, fejezi be Michael Kreis, „a digitális fogászati folyamatlánc elkészült”. A nyitott rendszereket az elmúlt évek gyakorlata és kezdeti nehézségei után mára rutinszerűen alkalmazzák világszerte több millió alkalommal. Bár nem minden praxis vagy labor „digitálisan összefűzött”, de ennek ellenére meg van győződve arról,hogy: „Manapság, a folyamatlánc él és virul.

 

forrás és fotó: VDW

Megosztás
[
    ]