A CAM története – 3. rész

Az előző cikkekben szó esett a CAM programok kezdeti alakulásáról és egyes technológiai megoldásairól. A soron következő részben néhány, a teljesség igénye nélkül kiválasztott CAM programot fogunk bemutatni, illetve kronológiai sorrendbe helyezni, összehasonlítani.

• TopSolid:

Topsolid logo1977-ben a Missler testvérek megalapították a Missler Méchanique-t Evryben (Franciaország), majd később 1984-ben Michel Goujon közreműködésével, a Missler Informatique-et. Ugyanerre az évre datálható az ugyancsak Evry székhelyű Missler Software létrejötte is. A TopSolid első verzióját a Missler Software termékeként kezdték el értékesíteni 1989-ben. Jelenlegi legújabb CAM rendszerük a TopSolid’Cam 7, mely a ’TopSolid 2012’ termékcsalád tagja. A hazai forgalmazásért a Cad-Cam Solutions Kft. felel. Róluk több információt a www.cadcamsolutions.hu weboldalon kaphatnak, míg a TopSolid-ról a www.topsolid.hu siteon.

• Delcam:

Delcam logoA Delcam története 1965-ben kezdődött, melynek kezdeti állapotát (2D-s rendszer) Donald Welbourn, a Cambridge Egyetem Ipari Együttműködés osztály vezetője álmodott meg. Ekkor még a Cambridge Egyetem Műszaki Tanszékén folytak a kutatások és a kezdetleges DUCT fejlesztése (’70 évek eleje). Későbbiekben a munkát, az 1977-ben alakult, birmingham-i Delta Technical Services folytatta tovább. Majd a nyolcvanas évek elejétől, mikor a számítógépek elérték az igényelt technológiai szintet, a komplex 3D-s formák alkalmazása is elérhetővé vált. Donald Welbourn 1983-mas visszavonulását követően a DUCT fejlesztése visszakerült Cambridge-be, a Delta közreműködésével. 1989-ben Hugh Humphreys vezetésével, kivásárolták a fejlesztő céget a Delta Group-ból és 1991-ben Delcam International néven folytatták útjukat. 1998 során a DUCT-ot fokozatosan felváltotta a Delcam Power Solution termékcsalád, mely már a teljes gyártási ciklust magában hordozta, a tervezéstől a megmunkálásig. A konkrét CAM rendszert, a PowerMILL program adja. Ez utóbbinak a legújabb verziója. PowerMILL 2012 néven jelent meg. Világszerte több mint 80 000 (2011 első negyedéves adat) felhasználót tudhat magáénak a Delcam. A hazai forgalmazás a Delcam Hungary Kft. munkája. Róluk több információt a www.delcam.hu weboldalon kaphatnak, míg a Delcam-ról a www.delcam.com siteon.

• SolidCAM:

SolidCAM logoA SolidCAM Inc.-t 1984-ben alapította meg Dr. Emil Somekh. A vállalat amerikai székhelyű (Newton, Pennsylvania), de a világ különböző részein is megtalálhatóak a leányvállalataik (pl. Európa, Kína, Japán stb.). Legfrissebb verziójuk a SolidCAM 2011, mely a cég meghatározása szerint a „The Next Level”, azaz a következő szintet jelenti. Magyarországi forgalmazójuk az EuroSolid Kft., információt róluk a www.eurosolid.hu weboldalon érhetnek el. Amennyiben a SolidCAM hivatalos oldalát kívánják felkutatni, akkor a www.solidcam.com –on találhatnak több adatot.

• Edgecam:

EdgeCAM logoAz Edgecam-et, az 1984-ben alapított Path Trace Ltd. fejlesztette ki, majd 2006-ban az Planit Software Ltd. felvásárolta azt. Székhelye Kent-ben (Anglia) található. A megjelenést követően, évente három új verziót adtak ki (x.0, x.5, x.75), míg napjainkban évente két új verzió jelenik meg (pl. 2012R1; 2012R2). Sorban a legutóbbi az Edgecam 2012 R2. Magyarországi disztribútora a graphIT Kft. amely 1997 óta foglalkozik a szoftver értékesítésével és terméktámogatásával, a cégről bővebb információt a www.graphit.hu címen találhat, míg a Planit-ról, a www.planit.com oldalon. A szoftver rendelkezik magyar nyelvű oldallal is, a www.edgecam.hu címen, melyen számos cikket, videót és oktató anyagot találhatunk. Korábbi két cikkünkből pedig számos újdonságot megtudhat az Edgecam legújabb funkcióiról és szoftvert értékesítő vállalat CAM megoldásairól.

• NX (Unigraphics):

Az NX története 1969-ig nyúlik vissza, mikor is a United Computing kihozta az UNIAPT elnevezésű programját. Miután a vállalat megvásárolta az ADAM (Automated Drafting and Machining, azaz automatizált szerkesztési és megmunkáló) szoftver kódot, 1973-ben ebből a fúzióból létrejött az UNI-GRAPHICS, majd 1975-től, mint Unigraphics került be a kereskedelembe. 1976-ban a McDonnell Douglas Aircraft megvásárolta azt, majd 1991-ben eladta az EDS-nek (Electronic Data System). 2002-ben létrehozták az Unigraphics és az I-deas fúzióját, melyet „Next Generation” verziónak, azaz rövidítve NX-nek neveztek el. 2007 májusában, a Siemens AG megvásárolta azt és létrehozta a Siemens PLM Software-t, mely onnantól fejleszti a programot. A legutóbbi verzió pedig az NX8, melyet 2011 végén adtak ki. A Planoban (Texas, USA) található Siemens PLM Software-ről bővebb információt, a www.plm.automation.siemens.com honlapon találhatnak, míg a magyarországi forgalmazójáról (graphIT Kft.), a www.graphit.hu –n keresztül érdeklődhetnek.

• Mastercam:

MasterCAM logoA Mastercam fejlesztővállalatát, a CNC Software Inc.-t 1983-ban alapították meg Massachusetts-ben (USA). Eleinte CAD eszközökkel kiegészített 2D-s CAM programként futott, amiért a vállalat magát, a világ egyik legelső CAD/CAM fejlesztőjének tartja. Az idő előrehaladtával áthelyezték székhelyüket a connecticuti Tollandba. A 2005-ben megjelent Mastercam X (10) már Windows alapú alkalmazásnak számított. A legfrissebb verziónak, a Mastercam X6-os számít, amely magyarországi forgalmazásáért a PannonCad Rendszerház Kft. felel. Bővebb információért a www.pannoncad.hu weboldalt érdemes felkeresni. Amennyiben program hivatalos honlapját szeretnék megtekinteni, akkor a cím: www.mastercam.com.

• Esprit:

Esprit logoAz 1982-ben alapított DP Technology, 1985-ben hozta ki a piacra az Esprit első verzióját. Magának a cégnek Camarillo-ban (California, USA) van a székhelye. A DP Technology zászlóshajójának számító CAM szoftver legújabb verzióját idén, év elején hozták ki ESPRIT 2012 néven. Ezzel kapcsolatos több információért érdemes ellátogatni a fejlesztők hivatalos honlapjára: www.dptechnology.com, vagy akár a magyarországi disztribútor weboldalára: www.snt.hu.

• SurfCAM:

SurfCAM logoA SurfCAM fejlesztő cégét, a Surfware Inc.-t 1988-ban alapította meg Alan és fia, Larry Diehl. És bár ebben az évben hozták ki a SurfCam-ot is, maga a programozás már 1980-ban elkezdődött (Unix alapon). A későbbiekben Windows alapú program is megjelent. 2000 elején, Pat Patterson és Alan Diehl nekiálltak a TrueMill technológia kifejlesztésének. A TrueMill, egy új szerszámút stratégiát adott a kezükbe, mellyel gyorsabbá tették a munkafolyamatot, miközben növelték a szerszám élettartalmát is. A SurfCam és a TrueMill fúziója 2005-re teljesedett ki, mikor is kihozták a ’SurfCam Velocity Powered by Truemill’-t. A legújabb verzió 2011-ben került a piacra, SurfCAM V5.2 néven (Surfcam V5 Series). A Surfware honlapján még több információt lelhetnek: www.surfware.com. A hazai disztribútorok közül pedig felvehetik a kapcsolatot a TrendSOL Kft.-vel: www.trendsol.hu.

Végül összefoglaló gyanánt, a következő idővonalon a fent felsorolt cégek és CAM programjaik legfontosabb mérföldköveit helyeztük el:

CAM idővonal

CAM idővonal - A képre kattintva nagyítva is megtekintheti!

Megosztás
[
    ]