Szoborfelületek robotokkal

 

Flexman Robotics Kft.A CNCMedia csapatával a Flexman Robotics Kft-nél jártunk, ahol arra a kérdésre kerestük a választ, hogy milyen lehetőségei nyílnak annak, aki ma Magyarországon szobrászati felületek megmunkálásához vásárol robotot. Dr. Farkas Attila, a Flexman Robotics Kft. ügyvezetője válaszolt kérdéseinkre.

–    Milyen lehetőségei van ma Magyarországon annak, aki Motoman robotokkal szeretne szobrászati felületeket készíteni?
–    Erre az igényre a lehetőségek a korábbiakhoz képest sokat bővültek. Bár a robottechnika a programozható mozgások megvalósításával eddig is nagy szabadságot és rugalmasságot adott, mára ez jelentősen fejlődött és leegyszerűsödött. Korábban ugyanis a programozás és a mozgások betanítása ilyen jellegű feladatok esetén sok időt vett igénybe, illetve komplikált is volt. Néhány évvel ezelőtt azonban olyan szoftverek jelentek meg a piacon, melyek lehetővé teszik, hogy a robotot szerszámgépként használjuk. Ezek felépítése nagyban hasonlít az öttengelyes szerszámgépek vezérléséhez és szoftveréhez, és tartalmaznak olyan szoftver szegmenseket, posztprocesszorokat, melyek a robot számára értelmezhető formában tudják előállítani ezeket a mozgásprogramokat.
Tehát itt már szó sincs a hagyományos betanításos programozásról, ami akár az online, robottal történő, vagy az offline, virtuálisan történő betanítás esetére is igaz. Előzőnél magát a robotot kellett a pálya bizonyos pontjaira elvinni, és az odavezető mozgást meghatározni, míg a virtuális betanítás esetén az egérrel vagy numerikusan kellett meghatározni ugyanezeket a pontokat. Ezek a szoftverek, amik ezt a folyamatot leegyszerűsítik, illetve kiváltják, a Motoman robotokhoz is elérhetőek, és képesek figyelembe venni a Motoman robotok képességeit és korlátait. Így tehát megnyílt a lehetőség a bonyolult megmunkálások felé is, ami azt jelenti, hogy teljesen egyedi pályák is előállíthatók gazdaságosan. A robotot ilyenkor csak rövid ideig vagy egyáltalán nem kell igénybe venni a program előkészítése érdekében, hiszen a programozási munka legjelentősebb része a számítógépen zajlik. Ez tulajdonképpen forradalmasítja a robottechnika alkalmazását is, mert bár korábban elvi lehetősége volt a komplex pályatervezésnek, a 3D megmunkálásnak sem hatékonyság, sem pontosság terén gazdasági és műszaki alapja nem volt.
A robotok alkalmazását ezek az új szoftverek így a 3D megmunkálások területére, illetve az egyedi gyártás területére is kiterjesztették. Nem szükségesek ugyanis nagy sorozatok ahhoz, hogy egy ilyen robotalkalmazás gazdaságos legyen.

 

Dr. Farkas Attila, a Flexman Robotics Kft. ügyvezetője

Dr. Farkas Attila, a Flexman Robotics Kft. ügyvezetője

–    Milyen alkalmazási korlátai vannak a robotos megmunkálásnak pl. a pontosságot vagy más műszaki korlátokat tekintve?
–    Alkalmazási korlátok tulajdonképpen csak abban az esetben jelentkeznek, amennyiben egy szerszámgép tud termelékenyebb lenni a nagyobb teljesítménye, pontossága és a merevsége miatt. Elképzelhető, hogy a robottechnikában is lesz egy ilyen irányú fejlesztési törekvés, de nem valószínű, hogy ki fogják majd szorítani a szerszámgépeket a 3D-s megmunkálásban. Inkább a változatos, kis- és közepes sorozatú munkadarabok gyártására kínálnak alternatívát. Olyan esetekben, ahol elsődlegesen nem a nagy teljesítmény számít, hanem a viszonylag kis beruházási költséggel végezhető egyedi megmunkálás jelent előnyt. Tipikusan a szobrászat, a film-, illetve a színház világa olyan, hogy a munkadarabok megmunkálása nem igényel nagy teljesítményt, illetve megmunkálás időtartama sem jelentős annyira, mint egy nagy sorozat gyártásánál. Kisebb keménységű anyagok, úgymint műanyagok, fa megmunkálására sorozatgyártásban is jó termelékenységgel használhatunk robotokat. Főként ezeken a területen lehet hatékony tehát a robottechnika, de azért lehetséges keményebb anyagok, fémek megmunkálása is, csak nem lehet olyan teljesítményt elvárni, mint szerszámgépek esetén.

–    Milyen felületi minőséget lehet elérni robotokkal?
–    Anélkül, hogy számszerű adatokat mondanék, elsősorban nem a precíziós gépészeti célokra alkalmazott munkadarabok esetén a felületi minőség megfelelő, az esztétikai elvárásokat tudja teljesíteni. Hangsúlyos, hogy az idő itt is kulcsfontosságú, hiszen a felületminőség a fogások nagyságától függ. Ugyanakkor vannak olyan alkalmazások, min például köszörülési, csiszolási eljárások, felületi bevonatok készítése különféle szórástechnikai eljárásokkal, melyekhez nagyon hatékonyan és termelékenyen lehet a robottechnikát használni ezeknek az új szoftver-fejlesztéseknek köszönhetően.

–   Melyik szoftvert ajánlják a Motoman robotokhoz?
–    A Motoman robotokhoz a Robotmaster szoftvert ajánljuk, mely a tapasztalataink szerint számos, a hatékony alkalmazást segítő funkcióval rendelkezik, és jól illeszkedik robotjaink vezérléséhez. Magyarországon a Pannoncad Rendszerházzal működünk együtt a szoftver értékesítésében és támogatásában.

–    Milyen mérettartományban lehet megmunkálni a robotokkal?
–    A mérettartomány elég széles, az ipari területeken az egészen apró daraboktól a több méteres darabokig találkoztunk már megmunkálással. A megmunkált tartomány mérete attól függ, hogy milyen külső perifériákat használunk a robot illetve a munkadarab mozgatására. Ez utóbbi ugyanis meghatározza a robot típusát, hogy mekkora erőket kell alkalmazni. A robot kiválasztása függ a megmunkálandó munkadarab keménységétől és az elvárt termelékenységtől, pontosságtól. A robotjaink terhelhetősége a néhány kilogrammtól közel az egy tonnáig tart, ami elég tekintélyes szerszámerők biztosítását teszi lehetővé. A robotokat egyébként lehet pályákon utaztatni, illetve forgatni, így a nagyobb robotok 2-3 méteres karkinyúlása kibővíthető 10-20-30 méteres utazópályákkal is, tehát rendkívül nagy darabok is kezelhetőkké válnak.
Alapvetően azt kell mérlegelni, hogy mennyi idő alatt kell előállítani a terméket, mennyire gazdaságos a termelés, illetve mennyi robotot érdemes használni.

A Flexman Robotics Kft. robottechnikai laboratóriuma

A Flexman Robotics Kft. robottechnikai laboratóriuma

–    Bár egyértelműen kevés az az információ, hogy szobrászati alkalmazásra szükséges a robot, mégis, melyik típust tudná kiemelni a Motoman palettájáról, melyik robot lehet ilyen típusú munkákra a legalkalmasabb?
–    Igen, az egyes projektekhez nekünk először mindig meg kell ismernünk a feladatot, mivel nem csak kereskedés vagyunk, tehát a vevőink nem a polcról veszik le a kész terméket, melyhez egy-két tanácsot adunk. Mi komplett megoldásokat igyekszünk kínálni, ehhez viszont tényleg részleteiben kell ismernünk a pontos feladatot, hogy milyen mérettartományban, milyen anyagot, milyen felületi minőséggel, milyen termelékenységre kell megvalósítanunk, és ennek ismeretében tudunk konkrét műszaki megoldást kínálni. Ez testet ölthet egy robotban, megfelelő szerszámozással, a robot utaztatásában, ennek a komplett biztonsági rendszerében, illetve a szoftverben is, amivel ezt az egészet működtetni lehet.
Emiatt nehéz típust mondani, mert lehet, hogy elegendő egy néhány kilogrammos terhelhetőségű robot, de az is elképzelhető, hogy akár egy néhány száz kilogrammos terhelésű, 2-2,5 méteres karkinyúlású ipari robotra van szükség.

 

Robotkezelői oktatás a Flexman Robotics Kft-nél

Robotkezelői oktatás a Flexman Robotics Kft-nél

–    Említette, hogy egy robotos megoldás jóval olcsóbb lehet, mint egy öttengelyes gép. Milyen árkategóriában mozognak a Motoman robotok?
–    Az ipari robotok ártartománya jellegzetesen 25-30 ezer eurótól kezdődik, ezek a kis teherbírású robotok. A rendszer bonyolultságától és kiépítettségétől függően ez néhány százezer euró is lehet, de amint mondtam, ez nagyban függ attól, hogy mekkora a megmunkálandó darab, kell-e hozzá forgató-berendezés, stb.
Tehát a megmunkálható méret lehet jóval nagyobb, mint egy szerszámgép esetén, a termelékenység általában alacsonyabb, de sok esetben nem is nagyon lehet összevetni az áraikat, mert pl. nagyon nagy méretek esetén szerszámgép szóba sem jöhet, legfeljebb valami extra megoldással, ugyanakkor egy kisméretű alkatrész nagysorozatú megmunkálása vagy 3D-s forgácsolása lényegesen olcsóbb lehet szerszámgéppel.

–    Hol és hogyan lehet elsajátítani a robotkezelési ismereteket?
–    A fent leírtak mellett az oktatást rendkívül fontosnak tartjuk, és kiemelt szolgáltatásként kezeljük cégünk profiljában. Akkreditált felnőttképzési intézményként működtetjük a Robot Akadémiát, ahol nem csak robotprogramozást lehet tanulni, hanem a szakemberek részletesebben is megismerkedhetnek a robottechnika által napjainkban nyújtott lehetőségekkel.

 

Köszönjük Dr. Farkas Attilának az interjú létrejöttét.

További információ

Flexman Robotics Kft. a CNCMedia Tudástárában

Megosztás
[
    ]