Szerszámgépek a Schachermayer Kft-től

A CNCMedia csapata a Schachermayer Kft-hez látogatott, ahol Jakabfi Lajos, a cég nyugat-magyarországi területi képviselője és Bolvári Zoltán eladásvezető válaszolt kérdéseinkre.

 

Bolvári Zoltán és Jakabfi Lajos a Schachermayer Kft. munkatársai

Bolvári Zoltán és Jakabfi Lajos a Schachermayer Kft. munkatársai

–          Hogyan indult a Schachermayer Kft. magyarországi története, mit kell tudni a cég múltjáról?

–          A Schachermayer Kft. osztrák tulajdonosi hátterű cég, melynek központja Linzben található. Az 1838-ban Josef Schachermayer által alapított vállalat Ausztria egyik legsikeresebb családi vállalkozása és egyben legnagyobb kereskedő cége. Napjainkban a család hatodik generációja vezeti a céget, mely hosszú távú elképzeléseivel, biztos léptekkel halad előre. A cég értékesítési tevékenysége elsősorban vasalatokra, szerszámokra, kézi eszközökre, valamint az építéssel, lakótérrel és gyártással kapcsolatos termékekre terjed ki, illetve a telepített fa- és fémipari gépekre. Ezek a szálak Ausztriában szinte párhuzamosan indultak meg.
A Schachermayer Kft. már 20 éve van jelen Magyarországon. A fémipari gépek értékesítése  2006-ban indult el, azóta prémium kategóriás termékekkel van jelen a piacon.

–          A fémipari értékesítést tekintve mi minden található meg a Schachermayer Kft. palettáján?

–          Az anyacég olyan neves partnerek gépeinek képviseletét vállalta, mint pl. a Spinner, a Profilbiegetechnik, a Kasto, a Kunzmann, az LVD vagy az MTE, hogy csak néhányat említsünk. Magyarországon egyelőre még nem jelentős az értékesített berendezések száma, de célunk, hogy minél jobban elterjedjenek, hiszen nagyon jó minőségű és ár-érték arányú gépekről van szó. A Spinner kínálata például az ultraprecíziós CNC esztergálástól az öttengelyes szimultán megmunkálásig egy igen széles sávot fed le. A Kunzmann gépek Európa szerte jelen vannak az összes jelentősebb autóipari gyártónál és beszállítónál, valamint nagyobb cégeknél és oktatási intézményeknél akár tucatjával is megtalálhatók. Ezek precíziós szerszámgépek, melyek több neves vezérléssel felszerelhetőek különböző automatizáltsági szinteken – a félautomata szakaszvezérléstől indulva az öttengelyes szimultán vezérlésig bezárólag. A Schachermayer által képviselt fémipari cégek 50-100 éves múlttal rendelkeznek, így jól kiforrott technológiát kínálnak.
Annak érdekében, hogy a magas minőségű hátteret biztosítsuk partnereink számára, számos típushoz magyar szervizszolgálatot is biztosítunk, a többihez pedig a linzi központ nyújt szakszerű szervizellátást.
A cég nagyon komoly logisztikai és raktározási rendszerrel bír; mintegy 150 000 cikkszám van nyilvántartva a digitális katalógusainkban, ezek 98%-a raktárról azonnal elérhető. A termékek és alkatrészek legtöbb esetben 24-48 órán belül rendelkezésre állnak, illetve a gyártóktól közvetlen beszállítással érkeznek.
A fémmegmunkálási területet tekintve forgalmazzuk a forgácsoló- és lemezmegmunkáló szerszámgépeket is; így ezeken a területeken is rendelkezünk tudásanyaggal.

Schachermayer Kft. épület

–          Hány fő dolgozik a Schachermayer Kft. alkalmazásában?

–         Összesen 48-an vagyunk, ebből négy ember látja el a szerszámgépes részleget. A Schachermayer Kft. központja Biatorbágyon van, de két kisebb Kioszk működik Győrben és Miskolcon.

–          A Schachermayer Kft. által forgalmazott termékeket a saját gépeivel állítja elő itthon a cég?

–          A Schachermayer nem gyártó, hanem logisztikai szolgáltató és kereskedő partner. Több száz gyártót képviselünk, ezen belül a fémipari gépgyártók száma is tucatnyi.

–          Van-e olyan szerszámkészítő partnerük, akit kiemelten szoktak ajánlani ügyfeleik számára?

Spinner TTC 300

Spinner TTC 300

–          A Sandvik szerszámokat forgalmazzuk Magyarországon. Ausztriában a vevők nagyon sok szerszámot vásárolnak az anyacégtől, mivel ezekből is nagy készlet van raktáron; ez a raktárkészlet Magyarországon is elérhető.
Alapjában véve az általunk eladott gépek felszerszámozása és a szerszám utánpótlása a feladatunk, de igény esetén szívesen állunk partnereink rendelkezésére. Alapvetően inkább a szerszámgépek értékesítésére koncentrálunk.

–          Kik a legnagyobb, legjelentősebb magyarországi partnereik?

–          Fémes területen szállítunk a legjelentősebb hazai acélszerkezetgyártó, acél- és nemesacél-forgalmazó, autóipari és autóipari beszállító cégeknek. Számos olyan nagy céggel is kapcsolatban állunk, ahol jelenleg is zajlanak projektek, megvalósításra várnak a beruházások. A német Kasto fűrészgépgyártó céget Bakos Eszter kolléganőnk képviseli, ő már 11 éve foglalkozik ezekkel a berendezésekkel; a Schachermayer által értékesített berendezések száma meghaladja az 50-et, és az általunk karbantartott gépek száma százas nagyságrendű.
Annak ellenére, hogy nem annyira ismert a Schachermayer név egyelőre a fémipari szerszámgépek területén, számos helyen vannak ilyen gépeink.

–          Melyek a legkiemelkedőbb gépek a termékpalettán?

–          Ha a termékpalettát nézzük, a német és svájci gyártó partnereink – mint pl.: Alzmetall, Kasto, Kunzmann, Profilbiegetechnik, Schröder, Spinner … – gépei rendkívül magas műszaki színvonalat képviselnek, több műszakos munkarendben is helytállnak. Ha valaki a magas minőség mellett határozza el magát, akkor gépeink mindenképpen jó választásnak bizonyulnak.

Kunzmann WF 650 iTNC 530

Kunzmann WF 650 iTNC 530

–          Mely termékek számítanak a legérdekesebbnek, legnagyobb szakmai kihívásnak azok közül, melyeket a Schachermayer Kft. által kínált gépekkel állítanak elő?

–          Ezekkel a gépekkel az óraipari, finommechanikai termékektől kezdve egészen az űrtechnikáig minden termék előállítható. A nehezen megmunkálható, nagy keménységű anyagok feldolgozására is alkalmasak ezek a típusok; mivel nagyon masszív, stabil, vibrációmentes a gépek felépítése.

–          Hogy látják a Schachermayer Kft. szerszámgépes részlegének jövőjét?

–          Úgy érezzük, hogy folyamatosan építkezünk és haladunk előre, számos projektnél már csak idő kérdése, hogy mikor lesz meg a sikeres együttműködés és a gépeladás. Emellett a teljes gépparkról megalkottuk a magyar prospektust is, ami magáért beszél. A géppark egyébként a fémipar teljes egészét lefedi, emellett természetesen a jól képzett osztrák szervizcsapatunk Magyarországon is rendelkezésre áll. Tehát, azt gondolom, hogy a sikeres továbblépéshez, fejlődéshez és növekedéshez minden adott.

Képek: Schachermayer

Köszönjük Jakabfi Lajosnak és Bolvári Zoltánnak, hogy rendelkezésünkre álltak az interjú elkészítésében!
További sikeres működést kívánunk!

További információ

A Schachermayer Kft. a CNCMedia Tudástárában
A Schachermayer Kft. szerszámgépes brosúrája