A Sescoi és a WorkNC bemutatása

A Sescoi és a WorkNC történetének főbb állomásai

 • 1987, Bruno Marko megalapította a Sescoi-t és a cég főhadiszállását Macon-ben (Franciaország) alakították ki.

  WorkNC főhadiszállás

 • 1988, a Sescoi fejlesztői kiadták a WorkNC első verzióját és ezzel beléptek a CAM programok piacára.
 • 1991, az első leányvállalat létrehozása az Egyesült Államok területén, Michiganban.
 • 1992, WorkPLAN elnevezéssel kiadták az első ERP (Enterprise Resource Planning) programjukat, mellyel az egyedi gyártáshoz és a projektmenedzsmenthez kívántak segítséget nyújtani.
 • 1995, további leányvállalatok létrehozása Németországban (Neu-Isenburg) és Japánban (Toranomon Minato-ku)
 • 1997, leányvállalat létrehozása Angliában (West Midlands)
 • 2001, a K+F részleg és egyben egy újabb leányvállalat létrehozása Franciaországon belül (Saint Laurent/Saône)
 • 2002, megjelentették a WorkNC CAD szoftvert, mely magába foglalta a tervezést (CAD) is, mint opció. A Sescoi ezzel a megújulással követte le a piaci igényeket, megtartván fontos pozícióját.
 • 2003, egy újabb nagyszabású fejlesztéssel rukkoltak elő (WorkNC 5-Axis), mellyel a felhasználó lehetőséget kapott az 5 tengelyes megmunkálásra. A megfelelő képi megjelenítést pedig a rendszerben megtalálható VisuNC 5-Axis modul biztosítja.
 • 2003, újabb leányvállalat létrehozása Indiában (Mumbai Pune Highway Chinchwad)
 • 2006, elkezdték az 1992-es ERP program fejlesztését, melynek első részét a MyWorkPLAN program adja. Feladata, a projekt menedzsment munka segítése.
 • 2007, második ütemben kiadták a WorkPLAN Enterprise-t, mely már egy teljesértékű ERP programnak felelt meg.
 • 2007, megjelent továbbá a harmadik generációs WorkNC G3, mely programban a felhasználó CAM és CAD részről egyaránt találhatott újdonságokat. Ilyen újdonságnak számított a felületi vonalvezetés tovább csiszolása (leginkább kúpos, hengeres), vagy a spirál útvonalú megmunkálás (Global Finishing). CAD esetében pedig például a Fill Gaps funkció, azaz a több felület közti rések kitöltése, egy egérkattintás könnyedségével.
 • 2007, leányvállalat alapítása Kínában (Shanghai).
 • 2008, megjelent WorkXPlore 3D elnevezéssel a Sescoi CAD nézegetője. A program segítségével úgy lehetséges a fájl olvasása, elemzése és/vagy a megosztása, hogy közben nem szükséges az eredeti CAD alkalmazás.
 • 2009, egy tanulmányt követően a Sescoi szükségesnek találta, hogy CAM rendszerét átültessék a fogpótlásgyártás piacra. Ebben az évben adták ki WorkNC Dental elnevezéssel azt a programot, mely olyan felhasználókkal (pl. fogorvosok, laboratóriumi dolgozók) is növelte a cég táborát, akik akár műszaki ismeret nélkül is alkalmazni tudták a számukra fejlesztett szoftvert.
 • 2010, a WorkNC-CAD Hybrid Modeling kiadási éve. Az elnevezéssel már akkor előrevetítette, hogy a folyamat, tervezés részének fejlesztését helyezték előtérbe. Ezen belül is a felhasználóbarát környezet mélyítését. A teljesség igénye nélkül néhány újítás: nagyobb munkaasztal, egyszerűsített folyamati ábrázolás (fastruktúra), az egyes funkciók eléréséhez többféle útvonal kialakítása (pl. ikonon keresztül vagy főeszköztárból), a grafikus nézet valós idejű megjelenítése, a felület konfigurálhatósága, gyorsbillentyűk használata.

Tengelyek, szerszámpályák:

A WorkNC, kiválóan alkalmazható az akár öttengelyes CAM megmunkálás terén is. Ezzel a tulajdonságával pedig a megmunkálás során időt takaríthatunk meg, mialatt a precízebb kialakítás mellett a szerszám kopása is csökken. A fejlesztő Sescoi, a cég honlapján három csoportra osztotta be (a tengelyek száma alapján) az elérhető modulokat:

2 és a 2½ tengelyes megmunkálás:

2 és 2 1/2 megmunkálás pálya

·         Megfelelő a kifejezetten gyors munkák elvégzésének terén. A megmunkálás előkészítéséhez elegendő a modell 2D-s, vagy 3D-s vetülete, aminek forrása lehet a WorkNC, de adott esetben más szoftverből importált rajz is.

·          A megmunkálás tervezésénél számos 2D-s görbét használhatunk fel, hogy a lehető legoptimálisabb beállítást érjük el. Ezeket akár 3D-s rajzokból is importálhatjuk.

·          Több tengely elérhetősége által, a program alapfunkciói közt találhatjuk meg az automatikus felület, vagy 3D-s rész fúrására vonatkozó opciót is.

·          Tulajdonságai közt szerepel. hogy automatikusan felismeri a hengeres felületeket, beállítható az előre meghatározott fúrások sorrendje és, hogy kezeli a mély-, vagy metszőfuratok kialakítását.

3 és a 3+2 tengelyes nagyolás, befejezés:

·          A nagyoló és a maradék nagyoló szerszámutak, a WorkNC egyik legfontosabb funkciói között szerepelnek. Egy CAM rendszernél a felhasználó, a megmunkálás idejéből takaríthat meg ezek használatával.

·          A dinamikus modellkezelés által, a program automatikusan meg tudja határozni, az eltávolítandó területet. A szerszám és szerszámtartó megfelelő kiválasztásával és azok útvonalának aktív frissítésével megbízhatóbbá válik gyártás. Kiszűri az esetleges ütközéseket.

·          A WorkNC számos nagyoló szerszámutat tartalmaz, melyek biztosítják a mozgásközbeni zökkenőmentességet és a vágási feltételeket. Ezeket a testreszabható, tudásalapú szabályok optimalizálják. Következményképpen a program kiváló teljesítményű megmunkálást, valamint a felszerelések és szerszámok hosszabb élettartalmát alapozzák meg

5 tengelyes CNC megmunkálás:5 tengelyes megmunkálás a WorkNC-n

·          A WorkNC 5-Axis (tengely) egy olyan CAM program, mely az 5 tengelyes CNC megmunkálás előnyeire épül és annak komplexitását egyszerű kezelhetőséggel ellensúlyozza.

·          A 3 tengelyes rendszerre automatikusan generál még 2 tengelyt úgy, hogy közben figyelembe veszi az 5 tengelyes megmunkáló központ speciális kinematikai elemeit. Mindemellett automatikus ütközésmentességet is megteremt.

·          A VisuNC 5-Axis lehetővé teszi a művelet szimulálásának megjelenítését 3, 3+2 vagy 5 tengelyes változatban, plusz megjeleníthető a gép kinematikai tulajdonságai is.

http://www.sescoi.com/videosmore/cadcam-videos/machining-videos/parts-videos/cadcam-worknc-machining-features/ a videó

 

Forgalmazó cégek:

A világon számos helyen forgalmazzák a WorkNC-t és Magyarországon is megtalálható a program disztribútora. A hazai forgalmazásért a Cad-Cam Solutions Kft. felel. Róluk több információt a http://www.cadcamsolutions.hu weboldalon kaphatnak

Amennyiben a többi forgalmazóra is kíváncsi, az alábbi weblapon megtalálhatja azokat, plusz az anya- és leányvállalatainak elérhetőségét is:

http://www.sescoi.com/locations/world/europe/#c1472

 

Kapcsolódó oldalak: