Lézeres jelölő technológiák

trumpf trumark

Trumpf TruMark 1000 jelölőgép

Egy alkatrész nyomonkövethetősége igen fontos a gyártás során, különösen igaz ez a repülőgép-, a gépjármű- és a gyógyászati iparban. A különféle lézeres technológiák számos lehetőséget biztosítanak a fémes alkatrészekre szánt, nélkülözhetetlen információk elhelyezésére. A Trumpf TruMark sorozatú jelölő gépei például izzítani, eltávolítani és gravírozni is tudnak a műanyagok színezésén és habosításán felül.

Izzítani vasat tartalmazó fémeket és titánt lehet. Ennél a folyamatnál a lézernyaláb azt a felületrészt hevíti fel, ahol a jelölésnek meg kell jelennie. Ez a hő oxidrétegeket hoz létre a felületen, ami szemmel is jól látható elszíneződést eredményez. A jelölés színe függ az oxidréteg összetételétől és az izzítási hőmérséklettől is.

Az eltávolítás és a gravírozás gyakorlatilag bármilyen anyagon elvégezhető, legyen szó fémekről, műanyagokról vagy kerámiákról. Mindkét technológiánál rövid idejű, nagy energiájú lézerimpuluzusokat használnak az anyag, vagy a bevonat azonnali megolvasztására és elpárologtatására.

Az eltávolítás során az alapanyagra felvitt, eltérő színű bevonat kerül elpárologtatásra, míg a gravírozás magának az alapanyagnak a felszínénől távolít el anyagot, amelyben így egy mélyedés keletkezik. Szükség esetén gravírozásnál színező oxidok is képezhetők, melyek jobban kiemelik az elkészült jelölést. Az elérhető gravírozási mélység függ az anyag elnyelési tulajdonságaitól, a lézer teljesítményétől és a vágási időtartamtól is.

A műanyagok színezésénél a lézernyaláb lokálisan melegíti az alapanyag felszínét, amely bizonyos anyagoknál elszíneződést (anyagtulajdonságtól függően sötétedést vagy világosodást) eredményez. Sötét műanyagok világos jelöléséhez pedig az úgynevezett habosított jelölési eljárást alkalmazzák, amely lényegében az alapanyag helyi megolvasztását jelenti. A megolvadt anyagban kis gázbuborékok keletkeznek, amely megnöveli az anyag térfogatát és egyfajta habot hoz létre. Az így kialakított felület sokkal világosabb a környezeténél és bizonyos esetekben még ki is emelkedik az alapanyag síkjából.

Az alábbi videóban egy TruMark 6330-as jelölőgép látható üzemszerű működés közben. Az elvégzendő feladat érdekessége, hogy a háromlépcsős jelölési folyamat hatékony megvalósításának érdekében a rendszert egy robotkarral is kiegészítették, amely mindig a megfelelő szögbe forgatja az aktuális munkadarabot, ezzel jelentősen javítva a termelékenységet.

Megosztás
[
    ]