HANNOVER MESSE 2012: Az ipar a fenntarthatóságra szavaz

Oliver Frese, a Deutsche Messe ügyvezetője

Oliver Frese, a Deutsche Messe ügyvezetője

A Deutsche Messe AG sajtótájékoztatót tartott a bécsi Sacher Hotelben az osztrák, cseh, szlovák és magyar újságírók számára a 2012 április 23-27 között tartandó Hannover Messe ipari kiállításról. A magyar újságíró csoport számára az FH-Consult Kft., a Deutsche Messe magyarországi képviselete szervezte meg a közös kiutazást, így a magyar sajtócsapat összesen 6 főt számlált a CNCMedia csapatát is beleértve.

A sajtótájékoztatót Markus Borgmann, a Német Kereskedelmi Kamara osztrák értékesítési vezetője nyitotta meg. Üdvözlő szavai után Oliver Frese, a Deutsche Messe AG ügyvezetője vette át a szót, és mutatta be az idei vásár felépítését és témaköreit.

A sajtótájékoztatót Markus Borgmann, a Deutsche Messe AG marketing és szakkiállítás menedzsere nyitotta meg.

A sajtótájékoztatót Markus Borgmann, a Deutsche Messe AG marketing és szakkiállítás menedzsere nyitotta meg.

A „greentelligence“ vezető témával a Hannover Messe 2012 az ipar központi fejlődési lehetőségeit képező zöld technológiákat helyezi a 2012. évi rendezvény középpontjába. Az ipar igen komoly kihívások előtt áll: a termékeknek és a folyamatoknak fenntarthatónak, környezetbarátnak és hatékonynak kell lenniük, hogy a világpiacon tartósan megvethessék lábukat. A 2012-es hannoveri vásár magáévá teszi ezt a trendet, és egyedülálló platformot teremt ahhoz, hogy a nemzetközi látogató közönségnek ipari megoldásokat és innovációkat mutathassanak be. Ez az összes szakterületre: az automatizálásra, energiára, ipari beszállításra és szolgáltatásokra, valamint a kutatás és fejlesztésre is vonatkozik.

A Hannover Messe 2012 nyolc szakvásárt egyesít magában: Az Industrial Automation a folyamatautomatizálás, a gyártásautomatizálás és rendszermegoldások nemzetközi szakvásárát képezi. Az Energy szakvásár – amely a világ legnagyobb energiatechnológiai szakvására – fókuszában a hagyományos és regeneratív energiatermelés technológiái, energiatovábbítás és elosztás állnak. A MobiliTec szakvásáron minden a jövő témája, az elektromobilitás körül forog. A hibrid és elektromos meghajtó technológiák, akkuk és alternatív mobilitás technológiai kerülnek bemutatásra. A Digital Factory tematikájának fókuszában a gyártás, termékfejlesztés részére készített ipari szoftver megoldások állnak, ezt a szakvásárt az ipar IT motorjának is nevezhetjük. Az Industrial Supply szakvásár a különböző téma parkokkal, szakember-és vitafórumokkal optimális bemutatkozási és eszmecsere fórumot teremt a beszállító ipar teljes gyártási folyamata számára. A CoilTechnica a tekercsek, elektromotorok, generátorok és transzformátorok gyártásának vezető szakvására. Az IndustrialGreenTec kiállítási súlypontjai: kármentesítés, víz, talaj és zajvédelem, levegő szennyezettség-csökkentő eljárások, a megújuló energiaforrások és anyagok  effektív felhasználása, valamint a környezeti paraméterek és káros anyagok mérése és rögzítése. Végül, de nem utolsó sorban a Research & Technology szakvásáron kiállító cégek a gazdaság és tudomány közötti tudástranszfert valósítják meg. Az alapkutatás eredményeitől kezdve az alkalmazott kutatás eredményeit is bemutatják, súlyponti témáik pl. az adaptronika, bionika, energia és környezet kutatás, organikus elektronika, nanotechnológia, műszaki textíliák stb.

Hannover Messe 2012 Sajtótájékoztató Bécs

Osztrák, szlovák, cseh és magyar sajtósokat is meghívtak

A Hannover Messe 2012-es kiállításának partnerországának Kínát választották. Több mint három évtizeddel a kínai reformpolitika kezdete után a növekedés a népköztársaságban már nem  önjáró. Az ország érzi, hogy a fenntartható növekedés az  ipari és társadalmi fejlődésre épül.

Mag. Irene Braunsteiner, nemzetközi kiállítások projektvezetője

Mag. Irene Braunsteiner, nemzetközi kiállítások projektvezetője

A rendezvény keretlében a kínai gépgyártók és elektrotechnikusok is innovatívan lépnek fel. Sikerült a külfölddel szembeni hátrányukat leküzdeni. A távol-keleti új versenytársak már nem elégszenek meg a másolással, hanem a másolt technológia segítségével új termékeket fejlesztenek ki. Sok nemzetközi cég termelése egy részét már Kínába telepítette, hogy csökkentse a költségeket. A kínai ipar jelenleg hosszútávú stratégiákon dolgozik, hogy a kutatást és fejlesztést a középpontba helyezze, így biztosítva a fenntartható fejlődés feltételeit.

A kiállítás osztrák vonatkozásáról Mag. Irene Braunsteiner, az Osztrák Iparkamara és az Osztrák Külkereskedelem tagja, nemzetközi vásárok projektvezető szólt röviden, végül Holger Weidmann, a Krautzberger GmbH ügyvezetője kapott szót. A Krautzberger a 2011-es kiállításon “Hermes Award” díjat vehette át, mellyel a kiállításszervezők ismerték el innovációs tevékenységüket, új fejlesztésüket.

Holger Weidmann, a Krautzberger GmbH ügyvezetője

Holger Weidmann, a Krautzberger GmbH ügyvezetője

A sajtótájékoztatón is röviden bemutatásra került az az új festékszóró fej, mellyel a korábbiakhoz képest jóval anyagtakarékosabb módon lehet festéket felvinni a kívánt felületre. A hagyományos festékszóró pisztolyoknál az új fejlesztés sokkal koncentráltabban, jobban irányítva viszi fel a felületre a festékanyagot. Az összehasonlításban egy papírlapot tartottak a festéksugár mellé, ami a hagyományos fej esetén jócskán festékes lett. Az irányított fej esetén viszont ugyanakkora felület háromszori átfújása után sem volt számottevő festékmennyiség a papírlapon.

Idén hasonló innovatív termékeket, fejlesztéseket és újításokat lehet majd látni a hannoveri kiállításon, így biztosan megéri kilátogatni ötletmerítés, fejlesztési lehetőségek keresése vagy éppen tájékozódási céllal.

 

Belépőjegyek ára

Napijegy 

elővételben  € 25,00

pénztári ára  € 32,00

Bérlet 

elővételben  € 58,00

pénztári ára  € 69,00

– kedvezményes napijegy diákoknak és egyetemi hallgatóknak, katonáknak csak a pénztárnál:  € 14,00 

– Jegyelővétel: F-H Consult Kft. – www.fhconsult.hu vagy www.hannovermesse.de/tickets

További információ

Hannover Messe 2012 a CNCMedia Tudástárában
Az FH-Consult Kft. honlapja
A Hannover Messe honlapja