Additive Manufacturing – első szám

Egy korábbi cikkünkben írtaknak megfelelően 2012. februárjában megjelent az Additive Manufacturing, azaz a különféle gyors prototípus gyártási technológiákkal, és ezek valós termelésben való használatával foglalkozó szaklap. A Modern Machine Shop és a Moldmaking Technology közös munkájaként megjelenő újság első számának online verziója az alábbi linken keresztül érhető el.

additive manufacturing

Az Additive Manufacturing célja, hogy jobban megismertesse az additív elven működő gyártási technológiák lehetőségeit és arra ösztönözze a szakembereket, hogy a mindennapi munkájuk során is vegyék számításba ezeket a megoldásokat. Ennek megfelelően a bevezető számban egyaránt találhatunk céges esettanulmányokat, ahol rávilágítanak az egyes alkalmazások előnyeire, valamint olyan termékek bemutatóit is, melyek újdonságnak számítanak a szegmensben. Ilyen új termék például az a Renishaw lézeres szinterező is, melyet a mi kameráink előtt is bemutattak a 2011-es EMO-n.

Céges esettanulmányokból két hosszabb cikket is olvashat az érdeklődő. Az elsőben az amerikai Thogus története követhető nyomon, amely régebben kizárólag fröccsöntéssel foglalkozott. A cég tulajdonosa kifejti, hogy ez jelentősen korlátozta az elvállalható darabszámokat, mivel a fröccsöntés csak nagy darabszám esetén kifizetőtő. Mióta azonban kiszélesítették technológiai palettájukat az additív eljárásokkal, bármilyen darabszámú rendelésre tudnak hatékony megoldást javasolni. Az ezt követő második cikk témája a szerszámgyártás egy innovatív területe, az úgynevezett konformális hűtés. A szerszámgyártók még csak most kezdik felismerni ennek az új technológiának az előnyeit, melyek kiaknázásához elengedhetetlen az additív szemléletmód.