PAMA Speedram 3000

Átdolgozott termékpalettájának gépeit a PAMA folyamatosan vezeti be a piacra. Ennek a fejlesztési folyamatnak a hajtómotorja az a technológiai és pénzügyi befektetés, amely mellett a legutóbbi évek során teljes mértékben elkötelezte magát a vállalat.

A SPEEDMAT, a SPEEDCENTER és a VERTIRAM családok új verzióinak bevezetése után eljött az ideje a cég egyik sarokpillérének számító konstrukció, a SPEEDRAM termékcsalád átdolgozásának.

A továbbfejlesztési munkálatokat a SPEEDRAM 3000-es fúró-maró szerszámgépen kezdték meg, melynek során a következő célt fogalmazták meg: Az új konstrukciónak páratlan hatékonysággal és termelékenységgel kell rendelkeznie még az olyan nagy, komplex geometriákkal rendelkező alkatrészek esetén is, ahol igen kemények a pontossági követelmények. A tervezőcsapat a következő fő területekre koncentrált a fejlesztőmunka során.

Szerkezeti kialakítás

A SPEEDRAM 3000 konstrukciós továbbfejlesztésénél a szilárdság növelése volt az első számú szempont. Ráadásul ezt úgy kellett elérni, hogy a gép tömege ne növekedjen, az ugyanis a dinamikai tulajdonságok romlásához vezetett volna. Optimalizációk hosszú sorával végül sikerült 20%-os szilárdsági növekedést elérni csak az oszlopban. Ennek a mintájára az ágyazás, az orsóház és a vezetékek is hasonló optimalizáción estek át.

Pontosság

A mérnökök a kompenzációs rendszert is optimalizálták, ami nagyobb pontossághoz és jobb dinamikai tulajdonságokhoz vezetett. A hidraulikus kompenzációs hengerek például egy olyan innovatív rendszert használnak, ami kiküszöböli a súrlódásból adódó hiszterézis okozta hatásokat. A gépet továbbá egy új orsóház kiegyenlítő rendszerrel is felszerelték, ami egyenletesen vezeti el az oszlopra ható erőket, ezzel minimalizálva a deformációs hatásukat.

Adaptív vezérlés

A SPEEDRAM 3000 egy új generációs adaptív rendszerrel lett felszerelve, ami egyaránt felhasználja a főorsó teljesítményfelvételének és egy háromtengelyes gyorsulásmérőnek az adatait. Ez a PAMA által kifejlesztett vezérlő, pontos matematikai algoritmusainak köszönhetően hatékony jelfeldolgozási képességekkel rendelkezik, így a rendszert néhány Hz-es nagyságrendtől egészen több kHz-es frekvenciákig is képes vizsgálni.

Termelékenység és automatizálás

A dinamikus karakterisztika javítása alapvető szerepet játszott az új SPEEDRAM termékcsalád teljesítményének növekedésében. A PAMA által kifejlesztett hidrosztatikus rendszer immár az olyan nagy modellek esetén, mint a SPEEDRAM 3000 is képes folyamatosan biztosítani a 30 m/perc-es gyorsmeneti sebességeket, a lineáris tengelyek mentén.

Az új gépek termelékenysége pedig még tovább növelhető a teljesen autonóm üzemelési képességnek köszönhetően. Egy sor kiegészítő és továbbfejlesztett elem került bevezetésre, melyek drasztikus mértékben csökkentik a szükséges felügyeletet, és akár az előírt biztonsági követelményeknek megfelelően képesek biztosítani a gépkezelő nélküli üzemet is.

Technikai adatok

Mozgástartomány – X 6000 mm
Mozgástartomány – Y 4000 – 6000 mm
Mozgástartomány – Z 1500 mm
Mozgástartomány – W 1200 mm
Furatmegmunkáló orsó átmérője 160 – 180 – 200 mm
Főorsó max. sebessége 3500 – 2500 – 2200 ford/perc
Főorsó fokozatszáma 3
Főorsó max. teljesítménye 70 – 93 kW
Főorsó max. nyomatéka 5777 – 10385 Nm
Gyorsmeneti sebességek 25000 mm/perc

A képek forrása: www.pama.it