Mennyi is egy szerszám valódi ára?

bayo t-ream

Bayo T-ream

Minden alkalommal, amikor egy cég új szerszámot vásárol, két részletben fizeti meg az eszköz árát. Először természetesen ki kell fizetni a piaci árat. Ezzel igen könnyen lehet kalkulálni, mivel a kereskedő szabja meg. A legtöbb üzem pedig ennél a pontnál meg is áll a mérlegelésben, holott a másodlagos ár, még csak ez után következik.

Ez a további összeg az összes olyan tényezők kombinációjából adódik, mint az idő, az energia és a speciális folyamatok, amik az adott szerszám használatához szükségesek. Megfelelő kalkuláció nélkül ezek a tételek általában láthatatlanok maradnak, pedig a végső költségek jelentős hányadáért is felelhetnek.

Az Iscar szerszámgyártó vállalat nemrég osztott meg egy esettanulmányt, melyet egy autóipari gyártó számára készítettek. A termékek közötti árkülönbség igen extrémnek tűnhet, de a számok nagyon jól tükrözik, hogy milyen megtakarításokkal is járhat egy nagyteljesítményű megoldás. A tanulmány eredményei alapján a vállalat hajlandó volt 5$-os vágó betéteit egy közel 200$-osra cserélni. Annak ellenére ugyanis, hogy az elsődleges összeg közel negyvenszeresére nőtt, a másodlagos kiadásokban mutatkozó költséghatékonyság messzemenően ezt a megoldást hozta ki győztesnek.

Maga a konkrét megmunkálás egy injektoron végzett fúró folyamat volt, melyet a cég CNC eszterga segítségével valósított meg. Az eredetileg alkalmazott technológiával a forgács nagyon könnyen felhalmozódhatott a furat belsejében, ami bizonyos esetekben a tűréshatárok átlépéséhez vezetett. Mivel ez a folyamat kontrollálhatatlan volt, a cégnek minden egyes alkatrészt meg kellett vizsgálnia, hogy megfelelnek-e a követelményeknek.

Az Iscar egy gyökeresen más megközelítést javasolt. A Bayo T-Ream szerszámuk egy olyan hat, cserélhető vágóéllel rendelkező fúrószerszám, amely belső csatornákkal rendelkezik a hűtőfolyadék számára. Ez a folyadékáram és az új szerszámgeometria a korábbi megoldással ellentétben képes biztosítani a leválasztott anyag eltávolítását a furatból. Ennek köszönhetően, holott az alapvető beruházás sokkal nagyobb, a folyamattal járó másodlagos költségek elenyészőek a hagyományos megoldáshoz képest.

  • Darabszám: A megtakarítás első lépcsője a kevesebb szükséges vágó betét, mivel a tesztek kimutatták, hogy a Bayo T-Ream használatával a szerszámélettartam akár az ötszörösére is növelhető.
  • Idő: A Bayo T-Ream hat vágóéllel dolgozik a korábbi eggyel szemben, ami hatszoros termelékenységet jelent.
  • Energia: A hosszabb élettartamnak köszönhetően a gépeket kevesebbszer kell leállítani, hogy kicseréljék a betéteket, ami további termelékenység növekedéssel és kevesebb befektetett energiával jár.
  • Speciális folyamatok: A Bayo T-Ream képes biztosítani a forgács folyamatos eltávolítását, így az alkatrészenkénti időigényes minőségellenőrzés is megspórolható.

A költségcsökkentés eléréséhez tehát egy gondolkodásmódbeli változásra van szükség. Túl kell tekinteni az egyes termékek piaci árán, és meg kell vizsgálni a használatukból adódó extra költségeket is. Ebben az esetben pedig akár egy drágább megoldás is végül spóroláshoz vezethet.

MegoldásHagyományosBayo T-Ream
Szerszám ára180$333$
Betét ára (/db)4,95$196$
Szerszámgép költsége (/óra)60$60$
Megmunkálás időtartama (mp)8,31,4
Beállítás ideje (mp)6060
Szükséges betétek száma (db)14227
Szükséges gépidő (óra)364,461,1
A betétek teljes költsége703$5 292$
A szerszámgép üzemi költsége21 864$3 667$
A teljes költség22 747$9 292$
Az egy alkatrészre jutó költség0,15$0,06$

Megjegyzés: Ez a táblázat az ellenőrzési folyamat elhagyásának költségcsökkentő hatásával nem számol, ám ennek ellenére látható, hogy az egy darabra eső összköltség több, mint a felére csökkent.

forrás: mmsonline

Megosztás
[
    ]