Haas gépek egész sora az SFT új telephelyén

Az SFT Ungarn Kft. mozgalmas időszakon van túl, hiszen nem csak új telephelyre költözött a cég, nemrégiben még 4 új Haas gép beruházása is megtörtént. Szabó Józseffel és Sutus Sándorral, a cég ügyvezetőivel készítettünk interjút, amiben legutóbbi beszélgetésünk óta eltelt 3 év változásait elemeztük ki.

Az SFT Ungarn Kft. története 2011-ben kezdődött, amikor is SFT Spannsysteme Kft. néven magyar-német közös tulajdonú cégként kezdte meg működését. A kezdetekben Magyarországon bérelt üzemben német CNC gépek feleltek az esztergált és mart alkatrészekért, majd 2013-ban szintet lépett a cég, hiszen a kapacitásbővítés és speciális igények jegyében beszerezte első Haas gépeit. A két cég közötti gyümölcsöző kapcsolat eredményeként 2018-ban az SFT 12 darabos gépparkjából már 8 Haas márkajelzésű volt. A minőségi géppark tehát már adott volt a professzionális és rugalmas gyártáshoz, a telephely adottságai viszont mondhatni korlátokat szabtak az egyre fejlődő cég mindennapjaiban.

Cégünk 2021-ben készített interjút Szabó Józseffel, a cég magyarországi ügyvezetőjével, aki akkoriban így nyilatkozott a további fejlődési lehetőségekről: „Évek óta tervben van egy telephelyfejlesztés. Ezt a műhelyt 2011 óta béreljük, de mostanra kinőttük. Most azt érzem, úgy tudunk továbblépni és fejlődni, ha vásárolunk vagy építünk egy nagyobbat.”

Az elmúlt 3 év margójára

CNCMedia: Három év telt el a legutóbbi beszélgetésünk óta. Meséljetek kicsit kérlek arról, hogy milyen változások történtek a cég életében ez idő alatt?

Szabó József: 2021-ben, amikor a legutóbb nálunk jártatok, akkor még egy bérelt csarnokban gyártottunk. Már akkor tulajdonunkban volt az új telephely, amit aztán 2022 májusában el is kezdtünk felújítani. Közel egy év alatt kész lettünk a munkálatokkal, így immár egy a korábbinál háromszor nagyobb telephellyel rendelkezünk. Gondolkoztunk ugyan zöld mezős beruházásban is, de végül a felújítás mellett döntöttünk, költséghatékonysága révén.

Sutus Sándor: Az új telephelyünkön az anyagáramlásnak megfelelő alkatrészraktár kialakítása is megtörtént. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a telephely egyik oldalán beérkezik a nyersanyagellátás, majd a másik oldalán pedig szépen sorban, munkafolyamatoknak megfelelően található a készáruraktár, a csomagolás és szállítás is.

Sutus Sándor

CNCMedia: Mennyire nehezítették meg a felújítást a párhuzamos cégvezetői teendők?

S.S.: Nem volt egyszerű, de szerencsése sikerrel vettük az akadályokat. Az átköltözésnél volt egy 3 hetes szünet, amíg az összes gépnek kialakítottuk a megfelelő helyet, áthoztuk majd leraktuk őket. Ez a kisebb „leállás” áprilisban volt, de itt is igyekeztünk logikusan cselekedni, és az újabb, fontosabb gépeket átköltöztetni először.

CNCMedia: Milyen arányban változott a gépparkotok és az alkalmazottak létszáma?

S.S.: A 4 új Haas gépnek köszönhetően már 14 géppel dolgozunk. A létszám pedig 3 személlyel bővült az új telephelyen. Bár manapság nehéz szakképzett munkaerőt találni, nekünk szerencsénk volt, hiszen két korábban nálunk dolgozó tanuló is visszajött munkavállalónak. Meglátásunk szerint, a munkaerő helyzetében Kecskemétnek és a Mercedes gyár vonzóerejének nagy szerepe van.

Szabó József

CNCMedia: 2021-ben a textilipar számára gyártottatok nagy volumenben. Milyen piaci változást érzékeltetek az elmúlt 3 évben?

Sz.J.: Az elmúlt 3 év tendenciája az, hogy nagyon sok kapacitás szabadult fel a német gyártóknál is. Kevesebb munka van, így nagyobb a versenyhelyzet. Német oldalról érzünk egy változást, miszerint próbálják a gyártást áthelyezni Magyarországtól keletebbre, Romániában és Bulgáriába, hiszen ott a pályázatoknak köszönhetően sokkal több lehetőség van a gépbeszerzésre, fejlesztésekre. Ennek ellenére mi mind a 4 új gépünket pályázat keretében szereztük be, ennek köszönhetően pedig jelenleg nagyon sok fajta alkatrészt tudunk gyártani a német piacra. Egyik legjelentősebb munkánk a Siemens részére gyártott 15 ezer darabos alkatrész széria. Az új palettaváltós géppel 40 darabot tudunk egyidejűleg felrakni, tehát egy 8 órás műszakban 40 alkatrész készül el.

Újabb Haas gépek az SFT szolgálatában

CNCMedia: 4 új Haas gépet említettetek. Melyek azok és mi volt a motiváció a gépbeszerzések mögött?

Sz.J.: Kettő darab ST-20y típusú hajtott szerszámos eszterga gépre és kettő darab ikerpalettás EC-400 típusú horizontális megmunkáló központra ruháztunk be, amiből az egyikhez vásároltunk egy 6 palettás ”Pallet Pool” paletta pályát is. Egyrészt lehetőségünk volt pályázat keretében fejleszteni, másrészt a termelékenységet tartottuk szem előtt, hiszen amíg a munkavállaló cseréli az alkatrészt, addig a gép dolgozik a váltott palettán. Ez egy nagyon hatékony megoldás, amit a gyártási hatékonyság és rugalmasság jegyében választottunk.

S.S.: Korábban is volt már a gépparkunkban Haas ikerpalettás gép. Azt tapasztaltuk, hogy nagyon hatékony, ezért esett a választás úgymond a „testvérére”. Hasonló koncepció a korábbihoz, némileg újabb vezérlővel és természetesen kisebb-nagyobb fejlesztésekkel, módosításokkal. A 6 paletta méretéből adódóan is egy előrelépés, aminek majd az olyan visszatérő munkáink során lesz igazán nagy haszna, ahol esetleg 1000 darabot kell gyártani. A gépállásoknál, állásidők csökkenésénél nagyon nagy segítség tud lenni a palettaváltós rendszer, lévén, hogy akár 6 különböző munkára is képesek vagyunk.

Hozzá kell tenni, hogy saját fejlesztésű megfogó rendszert használunk a gépeken, ami a korábbi Spannsysteme nevünkre utal. A szerszámbefogókat vásároljuk a géphez, de az alkatrészbefogó teljesen saját fejlesztés és gyártás.

CNCMedia: Hogyan nézett ki a pályázat? Milyen szállítási idővel kaptátok meg a gépeket?

Sz.J.: A gépbeszerzésben és a pályázat lebonyolításában nagyon nagy szerepe volt a Bartec GmbH-nak. Lényegében pályázat nélkül nem is lett volna lehetőségünk gépvásárlásra, az ő megbízhatóságuk sokat számított ilyen téren. Nem ez volt az első eset, mondhatni rutinosak vagyunk már a pályázatok világában, hiszen negyedik alkalommal sikerült így gépet beszereznünk. A legutóbb beszerzett gépek Los Angelesben készültek el, és mind a 4 darab 8 hónapon belül megérkezett hozzánk. Először a régi telephelyen raktuk le őket, majd elsőként lettek ide szállítva, amik nagyban hozzájárultak a kapacitásnövekedésünkhöz.

CNCMedia: Az új gépekkel mondhatni, hogy a gépparkotok döntő rész Haas márkajelzésű. Minek köszönhető ez az elköteleződés?

Sz.J.: Talán a rugalmasságuk a legmeggyőzőbb. Sokat tudnak segíteni a pályázatban, napi szintű kommunikációban is mindig rendelkezésre állnak. Ezek a gépek standard, katalógus megoldások, de egyedi opciókat tartalmaznak, és ezt is haladéktalanul sikerült kiszolgálniuk. Az EC-400-as gépek például nem is kerültek kiállításra sehol a gyártó részéről, pont azért, mert orvosolták a hibáit, így mi már egy továbbfejlesztett változattal lettünk gazdagabbak.

S.S.: Fontos az is, hogy professzionális szervizháttérrel rendelkezik a Haas. Gyorsak, pontosak, megbízhatóak. Például, ha alkatrészszállításra van szükség, akkor a megrendelés leadását követő napon kézhez kapjuk az adott terméket. Ebben nagy szerepe van a brüsszeli raktáruknak. Illetve esetleges hibák esetén is, nagyon hamar kiérnek a szervizesek, és egy geometriai vagy egyéb jellegű beállítás, újrakalibrálás után folytatódhat is a gyártás.

CNCMedia: Cégvezetőként ti is odaálltok még a gép mellé?

Sz.J.: Igen, hiszen a marógépek programjait mi írjuk, köszönhetően annak, hogy bonyolult, sok furattal rendelkező alkatrészeket gyártunk velük. Egyébként két részre osztható a csapatunk: esztergagépkezelőkre és marógépkezelőkre. Az adott csapaton belül elmondható, hogy mindenki tudja az összes gépet kezelni, függetlenül attól, hogy horizontális vagy vertikális, palettaváltós vagy nem palettaváltós.

Tapasztalatok a gépstruktúrával és a gyártói környezettel kapcsolatban

CNCMedia: Éreztek-e különbséget a gyártás minőségében, a munkavállalók hozzáállásában, mióta átköltöztetek az új telephelyre?

Sz.J.: Természetesen. Egyrészt a munkavállalók sokkal szívesebben jönnek egy új, tiszta, rendezett, tágas környezetbe dolgozni, pláne, ha új gépek is vannak. Másrészt igyekszünk odafigyelni a gyártási körülményekre, ami olyan alapvető dolgokban mutatkozik meg, mint például a csarnok hőmérsékletszabályozása, amit hőszivattyús hűtő-fűtő rendszerrel biztosítunk. Azon túl, hogy betartjuk a gépindítási előírásokat, a kiegyensúlyozott hőmérséklet fontos a gépek stabilitásánál.

CNCMedia: Milyenek a tapasztalatok az új Haas gépekkel? Mely paramétert vagy funkciót emelnétek ki?  

Sz.J.: Abszolút meg vagyunk elégedve. Ahogy korábban is említettük a rugalmasság és megbízhatóság ezeknél a gépeknél is jelen van. Sok fejlesztésen estek át ezek a modellek. A korábban pneumatikus palettaváltó most hidraulikus rendszert kapott, ami azt jelenti, hogy jelenleg 600kg/paletta súlyt tud emelni. A munkatérben a 4. tengely is sokkal pontosabb lett. Valamint új vezérlés és nagyobb memóriakapacitásra van most lehetőségünk a munkáink során.

S.S.: A mozgáspályája is meg van erősítve. A Z-tengely sem állja már el a forgács útját, mint a korábbi EC-400-as gépünknél. Ilyen téren is fejlesztett rajta a Haas. Továbbá szerszámelőkészítővel ellátva érkeztek meg a gépeink, amit nem is kértünk, hanem alaptartozéknak számít. Minden gép rendelkezik saját szerszámbemérővel is, de a pontosabb mérés miatt nekünk van külső is, hiszen a gépen lévő szerszámbemérő 2-3 százados szórással dolgozik.

CNCMedia: A korábbi telephelyeteken nem volt külön mérőszoba, koordináta mérőgép. Ez változott?

S.S.: Mérőszobánk lényegében volt, csak nem külön helyiségben. Most ezt orvosoltuk és kialakítottunk egy külön mérőszobát, valamint bevezettük az ISO 9001-es szabványt is. Ezzel az ügyfelek felé is jelezzük, hogy mekkorát fejlődtünk. Egy 5-tengelyes megmunkálásnak köszönhető ez a fejlesztés. Ahhoz az alkatrészhez egyszerűen nélkülözhetetlen volt a megfelelő pontosság, de így most már ideális, klimatizált, tiszta, pormentes mérőszobával rendelkezünk, ahova szerencsére egy MEO-os munkatársat is sikerült felvennünk. Minden minőségellenőrzéssel és ISO 9001-gyel kapcsolatos munkát ő végez, nagy segítségünkre.

Várható változások és jövőkép

CNCMedia: Szerintetek érezhető lesz-e az új gépek használata a rezsiköltségben?

Sz.J.: Egyelőre nehéz meghatározni. Természetesen több energiát fogyasztunk a használatukkal, hiszen erősebb kompresszorral működnek, valamint a hőszivattyúk is áramról mennek. Ellenben gázt nem használunk, szóval nehéz a rezsit kikalkulálni ezen a ponton. Ami az áramhasználatot illeti, a jövőben tervezünk napelemekre beruházni, ami jelentősen segítené ezt az esetleges problémánkat megoldani.

CNCMedia: Milyen további tervekkel rendelkezik az SFT a jövőre nézve?

S.S.: Szeretnénk elmenni a saját termékfejlesztés irányába. Jelenleg próbálunk minél jobb árakat adni és ennek mentén elvállalni a munkákat, de a bérgyártás nem feltétlen kifizetődő a jövőre nézve, sem magyar, sem német piacon. Szerencsére a német tulajdonostársunk nagyon kreatív, az ötletei sokat jelenthetnek a saját termék kapcsán. Szeretnénk ezt mielőbb meglépni, hiszen az növelhetné a versenyképességünket.

További információ:

Az SFT Ungarn Kft. hivatalos honlapján.

A Haas hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]