A CAM története – I. rész

Pierre Bézier - A francia Renault gyár egykori munkatársa

Pierre Bézier - A francia Renault gyár egykori munkatársa

A lyukkártyák és mágnesszalagok kifejlődése és elterjedése után megkezdődött az esztergagépek digitális vezérlésének forradalma, mely a mai napig fejlődő iparág.
Előző cikkünkből megismerhették az esztergagépek kialakulását, melyet ide kattintva olvashatnak el.
Az első nem „mechanikus kódot” az ötvenes években a MIT (Massachusetts Institute of Technology) fejlesztői alkották meg. Ez lett a későbbiekben általánosan csak G-kódnak nevezett nyelvek első verziója. Douglas T. Ross, a MIT matematikusa erre építve hozta létre elsők közt az APT (Automatically Programmed Tool) elnevezésű programozási nyelvét. Ez akkor (szintén az ötvenes évek), hatalmas áttörést, és egyben a kezdetleges CAM létrejöttét is jelentette.

Az első kereskedelemben megjelenő CAM programokat csak nagyobb vállalatoknál (űripar, autógyártás) használták, melyek közül kiemelkedőnek számított az UNISURF elnevezésű, mely 1968-ban került a nyilvánosság elé. Ezt a programot Pierre Bézier (képen), egy a Renaultnál dolgozó francia mérnök fejlesztette ki, és bár róla nevezték el a tervezéshez szükséges Bézier görbét, valójában azt nem ő hozta létre, viszont népszerűvé általa vált.
A görbe feltalálója Paul de Casteljau volt, aki azt a de Casteljau algoritmus és a numerikus stabilitás módszerének használatával alkotta meg 1959-ben. Bézierhez köthető viszont az a jelölés, mely révén két pont közti görbe alakja a program által a felhasználó igénye szerint formálhatóvá vált. Érdemes megjegyezni, hogy a Bézier görbe adta a későbbi PostScript nyelv sztenderd görbe alapját és olyan vektorprogramoknál is kiinduló pontot jelentett, mint az Adobe Illustrator vagy a CorelDraw.

A ma használatos, felső- és közép kategóriás CAM szoftverek első verzióinak kiadási éveit figyelembe véve megállapítható, hogy az ebbe az irányba elinduló, második hullámos fejlesztő cégek a hetvenes- és a nyolcvanas években alapultak meg. Tehát ezek az évtizedek voltak a CAM új áramlatai (a számítógépek fejlődésével párhuzamosan), merítve a korábbi ismeretekből, de továbbfejlesztve azokat.

A teljesség igénye nélkül néhány CAM program és azok jelenlegi fejlesztő cégei:

  • NX Unigraphics (Siemens PLM Software)
  • Powermill (Delcam)
  • Esprit (DP Technology)
  • Work NC (Sescoi)
  • Creo CAM (PTC)
  • Mastercam (CNC Software, Inc)

A CAM története következő részében a ma kapható CAM rendszerek kezdeteiről és kialakulásának történetéről fogunk írni.

 

Forrás:

[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Computer-aided_manufacturing
[2] http://en.wikipedia.org/wiki/Pierre_B%C3%A9zier
[3] http://wiki.answers.com/Q/What_is_the_history_of_Computer_aided_manufacturing#ixzz1eWPystTT
[4] http://en.wikipedia.org/wiki/APT_(programming_language)

Kép:

http://www.davidsalomon.name/CaS/CaS.html

Megosztás
[
    ]