Az igazi fenntarthatóság csak együtt érhető el

Reimung Neugebauer

Prof. Dr.-Ing. Reimund Neugebauer

A gyártási folyamatok “zöldebbé” tétele egy igen fontos kérdés napjainkban. A németországi Fraunhofer Institute for Machine Tools and Forming Technology (IWU) legutóbb 2010 őszén tartott egy olyan nemzetközi konferenciát, melynek témája a fenntarthatóság és az energia-takarékos gyártás volt. Az azóta elért ereményekről és az EMO 2011 szerepéről Prof. Dr.-Ing. Reimund Neugebauer, a Fraunhofer IWU igazgatója beszélt egy központi interjú keretein belül.

2010-ben az önök intézménye szervezte meg az International Chemnitz Manufacturing Colloquium rendezvényt, melyet a fenntarthatóságnak dedikáltak. Mik voltak az ott felvetett főbb témakörök?

Három fő témakört lehet megemlíteni. Az első az úgynevezett száraz megmunkálás. Ez az eljárás a nagyoló vágások területén már egész bejáratottnak tekinthető, ám a készremunkálás esetén még gyerekcipőben jár. A köszörülés területén például nagyon ígéretes kezdeményezésekkel lehet találkozni, hiszen itt a hűtőanyagok miatt az energiafelhasználás közel 50%-al magasabb, mint nélkülük.

A második témakör a könnyűszerkezetű anyagok megmunkálásával és az eco-kompatibilitással foglalkozott. A gépjármű és a repülőgép gyártó szektorban egyre gyakrabban alkalmaznak nehezen megmunkálható, könnyűszerkezetű anyagokat, melyek hatékony és környezetbarát feldolgozása is egyre fontosabbá válik ezáltal. Az ezzel foglalkozó fejlesztések között olyan radikális hűtőrendszerekkel lehet például találkozni, mint a nagynyomású hűtőtechnológiák, vagy a folyékony hidrogént és oxigént felhasználó kriogén technológiák.

A harmadik témakör a nagy munkadarabok feldolgozása volt. Itt “a szerszámgép megy a munkadarabhoz” elvet szerettük volna leginkább kihangsúlyozni. Ez alatt olyan kompakt, mobilis szerszámgépeket értünk, melyek képesek a nagyméretű tengelyek vagy éppen turbina rotorok mentén való mozgásra a megmunkálás közben. Az ultra-hatékony mechatronikai rendszerek segítségével már ma is kellően nagy pontosságú ismétlés érhető el ilyen rendszerekkel.

Milyen lépéseket tesznek az olyan frissebben iparosodott nagyvolumenú országok, mint India vagy Kína a fenntartható gyártástechnológia érdekében?

Az egyre magasabbra ívelő gazdasági növekedése miatt Indiában nagyon nagy figyelmet szentelnek az energia- és anyaghatékony gyártástechnológiai megoldásoknak. Hogy konkrétumot is mondjak, 2011 október 7-én egy közös együttműködés is kezdetét vette a Fraunhofer IWU és az indiai Confederation of Indian Industry között, amelynek céljai között egyaránt szerepel a zöld technológiák kifejlesztése és ipari környezetbe való integrálása is. Kínában nem tudok hasonló kezdeményezésekről.

Az alkatrészgyártók hogyan tudják számszerűsíteni a szerszámgépeik energiafelhasználását?

Ez pontosan az egyik olyan témakör, amelyre jelenleg igen nagy hangsúlyt fektetnek a kutatóink. Célunk egy olyan vizuális információkkal operáló virtuális valóság megalkotása, amelyben analizálni és rögzíteni lehet az egyes szerszámgépek energiafelhasználását a tervezési és a mindennapos működési fázis során egyaránt. Reményeink szerint az első ilyen rendszerek már a következő 2-3 évben megjelenhetnek.

Milyen szerepet tölt be az EMO Hannover 2011 a fenntarthatóság szempontjából?

Az EMO 2011 kiállított szerszámgépeiben is megtalálhatók az olyan forráshatékony megoldások, melyek az egyes funkciók energia-hatékonyságát növelik. Emellett pedig láthatunk száraz megmunkálási technológiákat és alternatív hűtőrendszereket alkalmazó szerszámgépeket is.

az interjút készítette: Nikolaus Fecht