Additive Manufacturing kiadvány

additive manufacturing

Az Additive Manufacturing kiadvány

Az elmúlt időszak egyik legnagyobb ütemben fejlődő ágazata miden bizonnyal az additív gyártástechnológia volt, ami ennek megfelelően a médiában is egyre nagyobb teret nyer. A legtöbb gyártástechnológiával foglalkozó szakember talán ennek a technológiának a szemszögéből nem is szokta megvizsgálni az egyes feladatokat, hiszen egész élete során csak szubtraktív elven működő szerszámgépekkel dolgozott. A rudakból és tömbökből marással, esztergálással és fúrással állították elő a kívánt alkatrészeket.

Az additív gyártástechnológiák naprakész bemutatásának érdekében februártól a Modern Machine Shop és a Moldmaking Technology magazinok egy új, kiegészítő kiadvánnyal jelennek meg. Ez az Additive Manufacturing névre hallgató kiadvány egy negyedévente megjelenésre kerülő kiegészítés lesz, melyben a legtöbb olyan technológia bemutatásra kerül majd, amit manapság az emberek csak “digitális gyártásnak” vagy “3D nyomtatásnak” neveznek.

Az Additive Manufacturing elsősorban a gyakorlati megközelítésre fogja a hangsúlyt fektetni, és az additív technológiák olyan ipari alkalmazásait mutatja majd be, mint az öntőszerszámok készítése vagy a funkcionális prototípusok gyártása.

Ahogy egy korábbi cikkünkben már mi is megírtuk, az additív technológiák igen fényes jövő el néznek. Ezek a technológiák ugyanis számos előnnyel rendelkeznek bizonyos alkalmazási területeken:

  • Tervezési lehetőségek: Az additív technológiákkal olyan formák is előállíthatók, amiket nem praktikus más eljárásokkal gyártani. Ilyenek például a különféle héjszerkezetek, melyek a nagy szilárdságot az alacsony önsúllyal ötvözik.
  • Anyaghatékonyság: A drágább és drágább anyagköltségek miatt az anyag eltávolítását a gyártók egyre inkább veszteségként fogják kezelni. Ezzel szemben az additív megoldások sokkal hatékonyabban kezelik az alapanyagot.
  • A komplexitás nem költség: Hagyományos technológiákkal egy alkatrészt annál nehezebb legyártani, minél bonyolultabb a felépítése. Additív technológiáknál azonban az összetettség nem jelent plusz költésget sem pedig extra szerszámokat.

forrás: mmsonline.com