A viselkedés hatása a mérésekre

A Coordinate Metrology Society egy új méréstechnikai tanulmányt mutatott be, melyet az évente megrendezésre kerülő 27. Coordinate Metrology Systems Conference (CMSC) rendezvényen végeztek el. Az idei, 58 oldalas jelentés a mérő személyzet viselkedésének a mérési eredményekre gyakorolt hatásával foglalkozik.

A két napos adatgyűjtés során vizsgálták a különféle tanulási technikák és a kiértékelési módszerek hatását, ugyanis lehetőség volt a résztvevők előzetes tanulmányainak és tapasztalati szintjének a felmérésére.

A résztvevőknek az alábbi három feladatot kellett elvégezniük, egy mozgatható 3D-s koordináta mérőgép segítségével:

  • Le kellett mérniük egy ajtót, melynek során egy lézeres mérőegységet, tükröket és kiértékelő szoftvert használhattak fel,
  • Le kellett mérniük egy gépjármű motorokban használt alkatrészt, melynek során egy karos mérőgépet és kiértékelő szoftver használhattak fel,
  • Valamint le kellett mérniük egy gépjármű burkolatot, melynek során egy lézeres mérőrendszert használhattak fel.
meresi feladat

Mérési feladat a 27. CMSC konferencián

A tanulmány ennek a három mérési feladatnak az eredményeivel foglalkozik. Fontos megjegyezni, hogy a résztvevők a feladatok elvégzése előtt és alatt semmi, vagy csak nagyon minimális instrukciókat kaptak a mérés elvégzésére vonatkozóan. Az itt gyűjtött adatokat összehasonlították a különféle mérési technikákkal kapott mérési eredményekkel is.

Az ilyen jellegű, felhasznált technológiától független tanulmányok nagyon fontosak a jobb mérési eljárások kidolgozásának és a mérési technikák alapvető megértésének szempontjából.

A teljes tanulmány ezen a linken keresztül érhető el publikusan. (A pdf betöltődése akár fél percet is igénybe vehet.)

Megosztás
[
    ]