METAV 2012 sajtótájékoztató

METAV sajtótájékoztató 2011

METAV sajtótájékoztató 2011

Tegnap tartották Bécsben a düsseldorfi METAV sajtótájékoztatóját, melyen a CNCMedia is részt vett. A METAV a gyártástechnológia és az automatizálás nemzetközi szakvására, amelyet kétévente, a páros években rendeznek Düsseldorfban. Mintegy három hónap múlva, 2012. február 28. és március 2. között immáron 17. alkalommal nyitja meg kapuit a szakvásár. A METAV szakvásár a korszerű gyártástechnológiát mutatja be a teljes folyamatláncban az egyes berendezésektől az átfogó termelési rendszerig. A szakvásárt a majna-frankfurti székhelyű VDW, a Német Szerszámgépgyártók ­­­Szövetsége rendezi.

A sajtótájékoztatót F. Walter Gesell, a Gesell GmbH vezetője nyitotta meg, majd a szót Christopher Miller úrnak, a VDW kiállításokért felelős vezetőjének adta át. Miller úr elmondta, hogy „A szerszámgépgyártás tekintetében az összesen 5,4 milliárd euróra becsült európai piacból birtokolt több mint harmadnyi részesedésével a Németország a legfontosabb nemzeti piac.” Ezt követően a kiállítás kísérő rendezvényeit mutatta be.

 

A kísérő rendezvények célirányosan szólítják meg a vevőcsoportokat

A VDW a METAV rendezőjeként és szakmai szövetségként segíti a kiállítókat új piacok feltárásában. Ennek érdekében a METAV 2012 keretében a kiállítói standokat kiegészítve ismét változatos témákat állítanak az előtérbe, és a kiállítók mellett ezeknek köszönhetően lesz a METAV a fémmegmunkálás egyik élenjáró seregszemléje 2012-ben.

A Siemens médiapartnerekkel együttműködésben rendezi Metal meets Medical márkanévvel az orvostechnikai alkalmazásokkal foglalkozó különbemutatót, ahol az „Egyedi darabtól a tömegtermelésig” jelmondattal mutatják be a fémmegmunkálás sokoldalú alkalmazási lehetőségeit az orvostechnika robbanásszerűen fejlődő piacán.

METAV sajtótájékoztató 2011Az MM-Maschinenmarkt szakfolyóirattal és az augsburgi Carbon Composites szervezettel karöltve rendez erről a témáról a VDW „MM CompositesWorld Area“ címmel egy különbemutatót, ahol a szálerősítésű anyagok korszerű gyártás- és automatizálás-technikájával ismerkedhetünk meg. A különbemutatót a forgácsoló technológia, a lézertechnika, a minőség-ellenőrzés, a kötéstechnika, az automatizálás és a méréstechnika gyártóinak és szolgáltatóinak bemutatkozási lehetőséget kínáló előadás-sorozat kíséri.

Később Christopher Miller a fiatalok szerepét hangsúlyozta: A VDW utánpótlás-ösztönzési alapítványa az elmúlt két évben síkra szállt a fémmegmunkáló szakiskolai szakképzés színvonalának további emelése és az iskolai gyakorlati képzés korszerűsítése érdekében. A kiterjedt továbbképzés keretében több mint 900 tanár ismerte meg a CNC technológia legújabb vonatkozásait. A tanároknak és diákoknak egyaránt kidolgozott, a legkorszerűbb műszaki színvonalat is felölelő, korszerű oktatási anyagok pontosan erre a továbbképzésre épülnek, és önálló tanulást is lehetővé tesznek. A német szövetségi tartományok számos kulturális és oktatási minisztériumaival folytatott együttműködés egységes szerkezetbe fogja és intézményesíti az oktatás és a fémmegmunkáló ipar közötti folyamatos kapcsolatot. Az előadások és a fémipari képzéshez kapcsolódó eszmecsere mellett bemutatják a VDW utánpótlás-fejlesztő alapítványának ilyen irányú tevékenységét is.” Előadásában végül Magyarország szerepére is kitért: „A Magyarországra irányuló német kivitel 2007 óta kevesebb, mint felére csökkent és tavaly 79 millió eurót tett ki. 2011 első félévében sem fordult meg ez az irány. A szállított gépek és berendezések technológiailag széles skálát képviselnek, de főként alkatrészeket és tartozékokat, megmunkáló központokat, esztergagépeket és lézereket jelentenek. A kilátások azonban egyre jobbak: a folyó év első hat hónapjában négyszeresére nőtt a német gépek magyarországi rendelés-állománya.”

METAV sajtótájékoztató 2011

A magyar sajtócsoport a BD-Expo Kft. szervezésében jutott a bécsi helyszínre

A VDW vezetője után a szót Petra Cullmann, a Messe Düsseldorf projektigazgatója vette át. Kiemelte, hogy a város adottságai nagy mértékben hozzájárulnak a Messe Düsseldorf területén rendezett kiállítások, így a METAV sikeréhez is: „A város fejlett infrastruktúrája kiemelt jelentőségű mind a látogatók, mind a kiállítók körében a vásárváros kiválasztásában. A látogatóknak a kiválasztott helyre gyorsan és kényelmesen el kell tudni jutnia, és pontosan ez a düsseldorfi vásárváros rendkívüli előnye: közel van a repülőtérhez és két vasúti fővonalhoz, közvetlenül a Rajna partján található, és a festői óvárost, bevásárló utcákat, múzeumokat és színházakat kínáló városközpont – a közösségi közlekedési eszközökkel – szintén csupán tíz percre található.”

A sajtótájékoztatón elhangzott kérdésre, hogy miért jelentős a kiállítás a kiállítói és látogatói oldalról egyaránt az EMO után és az AMB előtt mintegy fél évvel, Christopher Miller elmondta: A kiállítás a régió legjelentősebb vására, emellett nem csupán a szerszámgépek világát vonultatja fel, hanem bemutatja a teljes termelési láncot és automatizálási rendszereket is. Továbbá az EMO és az AMB elsősorban gyártói kiállítás, míg a METAV kereskedők számára is nyitott, így egy szélesebb piaci csoport számára nyújt piacszerzési lehetőséget.

További információ:

METAV a CNCMedia Tudástárában