Integ-Mikro nemzetközi mikromegmunkálási projekt

integ-micro

Az Integ-Micro logója

Az Integ-Micro egy olyan kutatási projekt, amely az European Comission 7th Framework programjának keretein belül valósulhatott meg. Ez a négy éves program 2008. októberében vette kezdetét, és célja az új, nagypontosságú mikromegmunkálási technológiák kifejlesztése, melyek lehetővé teszik a különféle anyagokból készült, összetett 3D-s geometriájú mikroalkatrészek ökobarát és ökohatékony előállítását. Ezeknek az új, innovatív technológiáknak olyan ágazatokban is fontos szerep juthat, mint például a gépjárműipar, a repülőgépipar, az óraipar és a gyógyászati ipar.

Az Integ-Micro a mikromegmunkálások olyan jelenlegi problémáira keresi a megoldást, mint a multitaszking, a termelékenység és a gépek könnyű átállíthatósága. A projekt stratégiája, hogy a különböző megmunkálási folyamatokat egy kompakt egységbe olvasztja össze. Ezáltal olyan hibrid, könnyen állítható, többfunkciós gépeket lehet létrehozni, amely például a következő műveleteket egyetlen befogásban végre tudja hajtani:

  • Mikromarás/esztergálás + lézervágás
  • Szikraforgácsolás + mikrofúrás/marás/köszörülés
  • Ultrahangos rezgésekkel megvalósított marás/fúrás/köszörülés
  • Ultrapontos gyémánt és CBN vágás

Az egy befogásban történő több megmunkálási folyamat előnyei között tudható a nagyobb pontosság, a gyorsabb ciklusidő és a kisebb igénybevett üzemterület.

integ-micro

Mikromegmunkálási példa

A projekt olyan további fennálló mikromegmunkálási problémákkal is foglalkozik, mint a mikrosorjázás, a hőtani és dinamikai stabilitás, a folyamatszabályzás és a megbízhatóság. Elsődleges cél, hogy az újonnan kifejlesztett gépekkel az anyagok széles köre megmunkálható legyen. Itt egyaránt gondolni kell a nagyteljesítményű polimerekre és az ultraszilárd fémötvözetekre is. Szándékaik szerint a projekt végére olyan gépek prototípusaival állhatnak majd elő, amik az alkatrészek előállítási költségeit darabonként 40-60%-al, a gépek átállítási idejét 50%-al, a gépek helyigényét pedig 70%-al csökkentik. A szerszámgépek méretének csökkentésével az energiaszükséglet és a kibocsátott szennyező anyagok mennyisége is csökkeni fog.

A projekt utolsó szakaszában egy Integ-Mikro gyár felépítése is a célok között szerepel, amely az összes újonnan kifejlesztett szerszámgéppel fel lenne szerelve, és ezzel példaként állhatna ezeknek a technológiáknak az előnyeit igazolva.

További információ

Az Integ-Micro projekttel kapcsolatban további információ a hivatalos honlapjukon érhető el.