Gyors szerszámcsere – váltólapkás vágókorong

A könnyű marókerék feleslegessé teszi az emelőket a főtengely-megmunkálásnál

A könnyű marókerék feleslegessé teszi a darukat a főtengely-megmunkálásnál (maschinenmarkt.vogel.de)

A könnyű marókerék feleslegessé teszi a darukat a főtengely-megmunkálásnál (maschinenmarkt.vogel.de)

A gyors szerszámcsere, ráadásul váltólapkás változatban – és mindez emelő nélkül: ez eddig csak vágyálom volt a főtengelyek marásánál. A Ceratizit valóra váltotta ezt nagyon könnyű vágókorongjával, nyilatkozta a Ceratizit szóvivője az MM számára. Az innováció a Heller Szerszámgépek Csoportjával közös projektben valósult meg, és az EMO Hannover 2011 kiállításon elnyerte az MM-Award kitüntetést.

Bár a szerszámcsere általában nem tart sokáig a főtengely-megmunkálásnál, mégis láttak potenciált az optimalizálásra. Eddig hozzátartozott a szerszámcseréhez az is, hogy a kereken 80 kg-os nehéz vágókorong kiemeléséhez darura volt szükség, ami növelte a költségeket és nagy helyigényt is támasztott. Hamar világossá vált, hogy a vágókorongnak könnyen kezelhetőnek, könnyű kialakításúnak és mindezek mellett merevnek kell lennie, hogy ne veszítsen az eddig elért ismétlési pontosságból és a megmunkálás teljesítményéből. Így a Ceratizit a gép gyártójával együtt kidolgozta az új eszközt a főtengely-megmunkáló rendszerhez, amelyet egy könnyű vágógyűrű, cserélhető lapkák és egy nagyon kompakt megfogó egység jellemez.

 

A palettacseréhez ezentúl semmilyen emelőre nem lesz szükség

A vágógyűrű belül testre szabható számú lapkával van felszerelve, így teljesen beépül az alaprendszerbe. A lapkák cserélhetősége lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy csak az elkopott lapkát cserélje ki a teljes vágókorong helyett, állítja a szerszámgyártó. Ennek megfelelően a jövőben a váltólapkák cseréjéhez is csak a vágógyűrűt kell kiemelni a gépből. A megfogó egység csekélyebb mint 15 kg-os súlyának köszönhetően pedig nincs szükség további emelőkészülékre.

Patrik Zobl, a Ceratizit termékmenedzsere biztos benne, hogy „Minden üzemeltető számára lehetővé vált a kompakt megfogó egységgel a szerszámcsere gyors végrehajtása.” Ezzel csökkent a szerszámcsere mellékideje. „Ezeknek az előnyöknek köszönhetően most még hatékonyabbá vált a Heller belső marása.”, hangsúlyozta Wolfgang Märker, a Heller főtengely részlegének vezetője.

A legnagyobb kihívásnak a konstans szerszámstabilitás megtartását találták a fejlesztők. Megoldásnak az X-Lock-befogórendszer bizonyult, ami először tette lehetővé a váltólapkás kialakítást. Ez betartja a szűk mérettűréseket, valamint komfortos és pontos pozicionálást tesz lehetővé.

A legnagyobb kihívás a stabilitás megőrzése volt (maschinenmarkt.vogel.de)

A legnagyobb kihívás a stabilitás megőrzése volt (maschinenmarkt.vogel.de)

A könnyű vágókorong különlegessége a holtjátékmentes vágóék, ami a rögzítésért felelős, valamint erő- és tehermentesíti a lapkát. Ez egyrészt minimalizálja a felszereléshez szükséges helyigényt, másrészt stabilabban is rögzíti a lapkát. Másrészt a befogókészülék a főtengely marásának rugalmasabb értelmezését teszi lehetővé, különösen a lapkatér kialakításában.

forrás: MM EMO Hannover

További információ

Ceratizit a CNCMedia Tudástárában