Gitárkészítés mesterfokon

Az alábbi dokumentumfilmben egy nem mindennapi gyárlátogatásra invitál minket a The Musician Network, ugyanis az amerikai Spector Bass műhelyében, saját szemünkkel követhetjük végig a modern technológiával történő gitárgyártás folyamatát. A készülő basszusgitárok között maga Stuart Spector, a több évtizedes tapasztalattal rendelkező cégtulajdonos kalauzol minket végig.

Megtekinthetjük a közelmúltban beüzemelt Fadal típusú, CNC vezérelt függőleges megmunkáló központjukat, amely elmondása szerint rengeteg időt spórol meg számukra. Mivel ez a szerszámgép elsősorban különféle acélok feldolgozására lett kifejlesztve, a fából készült basszusgitár testek és nyakak marása meg se kottyan számára. A felvételen egy öthúros gitárnyak megmunkálása látható, amelyhez korábban három különböző gépre és közel másfél órára volt szükség. Ez az idő a Fadal 4020 segítségével mindössze 17 percre csökken, így sokkal több idő jut a kézzel történő precíziós műveletek elvégzésére.

Mint láthatjuk, ilyenből is akad bőven, ugyanis a a testek és nyakak csiszolása, festése és bevonatolása továbbra is kézzel történik. A műhelyben dolgozó szakemberek több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, így a kezük közül kikerülő gitárok mind olyan mesterművek, melyek minősége vetekszik a Mercedes és Rolls-Royce gyárakból híres, kézzel készült alkatrészek minőségével.

Megosztás
[
    ]