Energiatárolás ma és holnap

Jövőbe mutató energia megoldások

Jövőbe mutató energia megoldások (forrás:windy-future.info)

Ipari szakértők és kutatók a megújuló energia tárolásáról tartottak megbeszélést – Ütemtervet készítettek a felgyorsult piacbevezetéshez

 

Berlin/Düsseldorf, 2011 november: 2020-ra a megújuló energiaforrások részesedésének el kell érnie Németországban a 18%-ot. Ez a szám 2050-re pedig elérheti a 100%-ot egy tanulmány eredményei szerint, melyet a Megújuló Energiák Kutatói Hálózat „Fenntartható Energiarendszer 2050” Műszaki Bizottsága tett közzé. A megújuló energiaellátás hosszútávon is fenntartható megvalósításában a hatékony energiatárolás kulcsszerepet játszik. Ez különösen érvényes a víz- és napenergiára, ahol a hiányzó tárolási technológiák egyre nagyobb korlátozó tényezőt jelentenek. Az energiatárolók jövőbeni szerepét vitatja az Energiatárolási Nemzetközi Csúcstalálkozó a Megújuló Energiákért (Energy Storage International Summit for the Storage of Renewable Energies) 2012 márciusában.

A 2012. március 13-14-én Düsseldorfban először megrendezésre kerülő, szakkiállítással egybekötött konferencia fókuszában a gyakorlati megvalósítás áll. Kutatók, ipari-, politikai- és energetikai elöljárók találkoznak, hogy piacképes alkalmazásokat, innovatív energiatárolási koncepciókat és azok potenciáját illetve pénzügyi megvalósíthatóságát világítsák meg. A cél, hogy a jövőbeni energia-forgatókönyvekben a piacképes tárolási technológiák szerepéhez ütemtervet vázoljanak fel.

A program bizottságának elnöke a nemzetközileg elismert tudós, Prof. Dr. Eicke R. Weber, a Fraunhofer Energia Szövetség szóvivője, valamint a Solar Energy Systems Freiburg Fraunhofer Intézetének igazgatója. „Az energiatárolók jelentős részét képezik az energiarendszer átalakításának. Értékes, hosszú életű tároló-rendszereket kell kialakítani. Ez a konferencia a hozzá kapcsolódó szakkiállítással tökéletes platformot biztosít ahhoz, hogy a kutatás és az ipar közé hidat verjünk.”, nyilatkozta Prof. Dr. Weber. A Fraunhofer Energia Szövetség 16 Fraunhofer Intézetet egyesít, és biztosítja az alapvető kompetenciákat az energiatechnológiák és az energiagazdaság területein. A gazdasággal közösen a Fraunhofer Energia Szövetség Németország vezető technológiai szerepét a hatékony energiafelhasználás és a megújuló energiahordozók fejlesztésének területén tovább szeretné bővíteni.

Miután idén nyáron először ülésezett az Energiatárolási Tanácsadó Bizottság (Energy Storage Advisory Committee), szeptember eleji alakuló ülésén a programbizottság közzé tette a konferencia téma-blokkjait. Ezek áttekintő jelleggel:

  • Energiagazdasági áttekintés: A tárolási technológiák szerepe a jövőbeni energiaellátásban
  • Az egyes potenciális technológiák fejlesztési helyzete, úgymint akkumulátorok, hőtárolók, Power-to-gas technológia (tiszta metán előállítása), nagy szivattyús tároló erőművek és új tárolási technológiák
  • Ütemterv megvitatása és lefektetése a piacképes tárolási technológiák továbbfejlesztéséhez

 

Környezetbarát energia-gáz tároló

Környezetbarát energia-gáz tároló (forrás: gizmag.com)

Az Energiatárolási Nemzetközi Csúcstalálkozó a Megújuló Energiákért rendezvényt a Messe Düsseldorf a Solarpraxis AG-vel közösen rendezi meg. Prof. Dr. Weber mellett további neves gazdasági szakértők és kutatók is részt vesznek egy interdiszciplináris csapat témáinak kialakításában.

A konferenciát kísérő kiállításon kutatóintézetek és cégek állítanak ki alkalmazás-orientált koncepciókat valamint iparilag alkalmazható tárolási megoldásokat. A kiállítás helyszíne a CCD kongresszusközpont, a Düsseldorfi Kiállítóközponttól Délre.

forrás: BD-Expo

További információ

Messe Düsseldorf a CNCMedia Tudástárában