Az additív gyártás jövője

Amikor valaki egy házat épít, akkor elég valószínűtlen, hogy a szobákat, ajtókat és ablakokat egyetlen nagy kőtömbből marja ki. Amikor azonban a különféle gépek fémből készült házairól beszélünk, akkor a jelenlegi normák szerint ez a bevett szokás. Ezt a berögzült látókört szerették volna kicsit kiszélesíteni az additív gyártás képviselői az idei EMO kiállításon a “Több, mint szerszámgép” mottóval ellátott innovációs platformjuk segítségével. Walter Frick szakújságíró a stuttgarti Fraunhofer Additive Manufacturing Alliance elnökét, Andrzej Grzesiak-ot kérdezte az additív gyártás jövőjéről, aki szerint az előrelátó szerszámgépgyártókat ez a téma közel sem fogja hidegen hagyni.

Milyen előnyökkel jár az additív gyártás az összetett geometriájú alkatrészek esetén?

A kiugró előnye ennek a rétegformázó technológiának, hogy minden olyan 3D-s modell, amely elkészíthető egy CAD program segítségével, az a valóságban is legyártható. Nincsenek megszorítások üreges vagy éppen átlátszó alkatrészek esetén sem.

forrás: www.fraunhofer.de

 

Az additív gyártás eleinte csak a modellek és a prototípusok számára volt fenntartva. Mi a helyzet a sorozatgyártással?

Jelenleg még a fejlesztések korai szakaszában vagyunk, így nagy hangsúlyt kapnak az új, jobb tulajdonsággal rendelkező anyagok és stabilabb gyártási folyamatok létrehozását célzó kutatások. Mindemellett például az orvosi implantátumok vagy a könnyűszerkezetű gépjármű alkatrészek gyártása során már most is kellően jó minőségű alkatrészek gyártására képes ez a technológia, amely így kedvezőbb feltételeket biztosíthat a tömeggyártás során, mint a hagyományos megoldások. Napjainkban olyan iparágak is egyre inkább felfigyelnek az additív gyártásban rejlő lehetőségekre, mint a repülőgépipar, ahol a könnyűszerkezetű titán alkatrészek egyre nagyobb szerepet játszanak.

Ön hol látja az additív gyártás fő alkalmazási területeit – a gyógyászati iparban, a gépiparban, a szerszám- és öntvényiparban vagy esetleg a járműiparban?

Ezek az iparágak mind érdekeltek lehetnek, ugyanis itt nem a szektor jelenti a különbséget, hanem a felhasználás módja. Az additív gyártástechnológia előnyei az egyedi tervezésű, speciális alkatrészek nagy sorozatban történő gyártására során minden iparágban megmutatkoznak.

forrás: www.fraunhofer.de

Melyik additív gyártási technológiának vannak a legjobb kilátásia a széles körű, hosszú távú elterjedésre a különböző iparágakban?

Az egyes technológiákat nem lehet ilyen módon, közvetlenül összehasonlítani. Először mindig a tervezett felhasználási területet kell kielemezni, és annak megfelelően lehet kiválasztani az optimális technológiát. Jelenleg a késztermékek gyártásával foglalkozó területeken leginkább a lézeres eljárások terjedtek el, míg a mikrorendszerek és a biotechnológia esetén várhatóan a nyomtató eljárások fognak egyre inkább túlsúlyba kerülni. Egy biztos, nagyon sok változás várható a következő 3-5 évben a gyártási technológiák terén.

Elképzelhető, hogy a jövőben az additív gyártás teljesen ki fogja szorítani a hagyományos eljárásokat?

Nem, és a jelenlegi fejlesztéseknek nem is ez a célja. Sokkal helyesebb megközelítés azokra a területekre koncentrálni, ahol ezen megoldások előnyei valóban túlszárnyalják a hagyományos gyártási technológiákét. Mindkettőnek egyszerre, egymást kiegészítve kell léteznie.