Amada magyar napok 2011

Első nap

A nap reggel 7:30 kor kezdődött a Liszt Ferenc repülőtéren. A 2/A terminálon pár perc alatt 28-an gyűltünk össze. Vidám hangulatban, sorra mindenki bemutatkozott, és pár szóban ismertette a céget, amit képviselt. Szervezőként, Illyés Péter (EPL-TECH) mellett elkísért bennünket Böröcz András és Takács Gábor a Prospera Kft. ügyvezetői, akik a pályázati és EU támogatási lehetőségekről tartanak majd előadást, illetve Tomkó László és Franku István az IKB Leasing Kft-től, akik a hazai finanszírozási megoldásokban tudnak segítséget nyújtani a programban résztvevőknek.

A vAmada lemezhajlítóiszonylag rövid, zökkenőmentes repülőút után, egy busz várt bennünket, és állandó kísérőnk, Bastian Hesse az Amadától . Első utunk Düsseldorfból, Haanba, az Amada új bemutatóközpontjába vezetett, ahol vendégül láttak bennünket egy finom ebédre, melyet Frank Wedel úr – az Amada export igazgatójának – üdvözlő beszéde követett. Wedel úr röviden ismertette az elkövetkező három nap programját és hivatalosan is megnyitotta a három napos rendezvényt.

A köszöntő után újra buszra szálltunk és elutaztunk Remscheidba, a Hazet GmbH-hoz, ahol egy teljesen automatizált lemezmegmunkáló gyárat jártunk be.

HAZET gyárlátogatás

A vállalatot 1868-ban a Hermann Zerver alapította. A cég neve az alapító nevének kezdőbetűiből (HaZet) tevődik össze. A HAZET három németországi üzemében autóipari termékeket, szerszámkocsikat, szekrényeket és szerszámokat is gyártanak. Legnagyobb vevőik között megtalálható a Porsche, az Audi, a Mercedes és a Volkswagen.

A HAZET doboz jellegű lemezalkatrészein a sokféle lyukasztási, alakítási és kivágási feladatokat, soklépéses, bonyolult hajlítások követik. Korábban, az automatizálás nélküli stancológép és lézeres kivágó, valamint a hagyományos élhajlítógépek nem voltak elég termelékenyek az üzem egyéb (festő, összeszerelő, stb.) részlegeinek a kapacitásához, sem pedig a piaci igények kielégítéséhez. Emellett hegesztésre is szükség volt. Ezért a HAZET olyan megoldásot keresett, amely a termelékenység megsokszorozásával együtt tudja elvégezni az összetett és bonyolult gyártási munkákat és amellyel kihagyható a hegesztési munka.

A HAZET gyártásfolyamata

A beruházás előkészületei után a HAZET-nél több lépésben olyan lemeztechnológia üzemet alakítottak ki, amely a korábbi 30-40 dolgozó helyett mára műszakonként 1 szakképzett- és 2 anyagmozgató munkatárssal többszörös termelésre képes, tudhattuk meg Illyés Pétertől a gyárlátogatás alatt.

Amada gyárlátogatás a HAZET cégnél

Az új kialakítású lemeztechnológiai üzemben AMADA gépek és automatizálási megoldások vannak egy egységes gyártórendszerbe integrálva. A változatos termékek programozása a 3D-s tervezéstől az egyes alkatrészeken végzett lemeztechnológiai feladatok meghatározásáig (alkatrészgyártás programozása) Amada tervezőszoftverekkel felszerelt programozóhelyen történik. A termékalkatrészek programjai egy központi szerveren vannak tárolva, így elkerülhetők a klón- és mutáns alkatrészprogramok okozta zavarok és hibák. A termelésben résztvevő valamennyi gép erről a központi szerverről tölti be hálózaton keresztül az adott feladathoz tartozó programot és végzi el a gyártást.

Ebben az AMADA gyártórendszerben a lyukasztást, kivágást, és alakítást egy stancoló (Amada EM) és egy lézer-stanc kombi gép (Amada EML) végzi, mindkettő automata lemez betárazóval és az alkatrészeket típus szerint szortírozó alkatrészkiszedővel van felszerelve. Ehhez automata nyersanyag torony is van illesztve, amely további önállóságot ad a rendszernek.

AMADA EML 3610NT

A kivágási munkák ellenőrzésére az üzemi munkatérben egy 2D-s mérőgépet (Amada VQC) telepítettek, ami ellenőrzi, hogy a kivágott termék megfelel-e az eredeti .DXF rajzban előírt követelményeknek.

A kivágott terítékek automata be- és kitárazóval felszerelt élhajlító cellákba kerülnek (Amada TBZ). Korábban három hagyományos élhajlító gép kellett ahhoz (és műszakonként 3 ember), hogy azokat a soklépéses bonyolult hajlításokat elvégezze, amelyeket egy ilyen automata hajlítócella többszörös sebességgel elvégez.

Az Amada stancoló szerszámok élezését egy szerszámélező (Amada Togu) végzi. (Ezen a területen további automatizálásra is lehetőség lenne, hiszen másnap az Amada haani központjában láthattunk jó megoldásokat a lyukasztó és alakító szerszámok teljesen automatizált tárolására és cseréjére, amely a szerszámhasználódás mértékét is figyeli és jelzi a dolgozónak a szükséges karbantartást.)Hazet szerszám szekrény

Ezzel az automatizált gyártási folyamattal a HAZET elérte, hogy a korábbi termelésének két-háromszorosát állítsa elő a a korábbi munkaerő közel 20-25%-ával. Az összeszerelő részleg a korábbi fél műszak helyett több műszaknyi folyamatos munkát kapott. A HAZET pedig jelentősen megnövelte termékeinek piaci jelenlétét és saját forrásait.

Ezen a gondolatmeneten elindulva gyorsan eljuthatunk oda, hogy nem is biztos, hogy az olcsóbb hagyományos technológiák egy termékre vetítve tényleg olcsóbbak, mint a többszörösébe kerülő automatizált rendszerek. Természetesen ehhez megfelelő termékek és folyamatszervezés szükséges.

Összegzésként egy jó összefoglaló arról hogy…

Miért automatizáljunk?

(Forrás: www.flexmanrobotics.hu – a Motoman magyarországi képviselete)

Elsődleges előnyök:

– Nagyobb termelékenységet eredményez
– Jobb minőségben gyárthatunk
– Állandó minőséget garantál
– Kedvezőbb folyamatirányítást tesz lehetővé
– Nagyobb megbízhatósággal számolhatunk
– Javul a munkabiztonság
– Kevesebb lesz a selejt és a javítás
– A nagyobb értékű beruházással jelentős egyéb költségek takaríthatók meg.

Másodlagos előnyök:

– Jobban tervezhetővé válik a termelés
– Jobban tervezhetővé válik a karbantartás
– Állandó költségekkel számolhatunk
– Ütemes, fáradásmentes folyamatismétlést valósít meg
– Rugalmas gyártást tesz lehetővé
– Értékálló technika
– Jobb piacképességet eredményez
– Az automatizálás korszerű formájával a cég arculatát javítja
– Elégedettebbek lesznek az alkalmazottak

 

Vacsora a Diebels im Becherhuss étteremben

A látványos gyárlátogatás után újra buszra szálltunk, és elutaztunk Hildenbe, hogy elfoglaljuk szállásunk. Itt pár órás szabad ideje volt mindenkinek, városnézésre vagy pihenésre, majd 7 órakor ismét találkoztunk, és vendégül láttak bennünket a Diebels im Becherhuss étteremben vacsorára. Házigazdánk a magyarul is tökéletesen beszélő Szilvia szíves vendéglátása, valamint a Hazet gyárban látott látványos megoldásoknak köszönhetően hamarosan jó hangulatú szakmai beszélgetéstől volt hangos az étterem.

A résztvevőkkel beszélgetve, a második nappal kapcsolatban a legnagyobb érdeklődéssel az AMADA új 4kW-os száloptikás lézervágó berendezését várták. (melyről korábbi videós cikkünkben már beszámoltunk) A vacsora végeztével visszatértünk a szállásra, hogy még időben kipihenhessük magunkat a második napra meghirdetett számtalan előadás és bemutató előtt.

Összegzésként egy jó összefoglaló arról hogy

Miért robotizáljunk?

(Forrás: www.flexmanrobotics.hu– aMotoman magyarországi képviselete)

Elsődleges előnyök:

Nagyobb termelékenységet eredményez

Jobb minőségben gyárthatunk

Állandó minőséget garantál

Kedvezőbb folyamatirányítást tesz lehetővé

Nagyobb megbízhatósággal számolhatunk

Javul a munkabiztonság

Kevesebb lesz a selejt és a javítás

A nagyobb értékű beruházással jelentős egyéb költségek takaríthatók meg.

Másodlagos előnyök:

Jobban tervezhetővé válik a termelés

Jobban tervezhetővé válik a karbantartás

Állandó költségekkel számolhatunk

Ütemes, fáradásmentes folyamatismétlést valósít meg

Rugalmas gyártást tesz lehetővé

Értékálló technika

Jobb piacképességet eredményez

Az automatizálás korszerű formájával a cég arculatát javítja

Elégedettebbek lesznek az alkalmazottak