EMO napló – negyedik rész

Naplósorozatunk negyedik részével elérkeztünk a végjátékhoz, ugyanis a következő sorokban egy kalap alá vesszük a pénteki és a szombati történéseket. Már-már azt is mondhatnánk, hogy a szombati 4:00-ás befejezés túl korai volt a biológiai óránk számára, hogy azt egy külön napként értékeljük.

Pénteken, az ötödik nap reggelén egy Citizen Machinery interjúval indítottunk, melynek keretein belül Perényi Szabolcs beszélt a cégről és a magyar vonatkozásokról. A standon kiállított hosszesztergákról számos érdekességet megtudhattunk és többségét működés közben is megtekinthettük. Innen szünet nélkül folytattuk utunkat az NCT standjára, ahol is Póka Istvánnal bár Hannoverben, de mégis a Duna partján beszélgettünk. A képzavar megoldását ebben az esetben a díszlet jelenti, ugyanis egyetlen magyar kiállítóként az NCT nem csak saját magát, hanem az egész országot képviselte. Ennek szimbólumaként pedig a stand falait egy a Dunára néző budapesti panorámakép borította, melynek láttán minden magyar egy kicsit otthon érezhette magát.

Egy röpke ebédszünet után a Fanuc mindhárom részlegén több gépbemutatót is rögzítettünk. Az érkező videók között megtalálható lesz az iRvision látórendszerrel ellátott robotcsalád, egy még fejlesztés alatt álló robotizált hegesztőfej, valamint számos Fanuc szerszámgép és vezérlőrendszer is. Ezt követően a Brother standján kiállított HSC szerszámgépek egyikén futó komplett megmunkáló ciklust is volt szerencsénk rögzíteni, majd utunkat folytatva a Renishaw standján is érdeklődtünk az újdonságok után.

A nap zárásaként csupán a Gildemeister AG energiatakarékos megoldásait szerettük volna gyorsan lencsevégre kapni, ám egy spontán beszélgetés eredményeképp Olivér kollégánkat egy tesztkörre is elvitték az egyik kiállított, teljesen elektromos Tesla sportkocsival.

A szombati, hatodik napon egy utolsó lendületet véve leforgattuk a Toyoda standján kiállított, Pal-Tec automata szerszámcserélővel ellátott megmunkálóközpont gépbemutatóját, majd a Kitamura standján magával Dr. Akihiro Kitamura-val beszélgettünk. Itt megismerhettük a Kitamura gépek gyártásának hagyományát, és a cég egyedi hierarchiáját. Kérdeztünk az újdonságnak számító Mycenter-3XG függőleges megmunkáló központról, és többek között azt is megtudtuk, hogy ezek a gépek a cég saját gyártású Arumatik vezérlőjével vannak felszerelve. (amely visszafelé olvasva…)

Ezek után egy gépbemutató erejéig betértünk a tajvani, Hartford szerszámgépgyártóhoz, majd a kiállítás utolsó állomásaként meglátogattuk az Index-Traub standját. Itt egyaránt forgattunk anyagot a csúcstechnológiát képviselő újdonságokról és a többek között Magyarországon is bestsellernek számító szerszámgépekről.

Innen egy röpke másfél hetet ugorva, a mai napon elkészültek az első megvágott videós anyagok, amiket a jóváhagyások után hamarosan közzé is teszünk. Ezzel a rövid összefoglaló sorozattal pedig remélhetőleg sikerült bemutatnunk, hogy milyen szerteágazó területekről és milyen végeláthatatlan mennyiségben sikerült anyagot összeszednünk az EMO Hannover 2011 során, amiért érdemes lesz majd gyakorta visszalátogatni oldalunkra a következő hetekben.