Beállítható hurokmentesítő rendszer

Biztosabb kábelvezetés többtengelyes robotalkalmazásokhoz

A kis hegesztőrobotoktól kezdve a nagy palettázórobotokig az Igus GmbH energialánc-szakvállalat gyorsan szerelhető tömlőcsomagokat kínál valamennyi alkalmazási esetre. A kölni cég újonnan fejlesztette ki azt a beállítható RSP visszahúzó rendszert, amely biztos vezetékmegvezetést nyújt még nagy karátmérők és igen összetett mozgások esetén is.

Még a legnagyobb kábelsúly esetén is minden helyzetben garantált a Triflex R energialánc visszahúzása a többtengelyes robotalkalmazásoknál

Az RSP-nél (Rückzug System Pneumatik, pneumatikus visszahúzó rendszer) az erőt pneumatikahengeren keresztül hozzuk létre: a hengerben létrejövő nyomásváltozás vezet a rendszer visszahúzó erejének állításához. A levegőnyomás még a legsúlyosabb vezeték- és tömlőtöltetek esetén is minden helyzetben biztosítja az energialánc biztonságos visszahúzását, így optimális vezetését. Az RSP hurokmentesítő kompakt rögzítőkonzolokkal gyorsan és egyszerűen felszerelhető a legkülönbözőbb robotmodellekre. A különböző kihúzási hosszúságú (500-1000 mm) rendszereknek egyaránt előnye a helytakarékosság és a könnyű kivitel.

 

Opcionális mozgásfelügyelet

A gyakran változó, alternatív vagy százszázalékosan előre nem látható programmenetek esetére opcionális mozgásút-felügyelő rendszer szolgál, amely különösen hasznos például kamerával vagy képalkotó rendszerekkel vezérelt robotoknál. A felügyelet a robotvezérléshez vagy PLC-hez kapcsolódik. Az előírt tűrési értékek túllépése esetén a rendszer idejében jelzést ad. A felügyelet járulékos biztonságot nyújt a gyakori újra-betanításnál, illetve általánosságban a programozásnál.

 

3D-s energialáncok kábelvédelemre

Az energia-, adat- és közeg-hozzávezetés céljára a több irányban mozgatható Triflex R energialánc használatos. A speciálisan a robotfelhasználók számára tervezett energialánc-építőkészlet mintegy 250, vezetékek és tömlők bonyolult geometriák mentén történő biztos megvezetését szolgáló alkotóelemet foglal magában. A „robotlánc” három kivitelben létezik:

  • zárt változatban, amely a vezeték védelmére szolgál mostoha alkalmazási körülmények, például hegesztési fröccs-cseppek, forgácsok és piszok esetén
  • Easy verzióként, ahol a vezetékeket villámgyorsan kézzel lehet benyomni a láncba, bármikor utólagosan is
  • könnyen kezelhető, ugyancsak különösen gyorsan szerelhető Light kivitelben.

A pneumatikus hengerben történő nyomásváltozáson keresztül lehet a rendszer visszahúzó erejét beállítani

A Triflex R háromdimenziós energialánc-sorozat, amelyet évek óta világszerte sikerrel alkalmaznak és raktárról kapható, alapjellemzője a pontosan megadott minimális hajlítási sugár, továbbá csavarási ütközés szolgálja a kíméletes vezetékmegvezetést. A húzóerőket az energialánc veszi fel, ami a vezetékek élettartamát jelentősen megnöveli, és ezzel kiküszöböli a leállásokat.

A pneumatikusan állítható erővel működtetett hurokmentesítő rendszert kifejezetten az összetett mozgást végző, többtengelyes robotalkalmazásokhoz fejlesztették ki.

forrás: Gyártástrend
Karasz Krisztián
info@igus.hu
www.igus.hu

Megosztás
[
    ]