Új név az additív gyártásban

A Renishaw SLM (Selective Laser Melting) rendszer egy úttörő additív gyártási folyamat, amely egy nagyenergiájú fiber lézer segítségével képes közvetlenül a 3D CAD modellekből teljesen tömör alkatrészek előállítására. Az alkatrészek alapanyagául egy sor finom fémpor szolgál, amit a rendszer kontrollált környezetben, 20-100 mikronos rétegekben teljesen megolvaszt és ezekből építi fel a végterméket.

A jelenleg forgalomban lévő gyártórendszerek már a harmadik generációba tartoznak, amit több évnyi piaci visszajelzés alapján fejlesztettek ki. A korábbi modellekkel szembeni jelentős továbbfejlesztés a választható por szállítási technológia, az ultra-alacsony oxigénszint a munkatérben, és egy egyedi biztonsági szűrő rendszer, amely minimalizálja a gépkezelő és az alapanyag érintkezését.

A széria mindkét modellje az SLM250 és az SLM125 is alacsony gázfogyasztási mutatóval rendelkezik, valamint egyaránt fel vannak szerelve a cég által kifejlesztett vákuum technológiával. Ezeket a gépeket az üzemi környezetben történő könnyű használatra tervezték, így az érintőképernyő és a különböző menüpontok is az egyszerű előkészítést és üzemeltetést segítik elő. A tervezők nagy figyelmet szenteltek a gépek robosztus kialakításának, amely a szerszémgépek mintáját követi, így használatuk és kiszolgálásuk hasonló megközelítésben történik.

A Renishaw SLM széria mindig is számos különböző alapanyag feldolgozására volt képes, és ez alól az új modellek sem kivételek. Jelentős újítás, hogy az SLM125 esetén a kazetta rendszernek, míg az SLM250 esetén az eltávolítható tartálynak köszönhetően az alapanyagcsere sokkal gyorsabban kivitelezhető. Az SLM gépeknek nem okoz problémát az olyan reaktív alapanyagok, mint a titán vagy az alumínium feldolgozása sem. A gyártási folyamatok során a munkatér nagytisztaságú argon gázzal van feltöltve, az oxigén koncentráció pedig kevesebb, mint 50 részecske a millióban. Ez utóbbi tényező elengedhetetlen a reaktív alapanyagok használata során, mivel az oxigén jelentős hatást gyakorol az anyag integritására és mechanikai tulajdonságaira.

Minden előkészület offline módon történik a Marcam Autofab, vagy a Materialise Magic szoftverek egyikével. A kész munkafájlt ezekután hálózaton, vagy közvetlen kapcsolaton keresztül lehet eljuttatni a gépekre. A gyártás során a munkadolyamatok adatai és egy eseménynapló is a gépkezelő rendelkezésére áll, valamint igény szerint további kiegészítő folyamatirányítási opciók is rendelkezésre állnak.

További információ

Renishaw a cnc.hu Tudástárban – http://www.cnc.hu/tudastar/?p=1784