Strato-Apex 9106

A Strato-Apex 9106 CMM a Mitutoyo legújabb koordináta mérőgép családjába tartozik, amely a gyorsabb sebességek és nagyobb gyorsulások érdekében ötvözi a fejlett szerkezeti kialakítást a nagyteljesítményű vezérléssel és a modern mérőtechnológiával.

A nagy sebességet és a mérési pontosságot az újratervezett géptest és a teljesen újragondolt megvezetési mechanizmus biztosítja. A beépített nagyteljesítményű vezérlő egy digitális szervó rendszert használ, amely a pozíció, a sebesség és a feszültség szabályzási hurkaiban is digitális jeleket használ. Ennek köszönhetően igen egyszerűvé válik a különböző szabályzási algoritmusok megvalósítása.

A digitális szervó rendszer továbbá széles dinamikai tartománnyal rendelkezik és az idő előrehaladtával is ellenáll a kúszásnak és a kopásnak. Maga a vezérlő a fő géptesten kívül kapott helyet, hogy a termelt hő által okozott nemkívánatos alakváltozások minimálisak legyenek. A kompakt kivitelezésnek köszönhetően a berendezés igen kis helyen elfér, még ezzel a külső vezérlővel is.

A Strato-Apex tengelyein elhelyezett ultra-precíziós, kristályosított üvegskála gyakorlatilag nulla hőtágulási együtthatóval rendelkezik. A skálák egyedi rögzítési megoldása pedig minimalizálja a hiszterézis hibát, amely az alap és a skála különböző lineáris hőtágulási együtthetóinak eltéréséből származik. Ezen felül minden tengelyen megtalálható egy nagyteljesítményű, reflexiós lineáris enkóder, melynek felbontása 0,00002 mm.

A környezetből érkező rezgések könnyedén meghamisíthatják a mérési eredményeket. Ennek kiküszöbölésére a Strato-Apex sorozat gépei alapfelszereltségként rendelkeznek egy automatikus beállású, légrugós rezgéscsökkentő egységgel. Ez az egység azon felül, hogy megakadályozza a talajból érkező rezgések továbbterjedését a fő egység felé, még a terhelés megváltozását is automatikusan érzékeli és azonnal visszaállítja a fő egység vízszintes orientációját.

Technikai paraméterek:

Mérési tartomány X/Y/Z 905/1005/605 mm
Megvezetés fajtája statikus nyomású légcsapágyakkal
Maximális gyorsulás 1500 mm/s^2
Felbontás 0,00002 mm
Munkaasztal mérete 1080 x 1720 mm
Munkadarab maximális tömege 1200 kg
Munkadarab maximális magassága 770 mm

forrás: mitutoyo.com