Nyíregyházán bővít a dán Lego

Újabb ezer munkahelyet teremt Nyíregyházán a dán Lego Group, tudta meg a Világgazdaság. A cég, mintegy nyolcvanmillió eurós zöldmezős beruházással saját telephelyet létesít, új gyártóbázissal, automatizált és hagyományos raktárral.

A dán cég – amely a kétezres évek közepe óta termel Magyarországon – már azóta gondolkodott a zöldmezős projektben, hogy 2008-ban visszavette a Flextronicstól a gyártást. Ugyanis a – szezonális ingadozásokkal – 1200-1300 dolgozót foglalkoztató nyíregyházi Lego Manufacturing Kft. – csak bérli jelenlegi gyártótelepét, de a szerződés 2015-ben lejár. A Lego szeretett volna Nyíregyházán maradni, ami most már biztosra vehető. Sőt, tényként lehet kezelni a gyártás és a profil bővítését is. Az építkezés már jövő nyáron elkezdődik. A tervezett ütemezés egy-két részletét a Supply Chain Monitor már megszellőztette: eszerint 2013-ban kezdi meg a Lego a csomagolóüzem felépítését, rá egy évre pedig a fröccsöntőét. 2015 szeptemberére pedig a teljes tevékenység átkerül az új, saját tulajdonú gyárba, ahol a gyártási kapacitást is 30 százalékkal növelni szándékozik a dán cég.

Nyíregyháza egyike azon öt helyszínnek a világon, ahol a Legót gyártják. Két gyár van Dániában, egy-egy pedig Csehországban, Mexikóban és nálunk. A cégcsoport, amely a tavalyi év után az idei esztendő első felében is impozáns eredményeket produkált, nem csak nálunk bővít, nemrégiben bejelentette a csehországi Kladnóban lévő gyárának fejlesztését. Márciusban arról adott számot, hogy két új csarnokot létesít, összesen 17 ezer négyzetméteren, s 2012-től 25 százalékkal növeli kibocsátását. Július közepén azután döntés született egy újabb 15 ezer négyzetméteres bővítésről, illetve egy 3 ezer négyzetméteres raktár kialakításáról.

Nyíregyházán ma 38 ezer négyzetméteren folyik a gyártás, tavaly 8,9 milliárd darab kocka készült, ez mintegy negyede a globális termelésnek.

forrás: vg.hu