MAG kriogén technológia

Az idei EMO szakvásáron a MAG legújabb szerszámgépei már a forradalmi folyékony nitrogént használó hűtőrendszerrel lesznek felszerelve. Mostani cikkünkből kiderül, hogy mit is jelent pontosan ez a többszörös szabadalmaztatás alatt álló kriogén technológia.

Ez az új fejlesztés minden eddigi megoldásnál hatékonyabban hűti a szerszámlapkákat, így sokkal nagyobb előtolási sebesség, sokkal hosszabb szerszám élettartam, vagy a kettő arányos kombinációja érhető el. Ezt a rendszert továbbá hatékonyan lehet ötvözni, a minimális mennyiségű kenőanyagot (MQL) felhasználó megoldásokkal, ebből adódóan pedig csökkenthető a szerszámsúrlódás és az adhézió. Az olyan nehezen megmunkálható alapanyagok számára jelent ez igazán ideális megoldást, mint a titán, a nikkel alapú ötvözetek vagy a kompaktgrafitos vas (CGI).

“Hatvan százalékos sebességnövekedést értünk el CGI munkadarabok megmunkálásakor karbid szerszámmal, és több mint négyszeres növekedést polikristályos gyémánt (PCD) szerszám használatakor.” – nyilatkozta George Georgiu, a MAG termékmenedzsere. “Ezt ötvözve az MQL technológiával még karbid szerszámok esetén is elérhető a háromszoros sebességnövekedés. Mindemellett ez a kiegészítés már nem mutatott további előnyöket PCD szerszámok alkalmazásakor. Ezeknek a teszteknek az anyagelválasztási sebesség növelése állt a központjában úgy, hogy közben a szerszámok élettartama megegyezzen a hagyományos hűtőrendszereknél már megszokottal.”

“Az első eredmények azt mutatják, hogy keményfém megmunkálás esetén ez a technológia nagyban csökkenti a globális költségeket, mivel kevesebb szerszámgép és hozzátartozó infrastruktúra is elegendő a gyártáshoz, vagy éppen olyan szerszámélettartamok érhetők el, amelyekre ma még nem is gondolnánk. A kriogén megmunkálás további gazdasági előnye, hogy nem kell foglalkozni a hűtőpára összegyűjtésével, nincs szivárgás, nincsen nedves forgács, nincsen beszennyezett munkadarab és elszállítási költség se.”

Georgiou szerint az új rendszer hatékonyságának kulcsa, hogy a hűtőhatást képes összpontosítani a szerszámlapka belsejében. “A szerszámon átvezetett hűtőrendszer biztosítja a leghatékonyabb hőátadást és ez használja fel a legkevesebb folyékony nitrogént. A jelenlegi fejlesztési munka főként a marásra és a furatmegmunkálásra koncentrált, ahol a mért nitrogénfelhasználás 0,04 liter/perc lapkánként.”

forrás: mag-ias.com

Megosztás
[
    ]