EMO napló 2011 – második rész

Hat napnyi megfeszített munka után végre hazaérkezett a CNCMedia csapata kis-hazánkba. Egy rövid szusszanásnyi pihenő után pedig már neki is láttunk a kint begyűjtött temérdek mennyiségű friss információ, interjú és videó anyag feldolgozásához. Szándékunkkal ellentétben az EMO Hannover ideje alatt már semmi időnk nem maradt cikket írni a napi teendők mellet, így első körben befejeznénk a kint elkezdett rövid összefoglaló cikksorozatunkat, melyben számba vesszük az egyes napok eseményeit.

A második nap reggelét a szokásosnak mondható 5:30-as ébredéssel kezdtük, melyet egy jó 90 km-es kocsikázás követett, hogy a kilenc órás nyitáskor már el is kezdhessük az első interjúk forgatását. Ezt a délelőttöt a Takisawa standjának szenteltük, ahol Yasumasa Kondo-val beszélgettünk a cég hátteréről és a kiállított gépekről. A kérdések és a válaszok japán-angol fordításában a technikai részleg főmenedzsere, Shuhei Oshima volt a segítségünkre. Több csapatra oszolva ezzel egy időben részt vettünk a kínai sajtótájékoztatón is, ahol megismerhettük a kínai szerszámgép eladási adatokat. Ezek után a “Kína nap” következett, amely az első kezdeményezés az Ázsia és Európa közötti kommunikáció beindítására. Ennek keretein belül meghallgathattuk Kína első-számú szerszámgépgyártó cégvezetőjének előadását is.

A forgatócsoport ezek után a Fanuc standján kiállított robotkarok, vezérlők és CNC szerszámgépek legérdekesebbjeit rögzítette a kamera memóriakártyájára, majd kettőkor már kezdődött is a következő interjú, melyet Jan van Egmond, a Sodick európai vezérigazgatója adott számunkra. A cég helyzetéről való beszélgetés után három konkrét szikraforgácsolót is bemutatott kérésünkre.

Napunkat végül a Sandvik Coromant standján zártuk, ahol a mérnökök és menedzserek felváltott előadásait hallgathattuk meg igen változatos témákban. Jó szokásunkhoz híven természetesen ezeket is videó formájában rögzíttettük.

A harmadik napra már rutinszerűvé váltak a reggeli teendők, így kilenckor zökkenőmentesen kezdhettünk az Amada standján. Ez a Japánban székelő szerszámgépgyártó több mint 1000 négyzetméteres területen vonultatta fel újdonságait, így a felvételek elkészítése az egész délelőttünket felemésztette. A rögzített interjúkban többek között szó esik a cég új Fiber Laser lézervágójáról és a pulzáló vágótechnológiával felszerelt PCSAW szerszámgépcsaládról is.

Ezt követően a délután során további két helyszínt is meglátogattunk. A Siemens standján az új vezérlőkről, a Sinutrain oktatószoftverről és a termékek alkalmazási területeiről kérdeztünk, majd a Timesavers standján megismerhettük a legújabb fejlesztésű sorjázó- és köszörűgépeket.