EMO napló 2011 – első rész

A CNCMedia csapata nagy lelkesedéssel vetette bele magát az idei EMO gépészeti szakvásár forgatagába, amely szeptember 19-én, reggel kilenckor nyitotta kapuit a hannoveri kiállítási központban. Tizenhat pavilonjával és a több mint 2000 kiállítójával az ezévi rendezvény méltó módon követi az elődöket. Céltalan barangolással nagyon könnyedén el lehetne tévedni a standok és pavilonok sűrűjében, így nagy segítséget jelent, hogy a sajtóközpont nagyszerűen szervezett sajtótájékoztatói, előadásai és bemutatói némi öntudatlan rendszert visznek a mindennapokba. A kiállítók tájékoztatóinak ilyenfajta időbeli elrendezésével, valamint a pavilonok géptípusok és cégprofilok szerinti felosztásával már egész átláthatóvá válik ez a hatalmas szakvásár. Külön jópont, hogy rengeteg térkép található az expo területén, továbbá, hogy a látogatókat rendszeres buszokkal, míg a sajtósokat helyi taxikkal szállítják az egyes pavilonok között.

Az első nap reggelét csapatunk a Német Szerszámgépgyártók Szövetségének (VDW) sajtótájékoztatóján kezdte, melyet egy buszos túra követett, szintén a VDW szervezésében. A kiemelt vállalatok közül elsőként a DMG/Mori Seiki kiállítóhelyét látogattuk meg. Ez a rendezvény a két cég első közös megjelenése, így ehhez méltó módon ez a standnak már közel sem nevezhető kisváros összesen 100 szerszámgépet, köztük 26 új modellt vonultat fel, és 7300 négyzetméter alapterületével teljesen kitölti az expo 2-es számú pavilonját. Megérkezésünk után maga a két cégigazgató, Dr. Rüdiger Kapitza és Dr.-Ing. Masahiko Mori tartott egy rövid tájékoztatót a fúzióról és a legérdekesebb kiállított szerszámgépekről.

Utunk következő állomása a 6-os pavilonban kiállító Vollmer szerszámgépgyártóhoz vezetett. A vállalat fő profilja a köszörűgépek, azon belül is a fűrészköszörűk. A cég portfóliójáról és a kiállított gépekről Dr. Stefan Brand tartott egy rövid tájékoztatót. Az előadás után egy rövid sétával már el is érkeztünk a ph Horn standjához, amely szintén számos érdekességgel szolgált. A kiállított szerszámpalettán kívül valódi megmunkálásokat is bemutattak demonstrációs jelleggel. A stand egyik sarkában felállított Traub eszterga belsejében folyó munkálatokat egy hatalmas kijelzőn követhettük nyomon, míg a stand átellenes oldalán egy DMG/Mori Seiki megmunkáló központ dolgozott egy modellautó egy tömbből való kialakításán. Magát a céget Lothar Horn mutatta be számunkra. Túránk utolsó állomása a Heller standjára vezetett, ahol képet kaphattunk a vállalat jelenlegi pozíciójáról és jövőképéről.

Ezekután egy gyors ebédszünet és már ismét úton is voltunk, hiszen 14:00-kor kezdődött a DMG/Mori Seiki hivatalos sajtótájékoztatója. Itt a mindenkit foglalkoztató fúzióról és a két vállalat közös terveiről esett a legtöbb szó, de bemutatásra került az a 26 új szerszámgép modell is, amely ezen a vásáron debütál. A közel egy órás tájékoztató végén a hallgatóság kérdéseire is válaszoltak a cégvezetők és mérnökök.

A napot végül a Mazak standján zártuk, ahol interjút készítettünk Marcus Burtonnel, az európai csoport vezérigazgatójával, majd a magyarországi ügyvezető, Dr. Feminger Gábor vezetésével megtekintettük a kiállított újdonságokat.

Alább megtekinthető egy ízelítőnek szánt fotógaléria, amelyet az elkövetkező napokban és hetekben számos hosszabb cikk, interjú és videóbemutató követ majd.