Befogásban erős: Kirschner Hidraulika Kft. 2/1

A Tatabánya melletti Kecskéd településen található a Kirschner Hidraulika Kft. telephelye. A cég működéséről, múltjáról, jelenéről és jövőjéről Kirschner Ferencet, a cég alapítóját és vezetőjét kérdeztük.

–          Hogyan és honnan indult a cég, meddig nyúlnak vissza a kezdetek?

–          Az eredeti szakmám autószerelő volt – válaszolta Kirschner úr. A ’70-es évek végén Ausztriába kerültem egy hidraulika-szerelő céghez tolmácsként. Amikor nem fordítottam, akkor én is szereltem, így lassan megtanultam a hidraulika-szerelés fortélyait, végül pedig szerelőként kezdtem dolgozni, és 12 éves munkaviszony után jöttem haza. A 100%-ban magyar tulajdonú céget betéti társaságként alapítottuk, és ’92-ben hidraulika-tartályokat kezdtünk szállítani Ausztriába. ’98-ban alakultunk át kft-vé, majd hamar megugrottak a rendeléseink, és olyan volumenben szállítottunk már, hogy 2000-ben Ausztriából haza kellett jönnöm irányítani és szervezni a termelést, mivel nekem voltak meg a hidraulika szereléshez szükséges ismereteim. Ekkor két alkalmazottal működött a cég.
Mára négy szerelő dolgozik nálunk, illetve a lányom segíti a munkánkat, ő adminisztratív feladatokat lát el.

–          Milyen termékeket gyártanak, mi a cég fő profilja?

–          A hidraulika-tartályok szállítását a mai napig folytatjuk Ausztriába, és időnként Németországba is, alapvetően azonban hazai piacra termelünk, a külföldi megrendelések az árbevétel mintegy 10-15%-át teszik ki.

A Kirschner Hidraulika Kft. 2004-től gyárt befogókészülékeket

A termékpalettánk 2004 körül szélesedett ki, ekkor kezdtünk bele a befogókészülékek gyártásába. Emellett teljes tervezési és kivitelezési munkákat vállalunk, és szerencsére a kezdetektől folyamatosan növekvő igénnyel találjuk szembe magunkat.
Egy német befogástechnikával foglalkozó cég, az AMF képviselete is vagyunk, velük a Mach-Techen ismerkedtünk meg, és szoros kapcsolat alakult ki velük, mivel az ő alkatrészeiket építjük a készülékeinkbe. Ennek köszönhetően tudunk a vevői igényeket felmérve komplett, kulcsrakész megoldásokat nyújtani.
Foglalkozunk még hidraulikus rendszerek kiépítésével, tápegységek javításával, hengerek javításával és felújításával, és hidraulikatömlő gyártással is. Ez utóbbit nagyon rövid határidővel tudjuk vállalni. Ha bejön egy ügyfél, megmondja, hogy milyen vasalással kéri a tömlőt, akkor akár meg is várhatja, amíg elkészül, mert ez nem tart tovább néhány percnél.
Emellett hegesztőkészülékeket is gyártunk, valamint egy kisebb raktárkészletet is fenntartunk, melyben hidraulikus és pneumatikus csőcsavarzatok, gyorscsatlakozók, galvanizált csövek és egyéb kisebb szériaelemek találhatók.

AMF hidraulika gyorscserélő rendszer

Fontos terület még a szerszám és készülék gyorscserélő rendszerek gyártása. Ha van egy gép, és „A” termék gyártásáról „B” termék gyártására kell átállni, akkor az átszerelés és az új beállítás akár órákat, napokat is igénybe vehet. Ezt a mai versenykörülmények között már nem engedheti meg magának egyetlen gyártó sem, ezért számukra az átállást a gyorscserélő rendszer 10-20 perc alatt lehetővé teszi, ráadásul nagy pontossággal. Az egyik ilyen rendszerünk pl. 0,005 mm pontosságot tud biztosítani olyan mostoha körülmények között, ahol forgács és hűtőfolyadék egyaránt jelen van.

 

–          Milyen technológiához javasolt ez a palettarendszer és hány termékvariáció között lehet váltani?

Az AMF gyorscserélő rendszer akár 0,005mm pontos is lehet

Ez a technológia ma már minden gyártási eljárás számára elérhető, legyen szó fröccsöntésről, CNC-technológiáról, préstechnológiáról vagy bármi másról. Főként az autóipart szolgáljuk ki, mivel általában ezen a területen van sorozatgyártás és ehhez szükséges a legtöbb készülék. A gyorscserélő berendezést a vevői igényektől függően pneumatikával és hidraulikával szereljük fel, valamint öntisztító funkcióval is el tudjuk látni.
Korlátlan számú termékkonfiguráció kezelhető ezzel a módszerrel, csak a termelés megkezdése előtt az összes termékváltozatra el kell készíteni a pontos beállításokat. Ezután viszont a termelés szinte megszakítás nélkül folyhat, így jelentős mellék- és állásidőtől kíméli meg a gyártót.

 

–          A Kirschner Hidraulika Kft. által gyártott illetve szerelt termékekből általában mekkora szériák készülnek?

–          A legtöbbször egyedi termékekről van szó, vagy pedig kis szériáról. A normál széria 2-4 darabot jelent, bár egy-egy projektnél előfordult, hogy 16 darabot gyártottunk le, de ez a készülékgyártás területén már nagy sorozatnak számít.
Munkahengerek esetén, ha speciális hengert rendelnek, az megint egyedi gyártást jelent, ha pedig nagy szériában elérhető szabványos elemeket kérnek, azt általában mi is csak forgalmazzuk. Raktáron is tartunk egy-két elemet a kritikus egyedi alkatrészekből, mert a megrendelő általában nem gondol előre a meghibásodásra, vagy nem szeret pótalkatrészt raktározni, mert abban csak áll a pénze. De nagy tételben mi sem raktározunk, így alapvetően azt mondhatom, hogy egyedi, illetve kisszériás termelés folyik nálunk.
Továbbá jellemzően előfordulnak a termékeink között ún. repair kitek, melyek tartalmazzák a leggyakrabban tönkremenő tömítőelemeket, dugattyúszárat, stb. Így nem kell a komplett dugattyút kicserélni, hanem fel tudjuk javítani azokat. Ráadásul ha ez a csomag gyorsan elérhető, akkor átfutási időben kedvezőek tudunk lenni az ügyfeleink számára.

–          Kik azok a partnereik, akikre büszkék, akikkel jó együtt dolgozni?

–          Egyik legnagyobb partnerünk a Wescast, ők kipufogócsonkokat illetve turbófeltöltőket gyártanak – vette át a szót Kirschner Ferenc, a Kirschner Hidraulika vezetője. Amellett, hogy jó üzleti kapcsolatban állunk velük, pontosak a megrendeléseik, és értenek ahhoz, amivel foglalkoznak. Hasonlóan jó és nagy megrendelőnk az Otto-Fuchs, az Excel Csepel illetve az ALPLA. Emellett sok hegesztőkészüléket gyártottunk Claasnak Törökszentmiklósra, szállítottunk készülékeket a SAPA-nak és a VT Metal Kft.-nek Székesfehérvárra. Szállítottunk még a Kapos-Atlas-nak is, ahol a markológépek első futóművére erősített hegesztett homlokszerkezetet kellett megfogni. Ezen partnereink mellett még sok más céggel is jó kapcsolatot ápolunk, és a környékbeli embereknek is igyekszünk segíteni, ha például aratás közben valamelyik gépen meghibásodik a hidraulika.

–          Volt-e olyan munkájuk, ami különösen próbára tette a szaktudásukat?

A hidraulikának mostoha körülmények között is pontosan kell működnie

–          A Kapos-Atlas számára készített befogókészülék különleges volt méretei miatt. A megmunkálandó alkatrész mintegy 900 kg-os volt, amit egy 1,6 tonnás készülékünk képes befogni. A megmunkáló gép munkatere 1000 x 1000 mm. Eddig ez a legnagyobb készülék, amit gyártottunk, a többi általában kisebb, jellemzően 3-400 kg-os.

Volt még egy olyan hidraulikus szerkezet is, amit egy öntödébe készítettünk. A hidraulikahenger átmérője kb. fél méter volt, a lökete viszont elég kicsi. A feladata a salaklerázás volt, ehhez a rácsot alkalmanként hétszer rázta meg, de a teljes mozdulatsort egy másodpercen belül végezte el!

–          A tervezés mekkora szerepet játszik a cég tevékenységében?

–          Tervezésre szinte minden munkánk során szükség van. A legtöbb ügyfél ugyanis úgy keres meg minket, hogy van egy adott munkadarab, amit szeretne gyártani. Ehhez nekünk első lépésben meg kell tervezni azt a készüléket, ami lehetővé teszi a gyors és egyszerű megmunkálást, melyhez igyekszünk standard elemeket felhasználni. Mivel elég bonyolultak ezek a felkérések, legtöbbször már az ajánlattételhez is szükséges némi tervezés. Ha számot kellene mondani, akkor körülbelül 30%-ot tesz ki a tervezési idő a teljes folyamatból.

–          Milyen szoftvereket használnak a tervezéshez? Csak geometriai tervezés folyik, vagy fizikailag is modellezik az egyes rendszereket?

–          A SolidWorks szoftvert használjuk, mert ez a program tartalmaz minden olyan modult, ami a munkánkhoz szükséges. A modell- és rajzkészítésen felül tartalmaz végeselemes szimulációs modult, amivel szilárdságtani és áramlástani szimulációkat is tudunk futtatni a kritikus elemeken. Rendszer-szimulációt viszont nem végzünk, inkább megépítünk egy kísérleti berendezést az alapvető számításokra és az addigi tapasztalatokra támaszkodva. A matematikai illetve fizikai modellek megalkotása pontos adatokat követelne meg, néhány típusnál azonban a megépítésig bizonytalan, hogy éppen melyik csatlakozót, könyököt, stb. építjük be. Ezeknek az ellenállása, illetve egyéb jellemzőik pedig lényegesek lennének a szimuláció paraméterezésénél.
Emellett több projektben is automatizált robotkiszolgálással dolgozunk, ahol pontosan ismerni kell a zárási, elengedési elfordulási, stb. időket. Ezeket sokkal egyszerűbb a valós kísérleti berendezésen lemérni, mint egy kérdéses megbízhatóságú vagy pontosságú számítógépes modell alapján meghatározni, és vállalni az esetleges hibázás rizikóját.

–          Milyen vezérlést alkalmaznak ezekhez a készülékekhez?

Néhány készüléket munkadarab-pozíció figyelővel is ellátnak

–          Ezek a rendszerek több szinten kommunikálnak, és általában összeköttetésben állnak a megmunkáló géppel is. Sok esetben PLC vezérlés adja a jelet a nyitáshoz, záráshoz és más műveletekhez, de a fizikai szabályozás hidraulikus illetve pneumatikus úton zajlik. A készülékeket fel lehet szerelni darabfigyelővel is, ami a munkadarab helyes és pontos behelyezéséig nem engedi a további lépéseket, tehát ilyen módon visszaszabályozás is lehet a rendszerben.

 

–          Mik azok a tudnivalók és fortélyok, amik elengedhetetlenek a hidraulikus és pneumatikus készülékek gyártásához?

–          Ahogy a közmondás is tartja, a tisztaság fél egészség – válaszolta Kirschner úr mosolyogva. Nagyon fontos, hogy ahol dolgozik az ember, ott tisztaság és rend legyen, illetve az alkatrészek megfelelően meg legyenek tisztítva. Az szükséges, de nem elégséges ugyanis, ha az ember érzi és tudja, hogy mit kell összeszerelni, de nem ügyel a tisztaságra és precizitásra. Ezek nélkül valószínűleg sosem fog jól működni az a készülék.
Anélkül pedig, hogy az ember ne tudná pontosan, hogy mit is csinál, inkább neki se álljon, mert ez nem egy egyszerű szakma. Természetesen meg lehet jól tanulni, de ehhez idő és akarat kell.

–          Mitől nehéz hidraulika-rendszereket gyártani?

A válasz és további érdekességek a folytatásban

Megosztás
[
    ]