Üzletben profi: Mode Art – Newdesign Kft.

A Mode Art – New Design Kft. egy több területen aktív hazai cég, mely a tervezéstől a kivitelezésig, az egyedi gyártástól a nagyobb szériákig, sőt komplex kivitelezésig vállal megbízásokat. Fő tevékenységüket az üzletberendezés képezi, de széles gépparkjuknak köszönhetően jelentős nagyságrendű bérmunkát is vállalnak. Tevékenységeikről részletesen Juhász Róbertné, a cég ügyvezető igazgatója beszél az alábbi videóban:

 

https://www.youtube.com/watch?v=gv4HP4rsF1Y

 

Az interjú során megtudtuk, hogy családi vállalkozásból indult az üzlet, és a mai napig is 100%-ban magyar tulajdonban van. Mintegy 25-en dolgoznak a cégnél, beleértve a tervezést, értékesítést és gyártást is.

A tervezési folyamatok változatosak, mivel az egyedi megrendelések kidolgozása mellett a moduláris rendszereken végrehajtott apróbb átalakítások is a mérnöki munkák részét képezik. A moduláris rendszerek gyakori módosítása annak a növekvő igénynek is köszönhető, hogy a megrendelők egyre inkább saját arculattal szeretnének megjelenni, teljesen egyedi bútorzatot illetve üzlethelyiséget alakítanak ki.

 

 

A gyártó részlegen megtalálható egy AMADA LC 3015 XI NT CNC teljes repülőoptikás lézervágó berendezés, egy Water Jet Sweden NC 3015 E abrazív vízsugaras vágó, egy AMADA HFT 80-20 lemezhajlító, egy PEDRAZZOLI 42 CNC csőhajlító, 12 hegesztőállás, valamint egy porszóró berendezés is. Ezekkel könnyedén készíthetnek lemezbútorokat, bútorok fémvázait, illetve egyéb berendezési tárgyakat.

A fémmegmunkáló csarnok mellett van egy asztalosüzem is, ahol a fa illetve MDF alapú bútorokat készítik fóliázók, élzárók, faipari lapszabász és maró gépek segítségével. Ezzel együtt már komplett fémvázas, illetve fa alapú bútorok elkészítése is lehetséges. Ha a vevők a bútorokon túl más belső kialakítást is szeretnének, akkor a Mode Art külsős cégekkel együtt a világítástechnikai-, illetve belsőépítészeti feladatokat is meg tudja oldani. Ezeket az igényeket már a tervezési szakaszban is fel tudják dolgozni, mert a gyártásfolyamatokat tervező, irányító mérnökök mellett a Mode Art-nál van belsőépítész és formatervező munkatárs is.

A bérmunka akkor vált jelentőssé a cégnél, mikor a lézervágókat vették, mondta Földes Zoltán, a Mode Art vezető tervezője. Ilyenkor általában tervezésre már nincs szükség, gyakran gyártáskész rajzokkal, modellekkel érkeznek a megrendelők. A bérmunkák és a megrendelések java magyar megrendelőktől érkezik, de időnként felbukkan egy-egy külföldi igény is. Jelenleg is pl. a német anyacégű Felina számára készítenek berendezéseket egy nagyobb projekt keretében, amire kifejezetten büszkék.

Egy másik projekt keretében egy különleges, kör alakú, nagyméretű biliárdasztalt készítettek, melyet rozsdamentes acélból munkáltak ki. Az asztal további különlegességei a komfortos, testhőmérséklethez igazított fűthető perem, a LED-es megvilágítások, valamint az, hogy az asztal alját és a felső megvilágítás tetejét a Föld két féltekéjének mintájára alakították ki. Az ilyen jellegű rendelésekből természetesen nincsen sok – már az áruk miatt sem –, de a sokféle vevői igény így is elég változatos feladatot jelent a szakemberek számára.

 

 

A dolgozókat nem csak az ilyen különleges munkák integrálják csoportokba, a mérnökök és a gépkezelők az új termékek bevezetésénél is együttműködnek. A tervezők általában a teljes cikluson végigkísérik az egyes termékeket, és mindig megbeszélik az egyes lépéseket, valamint a sorrendiséget a műhelyben dolgozókkal, hogy így csökkentsék minimálisra a selejtszámot, a gyártási időt és a gépi meghibásodásokat.

Bár a tervezők és az asztalosműhelyben dolgozók túlnyomó része fiatal, törekszenek arra, hogy csapatként dolgozzanak össze, és a kiépített kommunikációs formák megmaradjanak, ne kelljen mindig új embert felvenni és betanítani. Ezt a sokféle termékkonfiguráció és sokrétű munkafolyamatok is indokolják. Ettől függetlenül a pontos és gyors munkát elvárják, és az ott dolgozó munkások ezt képesek is teljesíteni.

A Mode Art nagy hangsúlyt fektetet az online megjelenésre is, ezért úgy alakította ki a honlapját, hogy bárki könnyedén tájékozódhasson a webes felületükön. Míg az üzletberendezői illetve divat iránt érdeklődők könnyedén válogathatnak a széles termék- és színskálákból, addig a bérmunkákra valamint gyártásra kíváncsi szakemberek jól tájékozódhatnak az elérhető gépparkról, megmunkálási technikákról és lehetőségekről.

További információ

Az Amada gépek magyarországi forgalmazója a CNCMedia Tudástárában: EPL-Tech Kft.

A Mode Art honlapja

Megosztás
[
    ]