Renishaw az EMO 2011-en

A világszínvonalú műszaki technológiákkal foglalkozó Renishaw számos új termék bemutatását tervezi az EMO Hannover kiállításon, szeptember 19-24. között. A kiállított termékeik között megtalálhatók lesznek mérőfejek, szoftveres megoldások, amik a CNC szerszámgépek folyamatirányítását hivatottak segíteni, valamint egy újfajta felületi érdességmérő műszer, melyet koordináta mérőgépekhez (CMM) fejlesztettek ki.

Természetesen a méréstechnológiai újdonságok mellett megtekinthetők lesznek a már korábban bevezetett úttörő termékek is. Ez magában foglalja a hagyományostól jelentősen eltérő idomszeres mérési megoldásokat, az additív gyártástechnológiák széles skáláját és egy öttengelyes CMM mérőegységet.

Az új RMI-Q rádió jeladós interfész lehetővé teszi akár négy különálló mérőegység üzemeltetését is ugyanazon a CNC szerszámgépen, ezáltal tökéletes megoldást nyújtva a forgó asztalos vagy ikerpalettás CNC megmunkáló központokkal rendelkezők számára. Emellett egy másik újdonság, az RTS érintéses szerszámbemérő is a Renishaw rádió jeladós termékcsaládját fogja bővíteni. Ezt a mérőfejet kifejezetten a nagyobb szerszámgépek számára fejlesztették. Kialakítása robosztus, mégis kompakt, és mivel nincsenek kábelek, az asztal mozgatására semmilyen korlátozást nem jelent. Az RTS gyors és pontos méréseket végez a szerszámok hossza és átmérője mentén egyaránt, valamint rendelkezik egy beépített funkcióval, amely egyből érzékeli a szerszámtörést.

Az EMO 2011 látogatóinak lehetősége nyílik majd a Productivity+ szoftver megtekintésére is. Ez az egyedi szoftvermegoldás merőfunkciókat és folyamatirányítási funkciókat integrál a CNC megmunkáló programokba, így ettől kezdve nincs szükség a mérőciklusok manuális, kézzel röténő G-kódba ágyazására. Ehelyett a Productivity+ a CAM programokhoz hasonlóan működik. A beimportált testmodelleken pár kattintással kijelölhetők a mérni kívánt alakzatok, melyek alapján a szoftver automatikusan legenerálja a kódot.

Az SFP1 felületi érdességmérő egy új opciója a REVO öttengelyes mérőrendszernek. Ezzel a mérőfejjel most először valósul meg a felületi érdesség mérésének teljes integrálása egy CMM mérőciklusba. Az Ra 6,3 és 0,05 közötti méréstartományával az SFP1 egy egyedi megoldás, melynek köszönhetően nincs többé szükség a kézi szenzorokra és a költséges célgépekre a felületi érdesség méréséhez. Ezzel a mérőfejjel jelentős pénz és idő spórolható meg.

További információ

A Renishaw hivatalos weblapja – http://www.renishaw.com/