Gyártás az űrben

A MADE IN SPACE egy frissen alapított vállalat, amely azt tűzte ki céljául, hogy a világűrben is működőképes gyártástechnológiai megoldásokat dolgozzon ki. A tervezőcsapat július végén sikeresen tesztelt több 3D nyomtató rendszert is a súlytalanság állapotában. A teszteket úgynevezett zéró gravitációs repülések alatt hajtották végre, amikre NASA Flight Opportunities programjától kaptak támogatást.

A repülések során két módosított üzemi 3D nyomtató rendszert és egy egyedileg, kifejezetten erre a célre tervezett 3D nyomtatót próbáltak ki. (A képeken a 3D Systems által biztosított Bits From Bytes 3000 Plus nyomtató látható.) A próbák során számos alkatrészt állítottak elő, melyek közül az első súlytalanságban készített termék egy méretarányosan lekicsinyített csavarkulcs volt.

A MADE IN SPACE úgy véli, hogy a 3D nyomtatás előnyei – a limitált anyagveszteség, a komplex geometriák elkészítésének lehetősége és a könnyű automatizálhatóság – a tökéletes megoldássá teszik ezt a technológiát az űrbéli alkatrészgyártáshoz. “Az űrben történő 3D nyomtatás jelentősen meg fogja változtatni az űrkutatáshoz való hozzállást és a missziók tervezését.” – jelentette ki Aaron Kemmer, a MADE IN SPACE vezérigazgatója és alapítója. “A lehetőségek széles skáláján egyaránt megtalálható a fogyóalkatrészek könnyebb utánpótlása és az űrbéli használatra optimalizált nagy méretű eszközök és életterek gyártása is.” Miután a nyomtatók és az alapanyag telepítése megtörtént, a missziók során akkor és azt gyárthatnak le az űrhajósok, amire éppen szükségük van, így nem kell kizárólag a földi szállítmányokra támaszkodniuk.

“A korábbi tanulmányok alapján tudni lehetett, hogy a 3D nyomtatás működik a súlytalanságban. A kérdés ebben az esetben az volt, hogy milyen jól működik ez az eljárás.” Most, hogy a tesztek sikeresen lezáródtak a következő hónap elsődleges feladata a begyűjtött adatok kiértékelése lesz, amit utána remélhetőleg újabb repülések követnek.

forrás: madeinspace.us

További információ

A MADE IN SPACE hivatalos weblapja – http://madeinspace.us/