Fanuc az EMO 2011-en

A hannoveri EMO vásáron a FANUC Corporation legújabb vezérlőrendszereinek és robotjainak gyakorlati alkalmazhatóságát olyan, magas termelékenységű megoldásokban mutatja be, melyek mind a megmunkáló szerszámok gyártói, mind a gépek felhasználói számára jelentős előnyöket nyújtanak. A vásáron bemutatott újdonságok között szerepel a világ legújabb generációs, megbízhatóságot, innovációt és egyszerű üzemeltethetőséget kínáló CNC-rendszere, a legmagasabb színvonalú, jelentős javításokon átesett hajtásrendszerek, valamint az új, nagysebességű lézervezérlések, illetve egy új lézersorozat is. A FANUC emellett számos olyan automatizálási koncepciót is bemutat, melyek az intelligens robotok és a szerszámgépek integrációját is szemléltetik.

A FANUC új 30i/31i/32i MODEL B CNC-sorozata ideális a kifinomult, összetett szerszámgépek számára is. A sorozat kiemelkedő jellemzői között szerepel a tengelyek nagy száma, valamint a többcsatornás képesség is. A korábbi modellekhez képest a B-sorozat jelentős fejlesztésen esett át, és számos finomított részlet mellett lyukasztósajtókhoz és lézeres vágóberendezésekhez is tartalmaz kiegészítő funkciókat. A FANUC új 35i MODEL B CNC-sorozata a 30i-B sorozat technológiáján alapul, és elsősorban a szállítósoros és anyagmozgató rendszeres alkalmazásokhoz fejlesztették ki.

A FANUC 0i/0i Mate MODEL D CNC-sorozata kiváló ár/teljesítmény arányt kínál a szerszámgép-építők, a CNC-rendszert utólag beépíteni szándékozók, illetve a belépő szintűtől a fejlettig terjedő kategóriás szerszámgépek felhasználói számára. A 0i-Model D CNC alkalmas nano-interpolációra is. E funkció a legszigorúbb felület-kialakítási követelményeknek is képes megfelelni, nagy előtolási és forgási sebesség mellett is. A marórendszerekhez kifejlesztett 0i-MD sorozat akár hét tengelyt (egyidejűleg négyet) és két orsómotort is képes vezérelni. Összesen nyolc tengely, ill. orsó irányítható. Az esztergákhoz alkalmazható 0i-TD akár két útvonalat (kilenc tengellyel, útvonalanként max. hét tengely), ill. négy orsómotort (útvonalanként max. hármat) is vezérelhet. Összesen tizenegy tengely, ill. orsó irányítható.

Az FANUC Power Motion i MODEL A számos alkalmazásban kínálja a CNC-mozgásvezérlés lehetőségét. Ilyen alkalmazások a sajtoló- és préselőgépek, a betöltők, a töltő- és tekercselőgépek, a huzalfűrészek, ill. a hidraulikus munkahengereket felváltó szervomotorok. Az integrált, nemzetközi “Működési biztonság” funkcióknak köszönhetően a rendszer akár négy útvonalat és harminckét tengelyt (egyidejűleg négyet) is irányíthat akár LCD-felszerelésű, akár különálló CNC segítségével.

Az új FANUC C-sorozatú lézerek 2, 4 és 6 kW-os névleges kimenő teljesítménnyel érhetők el. A legújabb 30i/31i-L MODEL B nagysebességű CNC-lézervezérlőkkel együtt alkalmazva e lézerek nagyobb sebességet, jobb élminőséget, jobb üzemeltethetőséget, könnyebb karbantartást, csökkenő áramfogyasztást és nagyobb megmunkálási teljesítményt biztosítanak.

A FANUC bemutatja a legmagasabb színvonalú hajtásrendszereket is, melyek a kimenő teljesítményt növelő javításokon estek át. A fejlesztések hatására csökken az energiafogyasztás, kevesebb az állásidő, könnyebb a megelőző karbantartás és jobb a pontosság.