Szerszámbemérés új megközelítésben

A szerszámok valós hosszának és átmérőjének szerszámbemérővel történő pontos lemérése jelentős mértékben csökkentheti az új megmunkálások beállítási idejét. Amíg ugyanis egy szerszám bemérése zajlik, a gép zavartalanul dolgozhat és nem kell az értékes gépidőt próbavágásokra pazarolni. Egy szerszámbemérő a nagyobb szerszámgép kihasználtságon és a rövidebb leállási időkön keresztül kamatozik.

A legtöbbet akkor lehet kihozni egy szerszámbemérőből, ha azt közel a géphez, az üzemi környezetben is el lehet helyezni. Ez minimálisra csökkenti a szerszámok szállítási idejét. Ennek tudatában a gyártók olyan szerszámbemérők kifejlesztésén fáradoznak, melyek pontosan és megbízhatóan képesek működni egy nem éppen tiszta és hőmérsékletileg stabil környezetben is.

Ennek egyik példája a DMG/Mori Seiki Airmatrix érintésmentes szerszámbemérője, amely maró és esztergáló szerszámokhoz egyaránt használható. Az Airmatrix számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely elősegíti az üzemi környezetben való hatékony használatot. A tervezés során elsődleges szempont volt a mozgó alkatrészek számának minimalizálása.

Ez a berendezés máshogy néz ki, és máshogy is működik, mint a megszokott érintésmentes szerszámbemérők. A legtöbb szerszámbemérőnél az érzékelő egység egy vezetéken végigfutó eszközre van felszerelve, amely az orsóban rögzített szerszám felett közlekedik. Általában a szenzor vízszintes és függőleges pozíciójának meghatározása egy üvegskáláról történő visszacsatolással zajlik. Ezzel szemben az Airmatrix optikája egy szabadon mozgatható, légcsapággyal ellátott érzékelő egységben kapott helyet. Ez lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy könnyedén végigcsúsztassa ezt a szenzort egy termálisan stabil, golyóálló üveglemezen, és lemérje a vízszintes pozícióban rögzített szerszám pontos méreteit. A szenzor lemezen való pozícióját egy CCD kamera határozza meg, amely apró, az üveglemezbe ágyazott, kétdimenziós adatmátrixokat olvas. Leegyszerűsítve, az üveglemez az eszköz “skálája”. A precíz pozícionálás az adatmátrix kódok nagy információsűrűségének köszönhetően valósítható meg.

Mivel az üveglemez a berendezés öntöttvas ágyazásának tetején, síkban foglal helyet, kevesebb a valószínűsége az alap hőtágulásából adódó hatásoknak, mint a hagyományos, alumínium testekbe foglalt üvegskálák esetében.

Az Airmatrix mérési pontossága +/- 2 mikron. A két méretben elérhető berendezés kisebbik tagja 200 mm átmérőig és 500 mm szerszámhosszig képes mérni, míg a nagyobbik társa 400 mm átmérőig és akár 1000 mm szerszámhosszig. A vezérlés a Windows alapú Micorvision V, amelyet kifejezetten az Airmatrixhoz kifejlesztett érintőképernyős kijelzővel és valósidejű megjelenítővel láttak el. A mérések manuálisan vagy automatizálatan is végezhetők. Utóbbi esetben az orsónak megadható egy fix forgási sebesség. A rögzített offset értékek kinyomtathatók, vagy közvetlenül letölthetők a berendezésről.

forrás: www.mmsonline.com

Megosztás
[
    ]