Egy újabb lépés a CNC oktatás jövője felé

Június 3-án, pénteken a Ganz- Munkácsy Szakközépiskolában jártunk Zalaegerszegen, ahol megörökítettük a frissen beüzemelt Nanjing Swansoft CNC szimulátorok átadó ünnepségét. Ha kihagyta volna a Swansoft SSCNC szimulátorról szóló cikkünket, akkor azt ezen a linken keresztül tudja elérni.

Az intézményben 12 szimulátor szoftver került átadásra, amik egy külön erre a célra berendezett gépteremben kaptak helyet. A telepített rendszer érdekessége, hogy hamarosan kibővítik egy olyan kommunikációs csatornával is, melynek köszönhetően a számítógépen leszimulált megmunkálások a szomszédos műhelyben elhelyezett Takisawa CNC esztergán a valóságban is megtekinthetők lesznek.

Az ünnepség, melyre a környező térség ipari szereplőinek számos képviselője ellátogatott, egy órakor egy rövid nyitóelőadással kezdődött. Először az iskola igazgatója, Vargáné Bérczes Bernadett köszöntötte a megjelenteket. Beszélt a szakképzés, és általában az oktatás nehézségeiről. “A mai világban a gimnáziumok elszívják a tanulókat” – mondta, és így szinte nem is marad senki, aki szakközépiskolába szeretne járni, miközben az ország egész területén hatalmas hiány van a jó szakemberekből. Hangsúlyozta, hogy elsődleges céljuk ennek a helyzetnek a megváltoztatása, és ehhez a cégek szoros együttműködését kérte. Egy olyan megreformált képzés kialakítása lebeg a szemük előtt, melyben a cégekkel való folyamatos kapcsolatnak és az új tanrendnek köszönhetően a tanulók valós, az iparban is használható gyakrolati tudással hagyhatják majd el az iskola falait. Ehhez pedig, mint elmondta elengedhetetlen egy olyan kiforrott oktató szoftver, ami a valós környezet szimulációján keresztül mutatja be a diákoknak a szerszámgépek használatát. Jövőbeli fejlesztési terveik között szerepelt a szoftverterem és a gépterem közötti kommunikáció kialakítása, valamint a nemrég beüzemelt Takisawa CNC eszterga mellé egy további CNC eszterga és egy CNC marógép beszerzése is.

Nyitóbeszéde után átadta a szót Tari Attilának, a TST Machine Kft. és a CNCEDU Kft. ügyvezetőjének, a 12 Nanjing Swansoft CNC szimulátor beszállítójának. Ő is az évek során egyre nagyobb problémává váló szakemberhiányról beszélt, amellyel a TST Machine Kft. szerszámgép forgalmazó cég ügyvezetőjeként szembesülnie kellett. Végül ebből a szükségből és a szakma iránti elhivatottságból született meg 2010-ben a CNCEDU Kft., melynek víziója a hazai CNC oktatás megreformálása. Nem elég ugyanis a méregdrága szerszámgép, azt használni is tudni kell. Az oktatás első szakaszaiban, például egy új gép vásárlása után nagyon nagy segítséget jelent a Swansoft CNC szimulátor, hiszen ezzel az új vezérlés elsajátítása biztonságosan és költséghatékonyan megvalósítható. Nem kell sem a gépkezelő, sem a gép épségéért aggódni az első lépések megtételénél. Zárszóként pedig, ünnepség lévén, egy kis ajándékcsomaggal kedveskedet mindenkinek, aki nélkül ez az esemény nem valósulhatott volna meg.

Ezek után Kiss Anna prezentációja következett, melyben megismerhettük a Swansfot CNC szimulátor három modulját, az SSCNC szerszámgép vezérlés szimulátort, az SSMAC szerszámgép építő és javító szimulátort és az SSPLC Virtuális PLC szimulátort.

Végezetül Németh László, a Némtech Kft. ügyvezetője, a már említett Takisawa eszterga beszállítója szólt néhány szót. Kitért a Némtech Kft. múltjára, amely már 1995 óta foglalkozik használt szerszámgépek javításával és modernizálásával, valamint az igényeknek megfelelőem ma már új gépek és mérőberendezések forgalmazásával is.

A megnyitó után a vendégek két csoportra oszolva megtekinthették a már felszerelt géptermet, melyben a szimulátorok gyakorlati bemutatása zajlott, valamint a szomszédos műhelyben elhelyezett Takisawa CNC esztergát, amelyen a leszimulált alkatrész valós megmunkálására is sor került. Ezzel párhuzamosan pedig egy késő délutánba nyúló állófogadás és kötetlen beszélgetés vette kezdetét, amely egy igazán jó hangulatú zárása lett ennek a remekül sikerült ünnepségnek.

Nagyszerű volt látni ezt a kölcsönös elhivatottságot a CNC-s szakma mellett, és kívánok minden szakmabelinek további hasonló sikereket!

——————————————————————————————————————————————————————


——————————————————————————————————————————————————————