Az utolsó lépés – sorjázás és csiszolás

A pontos és precíz megmunkálás nem minden, egy termék a végső vagy szerelés előtti állapotát akkor nyeri el, ha a megfelelő felületi minőséget is kialakítottuk. A piacon számos technológia és eljárás megtalálható, most ízelítőnek a Steelmaster gépek változatos felszereltségén keresztül lássunk ezekből néhányat.

Csiszolószalag – R aggregát:

Ez a gép egy végtelenített széles csiszolószalaggal dolgozik, amit az ún. kontakthenger hajt meg. Sorjázásra és csiszolásra egyaránt alkalmas.

Tányérkorong – T aggregát:

A T-fejet az ún. ECS-hez (Edge Contour System – „él ellenőr rendszer”) készítették elő. Az ECS a Steelmaster egy olyan szabadalmaztatott rendszere, amelynél a kefekorongok minden vágott élet egyenértékűre sorjáznak. A rendszert a feltalálás óta folyamatosan fejlesztik és tökéletesítik. Ezzel az eljárással a kefe löketének minden beállítása után a munkadarab kontúrjának teljes területét lesorjázza. A kazettában cserélhető kefék vannak, amelyek oszcillálnak és forognak is egyszerre. Az újabb eljáráshoz szükséges kefék néhány perc alatt cserélhetők, így könnyen váltogathatóak az egyes munkafolyamatok is.

Kerek kefekorong – B aggregát:

A kerek kefekorong az előtolással azonos és ellenkező irányba is foroghat. Az alkalmazott csiszolási módozat függvényében sorjázás vagy végcsiszolás is végrehajtható ezzel az egységgel. Ha alkalmazzuk ECS rendszert, illetve elhasználódik a korong, akkor a könnyen állítható vagy cserélhető kazettás beépítés gyors kefecserét tesz lehetővé. A B – aggregátort „hordókefének” is szokták nevezni.

 

A Steelmasternél figyelnek a részletekre, a gépeiket úgy építik, hogy minden oldalról megközelíthetőek legyenek, így jóval könnyebbé válik a szalagok cseréje, illetve a gép karbantartása. Általában elmondható, hogy a csiszoló modulok a felső, mozgó részbe vannak beépítve, míg a szállítószalag egység a gép állványára szerelve található. Ennek az elrendezésnek az az előnye, hogy a felső rész a munkadarab vastagságától függően megemelkedik, a gépállványhoz rögzített szállítószalag azonban állandó magasságban marad, így a gép a gyártósorhoz csatlakoztatható. A gépek a manapság szinte alapfelszereltségnek számító érintőképernyős vezérléssel vannak ellátva, és az egyszerű PLC és TE14 vezérlést alkalmazzák. A vezérlésbe összesen 200 különböző programot tárolhatunk el, így a visszatérő vagy hasonló eljárások esetén nem kell újraprogramozni a munkafolyamatot.

Hogy száraz vagy nedves csiszolási eljárást alkalmazzunk a munkadarabok készre munkálásához, abban segítségünkre lehet a Steelmaster ajánlása:

 

Felhasználás nedves nedves és száraz

száraz

Lézervágott alkatrészek x
Stancolt és nibbelt alkatrészek x
Plazma/lángvágott alkatrészek x
Lemezollóval vágott alkatrészek x
Végcsiszolás x
A végén élezett alkatrészek x
A végén hegesztett alkatrészek x
Tiszta alkatrészek x
Univerzális használat (többféle anyaghoz) x
Ötvözött anyagok x

 

A Schachermayer forgalmazásában kapható Steelmaster gépek főbb jellemzőtartományai:

Száraz csiszológép (SMD) Nedves csiszológép (SMW)
Aggregátorok száma 2-5 2-4
Munkaszélesség 1.100/1.350/1.650 mm 950/1.350/1.650 mm
Csiszolószalag hossza 1.900/2.620 mm 1.900/2.620 mm

További információ

Schachermayer a CNCMedia Tudástárában: http://www.cnc.hu/tudastar/?p=1736
Steelmastera CNCMedia Tudástárában: http://www.cnc.hu/tudastar/?p=1727