Debreceni Ipari és Hobby CNC Találkozó

A Debreceni Egyetem Műszaki Karán került megrendezésre az idei második Ipari és Hobby CNC Találkozó, ahol a szakma elkötelezettjei mellett ipari kiállítók is bemutatták gépeiket és termékeiket az érdeklődőknek.


„A rendezvény célja, hogy bemutassa az egész iparágat a hallgatóknak és a nagyközönségnek, valamint összehozza azokat a kapcsolatokat, melyek a jövőben összeköthetik a diákokat, a kiállítókat és az egyetemet. A kiállítás eredeti célja az volt, hogy a diákoknak a korai beidegződés szakaszában bemutathassuk azt, hogy mivel fognak majd a későbbiekben foglalkozni, és a kiállításon keresztül szakmai elkötelezettséget alakíthassanak ki cégekkel.” – mondta Csörsz Róbert, a rendezvény főszervezője a megnyitón.

Dr. Husi Géza, a Debreceni Egyetem Műszaki Karának oktatási dékánhelyettese, valamint a Villamosmérnöki és Mechatronikai Tanszék tanszékvezetője is örömmel üdvözölt minden megjelenő diákot, érdeklődőt és kiállítót: „Lelkes CNC-építők, akik otthon esetleg a garázsban építenek ilyen gépeket, baráti társasággá alakultak, majd kitalálták, hogy jó lenne találkozniuk évente néhányszor, illetve megmutatni magukat, hogy mire is képes ez a technológia, hobby szinten milyen gépeket lehet előállítani. A kiállítók zöme ilyen, és látható, hogy a CNC-k illetve a vezérlések koncepciója és gyakran a kivitelezése is milyen professzionális szintű. A Műszaki Kar és a Villamosmérnöki és Mechatronikai Tanszék azért vállalja, hogy ennek a rendezvénynek helyet adjon és a szervezésben részt vegyen, mert két olyan szaka is van, melynek a CNC-technológia a profiljába vág, mégpedig a Gépészmérnöki és a Mechatronikai mérnök szak.

Nagyon örülök, hogy ilyen sok egyetemi hallgatót látok, akik eljöttek a kiállításra, és annak is nagyon örülök, hogy látok középiskolásokat is, akik a Debreceni Egyetem Műszaki Karának partnerintézetéből, a Brassai Sámuel Műszaki Szakközépiskolából látogattak el ide. Ők azok, akikre nagyon számítunk, hogy megszeretik a mechatronikát, és esetleg ide jelentkeznek hozzánk a Mechatronikai Szakra. Még egyszer tisztelettel köszöntöm kiállítóinkat is, és nagy örömünkre szolgál, hogy újra ellátogattak Debrecenbe.” Néhány technikai részlet és szervezőknek mondott köszönetnyilvánítás után Dr. Husi Géza megnyitotta a kétnapos rendezvényt.”

 

A kiállításon fa, fém, és műanyagok megmunkálására alkalmas gépek, valamint vezérlőrendszerek hada sorakozott, melyeknek működéséről és elkészüléséről bátran lehetett faggatni azok készítőit, tulajdonosait. Az ipari kiállítók között megjelent – a teljesség igénye nélkül – az Alvin-Plast Kft. megmunkálásra alkalmas műanyagok bemutatásával, a Dolphin CAD/CAM Magyarország egy saját készítésű CNC-esztergával, a Tamker Műszaki Fejlesztő és Kereskedelmi Kft számos általuk forgalmazott termékkel és a Vinyl Grafik Studio egy Roland lézeres letapogatóval és marógéppel. Láthattunk fából kimart utcatáblákat és plaketteket, valamint Kocsis Ferenc késkészítő bravúros mintáit is szemügyre vehettük az általa készített pengéken és nyeleken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A későbbiekben Csörsz Róbertet, a főszervezőt kérdeztük:

–  Hogyan kerültél kapcsolatba a Hobby CNC-s társasággal, hogyan alakult ki ez a csapat?

–  „Ezzel az iparággal négy éve foglalkozom. Előtte nagyon sokat jártam gravíroztatni, és kérdeztem, hogy mennyibe kerül egy ilyen gépezet. Akihez jártam, azt mondta, hogy borzasztó nagy összegekbe is kerülhet, de meg lehet ezt csinálni házilagos körülmények között is. Így kerültem a Hobby CNC-s fórumra, ahol egy év alatt elég sok információt gyűjtöttem össze, de emellett barátságok is kialakultak. Ezekből a tapasztalatokból kerültem egy olyan munkahelyre, ahol ez lett már a hivatásos munkám is.

A társaság évente két-három alkalommal gyűlik össze egy-egy találkozóra az ország különböző pontjain. Debrecenben ez volt a második alkalom, Hatvanban rendszeresen találkozunk, és tavaly nyáron volt Székesfehérváron is találkozó. Remélem, hogy jövőre is sikerül megvalósítani a debreceni találkozót. Közben a társaság is elég szép létszámúra duzzadt, lassan már elérjük a több száz főt is.

 

Mit jelent pontosan, hogy a CNC-iparágban dolgozol?

–  „Nyomdai rézvésetek számítógépes előkészítését és CNC-gépes kifaragását végzem, domborító, aranyozó szerszámokkal.”

Honnan jött a kapcsolatod az egyetemmel?

–  „Korábban itt tanultam a Debreceni Egyetemen mint épületgépész. Utána tartottam velük a kapcsolatot, a mai napig vannak olyan tanárok, akikkel nagyon jó szakmai viszonyban vagyok. Amikor tavaly az első találkozó ötlete felmerült, akkor megkerestem őket, és ők is támogatták az ötletet.”

Hogyan sikerült kapcsolatot kialakítani a meghívott cégekkel?

–  „Egy részükkel napi munkakapcsolatban állok, a többieket pedig – mivel a szakma elég jól körülhatárolható –, direkt meghívásos alapon szólítottuk meg.”

Együttműködtök-e az egyetemmel, van-e közös projektetek?

–  „Jelenleg még nincsen, de a cél az, hogy a kiállítás után a hallgatóság a gyakorlatban, gyakorlati helyeken, cégeknél is még egyszer átismételhesse, mélyebben megismerhesse, hogy mi is az, amit ők majd valamikor ténylegesen csinálni fognak, milyen gépeket kell majd tervezni, azon milyen munkákat kell megvalósítani.”

Van-e távoli célkitűzése a rendezvénysorozatnak, vagy inkább a jelenlegi formát szeretnétek megőrizni?

–  Eredetileg hobby találkozónak indult, de mivel az egyetem házigazdaságot vállalt, ezért lett ipari kiállítás és hobby találkozó. Én szeretném azt, ha a hobby is megmaradhatna, és az ipar is erősödhetne. Mindenképpen a növekedés a hosszú távú cél.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Péntek délutánra a kiállítás lassan átalakult találkozóvá, ahol baráti beszélgetésekre, szakmai tapasztalatcserékre és egy jó hangulatú együttlétre nyílt lehetőség.

A rendezvény szombaton tovább folytatódott, a résztvevők előadások keretében ismerhettek meg szoftverkörnyezeteket új eljárásokat, tippeket és trükköket a CNC- és vezérléstechnológia világából.

 

További bemutatók, érdekességek és az interjúnk Dr. Husi Géza dékánhelyettessel hamarosan következnek…