Mach Tech – Az első nap

A 10. Mach-Tech és 5. Elektrocom megnyitóján Ganzer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója és Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára köszöntötték a résztvevőket. A nemzetközi eseményt Ambrózi István tolmácsolásában hallgathatták a számos külföldi országból érkezett kiállítók és látogatók.

Ganzer Gábor a megnyitót ezekkel a mondatokkal kezdte: „Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves Vendégeink! Mint ahogy a mondás is tartja, nem lehet egy szakadékot két lépésben átugrani. Nem lehet a világgazdasági válságot sem leküzdeni másképpen, mint előre menekülve, folyamatosan fejlesztve, folyamatosan az új kihívásokat legyőzve. Jó bizonyíték erre az idei Mach-Tech kiállítás is. Az történt, amire előzetesen kevesen számítottak, a kiállítók nem menekültek el a válságra hivatkozva, hanem éppen ellenkezőleg, minden eddiginél nagyobb számban jelentek meg az idei Mach-Tech kiállításunkon.” A későbbiekben hasonlóan bíztató és előre mutató gondolatok hangzottak el a régió második legnagyobb gépgyártás-technológiai kiállításán.

Bencsik János beszédében hazánk energetikai és energiapolitikai helyzetét elemezve sürgette a haladás és fejlesztés útjára lépést. Kitért az energiaforrásaink megfelelő, biztonságos és a környezettel harmóniában működő felhasználására, miközben a mindennapokban alkalmazott technológiák energiafogyasztásának csökkentését is hangsúlyozta. „Életre kell keltenünk egy többfunkciós hazai agrárgazdaságot, és a megújuló energiaforrások területén, elsősorban a biomassza, a biogáz és a termálenergia vonatkozásában ki kell használni a kedvező hazai lehetőségeket.” – mondta többek között az államtitkár. Zárómondataiban a kapcsolatok építésére, üzletek megkötésére buzdította a kiállítókat, hogy ezzel járuljanak a magyar gazdaság megerősödéséhez és felemelkedéséhez.

A megnyitó alkalmával kerültek átadásra a Mach-Tech és Electrocom Nagydíjai, melyeket a Lang és Társa Lemeztechnikai Kereskedelmi és Tanácsadó Kft, a Mátrai Hegesztéstechnikai és Szakképzési Kft., a Trodimp-R Kereskedelmi Kft. és a WERTH Magyarország Kft. nyertek el. Különdíjat kapott a Qualiweld Welding & Trade Kft., és elismerő oklevelet a Lehel’s Management Tanácsadó Kft..

A kiállítás két csarnokában számtalan céggel találkozhatunk, gépek, szerszámok, felszerelések garmada vár ránk a további három napban is. Láthatunk kiállított szerszámokat, maró és eszterga gépeket minden méret tartományban, számtalan további szerszámgépet működés közben, és nem maradnak távol a szolgáltatásokat nyújtó cégek sem. CAD és CAM technológiákat bemutató  ugyanúgy találhatunk mint gyártástechnológiai, automatizálással foglalkozó, valamint komplex megoldásokat nyújtó cégeket. Ha végül elfáradunk a nézelődésben, a büfében található minden, ami szem-szájnak ingere.

A rendezvény kiemelt érdekességének számít a KUKA Robotics Hungária Ipari Kft. által bemutatott KUKA Robocoaster 4D-Simulator, melyet a megnyitó után Bencsik János államtitkár kipróbált, és a látogatók számára is izgalmakat kínál. A szimulátor robotkara több méteres magasságba emeli a bátor érdeklődőket, ahol a vizuális élményeket az „utasfülke” mozgása teszi a valósággal összetéveszthetővé. A jelentkezők öt program közül választhatnak, így repülhetnek a Zugspitze felett az Alpokban, száguldozhatnak egy hullámvasúton, átélhetik a profi síelők száguldását, rallyzhatnak a sivatagi dűnéken, és az igazán elszántak egy növekvő hóförgeteggel is szembeszállhatnak – az Alpok lavinájával.

Szerda reggel a Kuka Robotics Hungária Ipari Kft. egy különleges bemutatóval készül a sajtó számára, ahol további extra programokat élhetünk át. Kíváncsian várjuk…