A közönség kedvence: KUKA RoboCoaster

Az idei Mach-Tech gépgyártás-technológiai és hegesztéstechnikai szakkiállításon minden tekintetben a KUKA Robotics Hungária Kft. standja tarolt a leginkább. Amellett, hogy az általuk bemutatott, és a látogatók számára is kipróbálható RoboCoaster 4D-Simulator rámpájánál egész nap hosszú sorok kígyóztak, még az idei év legjobb standja címet is elnyerték, valószínűleg ugyancsak a RoboCoaster-nek köszönhetően.

“Minél valósághűbb egy szimuláció, annál szórakoztatóbb is egyben.” Ezt a feladatot tűzték ki célul a KUKA szakemberei, amikor a RoboCoaster 4D-Simulator alapváltozatát továbbfejlesztették, amely a világ egyetlen utasszállító robotjaként már 2001 óta sikeresen működik a szórakoztatóiparban.

A 4D-Simulator szó szerint friss levegőt hozott a termék- és cégprezentációkba, úgymint a szórakoztató központokba, hiszen a negyedik dimenzió itt magát a levegőt jelenti. A több méteres, 6 szabadságfokkal rendelkező robotkar tengelyeinek szinkronizált mozgása teljesen élethű élményeket kelt az utazóban, miközben egy eddig kiaknázatlan érzékszervünkön, a bőrünkön keresztül érezzük a szelet, amelyet a rendszer a sebességtől függően az arcunkba fúj. A 4D-Simulator így a 3D mozgásokat egyesíti a széleffektussal, amely jelen esetben a negyedik dimenzió.

Az így kiteljesedett rendszer szénszálas, gömb alakú gondolái allatt továbbá helyet kapott egy 20″-os LCD monitor és egy sztereó hangrendszer is, a tökéletes képi- és hanghatások eléréséhez. Az élmény kipróbálói ötféle szimulációból választhattak, melyekhez különböző szintű igénybevételek társultak. A legnyugalmasabb programot egy az Alpokot bemutató repülőút jelentette, de lehetett választani autós-, motoros- és síverseny szimulációk közül is. (utóbbiban a lavina élményt sem hagyták ki a készítők). A legmerészebbek pedig felülhettek az első, robotkar által megvalósított hullámvasút szimulációra, amely magában foglalta az összes kötelező elemet a hátra bukfenctől kezdve egészen a spirálfordulóig.

Természetesen egy ilyen rendszer működtetése kizárólag a biztonsági szabályok szigorú betartásával lehetséges, így az emberi élménykaland és a robot kombinációja során a KUKA technológusai számára első számú szempont volt a biztonság. A TÜV által tanúsított 4D-Simulator az összes biztonsági előírásnak megfelel, hiszen nemcsak füstriasztóval, hanem hőmérséklet-figyelő berendezéssel, kamerával és mikrofonnal is fel van szerelve. Az operátor folyamatosan figyeli az utasokat, így szükség esetén a gondola villámgyorsan eltávolítható. A rendszer biztonságosságának szimbólumaként pedig nem más volt a RoboCoaster első két utasa, mint a robotkar mechanikájáért felelős és a rendszer szoftveres részéért felelős egy-egy vezető mérnök.

 

További információ

Kuka Robotics a CNCMedia Tudástárában: http://www.cnc.hu/tudastar/?p=1873