Nikon HN-6060 lézerszkenner

A Nikon Metrology bemutatta a HN-6060 elnevezésű, legújabb generációs, érintésmentes mérőrendszerét, amely a legfejlettebb méréstechnológiai vívmányokkal felszerelve segít a gyártási folyamatok minőségének és teljesítményének javításában.

A HN-6060 nagy sűrűségű 3D pontfelhőt rögzít a mérendő alkatrész felületéről nagy sebességgel és kiemelkedő pontossággal. Az új fejlesztésű lézer szenzor egyetlen pásztázással olvassa be az alkatrész felületének alakját és érdességét, ezzel jelentős sebesség növekedést érve el a korábbi megoldásokhoz képest.

A rendszer tervezése során a Nikon ötvözte a fejlett optikai technológiát és a nagyszilárdságú, szinkron öttengelyes mozgásra képes hardver kialakítást. Így született meg egy olyan lézerszkenner rendszer, amely másodpercenként 120 000 pont rögzítésére képes, 5 mikrométeres pontossággal. “Bizonyos fogaskerék mérési tesztek során sikerült az 1 mikrométeres ismétlési pontosságot is elérni, amely már vetekszik az érintéses CMM technológiák teljesítményével.” – teszi hozzá Jos Jans.

A HN-6060 bármilyen összetett forma mérésére alkalmas, kezdve a fogaskerekektől, a turbina lapátokon, különféle burkolatokon és gépjárműipari alkatrészeken át, egészen az orvosi eszközökig. Az alkalmazási területek határtalanok.

Az alábbi videós esettanulmány során például egy személyre szabott korcsolyapenge titkára derítenek fényt, amely egyébként a szabad szem számára rejtve maradt volna.