Extrém fogaskerék megmunkálás

A MAG bebizonyította, hogy a szerszámgépek használatához is legalább olyan jól ért, mint a megépítésükhöz. Egyik legutóbbi munkájuk során ugyanis egy olyan megoldást kellett kidolgozniuk, melyben egy speciális szerszámokkal ellátott vízszintes CNC marógép segítségével alakítottak ki 588 fogat, egy 19 méter átmérőjű fogaskerék összeállításban, melynek össztömege majdnem elérte a 60 tonnát (54 836 kg).

A két részből álló fogaskerék összeállítás ASTM A290-es acélból készült. Az alsó elem egy 24 szekcióból álló pálya, amely a 12 szekcióból készült fogaskerék alapzatául szolgál. A MAG tervező csapatának speciális befogó szerszámokat kellett terveznie minden egyes művelethez, és ki kellett fejlesztenie a fogak CNC-s megmunkálására alkalmas szerszámokat.

“Nem a megszokott elrendezésben vágtuk ki a fogakat” – jelentette ki Mark Huhn, a MAG projekt vezetője. “A legtöbb esetben a fogazás evolvens ívét maga a CNC szerszámgép generálja, de mi egy speciális szerszámot használtunk, ahol az evolvens ív magában a vágó szerszámban volt kialakítva. A szerszámnak ezt a különleges kialakítását pedig előzetesen köszörüléssel hoztuk létre.”

A fogaskerék megmunkálása az AGMA (American Gear Manufacturers Association) 6-os minőségi osztályának megfelelően történt, az összeszerelés után a legnagyobb átmérő koncentrikusság mindössze 0,8 mm volt.

Megosztás

Papp Oliver

A CNCMedia alapító főszerkesztője. CAD szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, technológiai fejlesztésekről, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2008 óta. 

Tags:

[
    ]