Az OMAX vízsugaras vágógépének támogatásával korszerűsített a Koltsidas családi vállalkozás

A több, mint fél évszázados múlttal rendelkező családi vállalkozás, a Koltsidas Metal Fabrications az acél alkatrészek területén való vágás és előgyártmány készítés képviselője. Legújabb gyártósori újítása az OMAX által forgalmazott OptiMAX 80X Waterjet, amihez optimálisan extra kiegészítőkre is van lehetőség. A magasnyomású vízsugaras vágásnak köszönhetően a Koltsidas szinte bármilyen anyag vágását képes elvégezni, a nagyfokú precizitás megtartása mellett, ezzel pedig széles ügyfélkör rendelkezésére állnak a tengeri ipartól az építőiparig.

koltsidas_01

A Koltsidas Metal Fabrications az acél alkatrészek vágásának és az előgyártmány készítésnek az egyik legnagyobb görögországi képviselője. A céget 55 évvel ezelőtt alapította Vasilis Koltsidas az Attikai-félsziget neves kikötővárosában, Pireuszban. A több, mint fél évszázados múlttal rendelkező gyártócég a mai napig családi vállalkozásként van jelen a görög ipar életében, viszont a kezdeti pireuszi telep mellett immár 3 magán tulajdonban levő telephellyel üzemelnek, összesen 4500 m2-es területen, nem csak Pireuszban, hanem Peramában is. A Koltsidas tökéletes példája annak, hogy milyen az, amikor a családi vállalkozás találkozik a technológiai újításokkal. Az új Omax Waterjettel kiegészülve a cégnél jelenleg összesen 84 gép üzemel, s a széleskörű kihasználtságnak köszönhetően a főleg tengeri ipart képviselő ügyfelek mellett az építőipar számos területén is alkalmazhatók a Koltsidas által készített nagyméretű hajlított fémprofilok.

koltsidas_02

„Sok ügyfelünk van, de főként a tengeri iparban és az építőiparban, ahol épületekkel, színházakkal, bevásárlóközpontokkal foglalkozunk. Nagy fémprofilokat hajlítunk, mivel sok épület hajlított tetőt igényel. Ezenkívül sok szállodában és üzletben lézerrel kell kivágni és hajlítani a dekorációs lemezeket, ezeket is el tudjuk végezni. A családi vállalkozás folytatása mellett szeretnénk folyamatosan fejleszteni, új berendezéseket, gépeket vásárolni és új technológiákat bevonni a működésünkbe.” – mondja az alapító unokája.

Alkalmazott technológiák

A legkorszerűbb gépkollekcióval felszerelt Koltsidas acél alkatrészek vágása és előgyártmány készítése terén bármilyen igényt ki tud szolgálni mérettől függetlenül. A cég munkái között szerepel akár az 1200 mm-es átmérőjű és 20 mm lemezvastagságú csavarmenetek gyártása, üzem náluk hengerlőgép is és a portfólió része többek között a plazmavágás is.

Alapvetően a cég igyekszik két telephelyén elkülöníteni az általuk használt megoldásokat. Pireuszi egységük a vágásra szakosodott, van lehetőség plazma vágásra, vízsugárra vagy éppen lézeres parcellázásra. Többnyire 10 és 12 mm-es nagyságrendig történik a munkavégzés.  A peramai telephelyen pedig sajtolás (Press Braking) és profilozás területén állnak legfőképpen rendelkezésre. Itt akár 20 cső hajlítása is elvégezhető, mindezen kívül pedig speciális előgyártott tartállyal is rendelkezik a cég, mérettől függetlenül.

„Megrendelőink számára bármilyen megoldást tudunk biztosítani, amire szükségük van: előregyártás, ültetőlemezek vagy fémprofilok, hiszen 1,5 mm-től 100 mm-ig tudunk megmunkálni. Nagyon sok műanyag lemezünk is van, ami csak vízsugárral és vastag alumíniummal vágható.” – teszi hozzá Koltsidas.

A gyártó életében az említett megoldásokon kívül immár van lehetőség a vízsugárral történő vágásra is. A technológiai korszerűsítést szem előtt tartva, a cég a BelchExpot követően vásárolt, majd üzembe helyezett egy OMAX OptiMAX 80X típusú vízsugaras gépet, amely gyorsabb és pontosabb megoldásokat tesz lehetővé.

koltsidas_03

orange

 

OptiMAX 80X abrazív vízsugaras vágógép

Az OMAX gépe csúcsminőséget jelent a nagy teljesítményű precíziós abrazív vízsugaras vágásban. 4064 mm x 2032 mm (13′ 4″ x 6′ 8″) paraméterű vágófelülettel és ±0,0025 mm (±0,001″) lineáris pozícionálási pontosságal rendelkezik.

koltsidas_04

Alapfelszereltségének része az exkluzív IntelliTRAX csiszolósugaras lineáris meghajtórendszer, ami 8,9 m/perc (350 in/perc) mozgási sebességet biztosít valós idejű, zárt hurkú pozicionálási visszajelzéssel. 305 mm-es (12 hüvelykes) programozható Z-tengely mozgással van felszerelve, az iparág legalacsonyabb belmagasságigényű kialakításával. A szabványos gyors vízszintszabályozás a tisztább, biztonságosabb és csendesebb merülő vágás érdekében a legtöbb munkát 80 dBA alatt végzi.
Mozgásvezérlés tekintetében az OMAX szoftvertámogatással küszöböli ki a vízsugár általi sarkoknál történő alámetszési problémát. Számítógépes modellt használva a vágási áram mozgásának és alakjának pontos előrejelzése történik, majd egy PC-alapú mozgásvezérlő rendszer használatával kompenzálja a nem kívánt sugármozgást. Az eredmény ezáltal egy gyors, pontos alkatrész az első alkalommal.

 

orange

Változások a Waterjet beüzemelése után

Az OMAX megoldása jelentős hatással volt a gyártási folyamatokra. Technológiai újítást hozott a cég életébe, lehetővé tette a pontos vágás kivitelezését a 70 mm-es vágás és az 50 mm-es rozsdamentes acéllemez vágás esetében is. A vízsugaras vágás optimális gyártási idő mellett pontosabb, precízebb megoldásokat biztosít a Koltsidas munkafolyamatai során.

„Általában napi 8 órát jár a gép, most szerintem már 500 óra körül jár. Lehet, hogy egy kicsit több vagy kicsit kevesebb. Talán lesz egy második műszakunk, de ugyanannyi munka megtartására törekszünk, szeretnénk tartani az eddigi ütemtervet. Egyes ügyfeleink már látják a tőlünk, a vízsugártól átvett alkatrészek minőségének változását. Nagyon lineárisan vág, nincs elkeskenyedés az alkatrészek alján. És még valami, hogy lerövidült az átfutási időnk, mert gyorsabban tudjuk elkészíteni az alkatrészeket.” – értékeli Koltsidas az OMAX által behozott újítást.

koltsidas_08

Az OMAX gépéhez kiegészítésekre is van lehetőség, hiszen a Tilt-A-Jet és a Solid Removal Systemnek köszönhetően a könnyű, zökkenőmentes tartálytisztítás is elérhetővé vált a Koltsidas számára. Ezek beszerzése során fő szempontként szintén a pontosság és a közvetlen meghajtó szivattyú volt szem előtt. Az újítások megbízhatónak bizonyultak az alacsony fenntartási költséget is figyelembe véve.

„Amikor eljött az idő, hogy eldöntsük, mi extrák legyenek a gépben, a kiegészítő, amit mindenképpen szerettem volna hozzáadni, a Tilt-A-Jet és a Solids Removal System volt, amivel nagyon könnyen megtisztíthatjuk a tartályt. Az OMAX-szal jók voltak az első benyomások, segíttetek megoldásokat találni gyártási folyamatokban. A gép első hónapban való használatakor volt néhány kérdésünk és kisebb problémák, de könnyű volt kapcsolatot teremteni a technikusokkal és megoldást találni. Jó partneri viszonyt ápolunk az OMAX-szal, és szeretnénk ezt meg is tartani.”

orange

 

OMAX Tilt-A-Jet és Solids Removal System

Tilt-A-Jet

koltsidas_05

A Tilt-A-Jet problémamentes módszer az egyszerű, könnyű kúpos korrekcióhoz, a Tilt-A-Jet lehetővé teszi a kezelők számára, hogy egyetlen kattintással kúpos alkatrészéleket érjenek el az IntelliMAX-ban, szinte minden teljes méretű OMAX gépmodellnél. Az iparág első számú precíziós csiszolóvágó feje, a Tilt-A-Jet® lehetővé teszi, hogy a legtöbb anyag gyakorlatilag nulla kúpos legyen. A Tilt-A-Jet a fúvókát az iparágvezető Intelli-MAX® szoftver által kiszámított precíz szögben pozícionálja, hogy pontosan eltüntesse a csiszolósugár természetes kúposságát. Az Intelli-MAX szoftverben egyetlen kattintással másodpercek alatt megtörténik a Z-tengely négyzetre állítása is, hogy az pontosan merőleges legyen a lécekre. A Tilt-A-Jet ideális megoldás kúpmentes megmunkálási igényeihez.
Solids Removal System

koltsidas_06

Az OMAX által biztosított megoldás keretében tartálybővítésekre van lehetőség. Ennek több fajtája érhető el a kínálatukban. A tömeges csiszolóanyag szállítási rendszer pneumatikus nyomást használ a gránát automatikus szállítására. A PLC-vel vezérelt nagy szilárdanyag-eltávolító rendszer (LSRS) pontos szabályozást biztosít a kiürítési sebesség, a zónaválasztás és az időtartam felett. A változó sebességű szilárdanyag-eltávolító rendszer (VS-SRS) lehetővé teszi a kezelő számára, hogy programozza az áramlási sebességet és irányt. A Scissor-Style Plumbing a szabványos ostor felváltására képes, az ollós tömítéssel növelve az áramlást a szivattyú és a vágófej között. A Rapid Water Level Control pedig egy könnyen használható, tartályba épített pneumatikus rendszer, amely lehetővé teszi a felfogótartály vízszintjének gyors emelését és csökkentését víz alatti vágás céljából.

 

orange

A Koltsidas céljai a jövőre nézve

„Célunk az új technológiákba és új gépekbe való költséges beruházás. Úgy gondolom, hogy a következő években lesz néhány új gép a gyárunkban, és valószínűleg új gyárat is tudunk létrehozni majd, így ott új technológiákat is alkalmazhatunk. Ügyfelek szempontjából, szeretnénk megtartani őket belföldön és biztosítani számukra minden megoldást, amire szükségük van.” – zárja gondolatát Koltsidas.

koltsidas_07

ForrásOMAX

További információ:

A Koltsidas Metal Fabrications megoldásairól.

Az OMAX vízsugaras vágógépekről.

Az OMAX Tilt-A-Jet kiegészítőiről.

Az OMAX Solids Removal System kiegészítőiről.

Megosztás
[
    ]