Trochoidális esztergálás

Mindig van egy rés a szerszámok képességei és a legfejlettebb CAM rendszerek beépített lehetőségei között. Ennek az oka pedig igen egyszerű. A CAM rendszereket bár folyamatosan frissítik a legújabb hasznosnak bizonyuló megmunkálási eljárásokkal, ezzel egyidőben a szerszámgyártók is lankadatlanul új, hatékonyabb megoldásokat keresnek a nagy kihívásokat jelentő megmunkálásokra. Ebből adódóan a CAM rendszerek valódi értékének csak egy részét jelentik az automatikus megmunkálási stratégiák. Bizonyos esetekben, mint például az értékes alkatrészek nagy sorozatban történő gyártásánál pont az a szabadság jelenti a CAM szoftverek értékét, hogy el lehet szakadni ezektől a beépített funkcióktól.

Tom Funke, a Sandvik Coromant egyik vezető CAM programozója számos olyan megmunkálási stratégiát dolgozott ki, melyek bizonyos esetekben megérhetik a programozással töltött extra órákat. Az egyik ilyen stratégia a trochoidális esztergálás, amellyel megnövelhető a termelékenység és a szerszámok élettartama.

A marószerszámokhoz hasonlóan az esztergáló szerszámok is jelentős igénybevételnek vannak kitéve a rájuk nehezedő terhelés hirtelen megváltozásakor. Kör alakú lapkákat használva azonban lehetőség nyílik a szerszám folyamatos terhelésére a megmunkálás során.

Egészen pontosan a Sandvik Coromant az olyan esztergálási folyamatokhoz ajánlja a trochoidális esztergálást, ahol egymás után következő több réteg megmunkálására van szükség. Ez a megoldás jelentősen eltér az egyéb trochoidális szerszámpályáktól egy bizonyos tekintetben. Ahelyett, hogy ismételgetve ugyanazt az íves szerszámpályát követné, egyre mélyebbre haladva az alkatrészben, a trochoidális esztergálás során a vágás iránya minden egyes áthaladásnál megfordul. Vagyis a kör alakú lapka először balra halad végig az adott pályán, utána pedig, mélyebbre lépve, jobbra teszi ugyanezt, egészen addig amíg az alakzat teljesen el nem készül. Ebből az oda-vissza mozgásból adódóan jelentősen megnő a szerszám élettartama, mivel sosem hagyja el a munkadarabot, és így sokkal egyenletesebb terhelés nehezedik rá.

Ez tehát Mr. Funke egyik olyan technikája, amely bár számos programozási lépést igényel alaksajátosságonként, bizonyos esetekben kifizetődő lehet. Mr. Funke az NX CAM 6-os verziójának Teach Mode funkcióját használja a szerszámpálya leprogramozására. Először is az alakzat geometriáját rögzíti Modelling Mode-ban, majd Teach Mode-ba kapcsolva a “Follow Curve Motion” funkció segítségével helyezi rá a szerszámpályát erre a geometriára. Ezek után ezt a pályát alkalmazza a szükséges számú mélységben, mindig egyszerre csak egyet haladva. Hogy biztosítva legyen a szerszám irányváltása, meg kell változtatni a “Material Side” beállítási opciót minden egyes áthaladás után.

A trochoidális esztergálás részletes bemutatója megtekinthető a következő videóban:

https://www.youtube.com/watch?v=HRtSpY0SdBY

forrás: www.mmsonline.com

Megosztás
[
    ]