Cél a versenyben maradás

Cél a versenyben maradásHogy versenyképes maradhasson a piacon, a svájci SRM-nek szembe kellett néznie a gyártási idők csökkentéséből adódó kihívásokkal. Ez pedig magában foglalta az összetett munkadarabokhoz tartozó CNC kódok elkészítési idejének és erőforrásigényének csökkentését. Az SRM az innovatív Sinumerik vezérlők és a könnyen kezelhető szoftverek segítségével volt képes teljesíteni ezeket az elvárásokat.

Werner Rützler és Peter Strebel, a svájci SRM vezérigazgatói elmondták, hogy a vállalat ügyfelei főként csúcstechnológiás alkalmazások precíziós alkatrészeinek legyártásával bízza meg őket. “Mivel közvetlenül az ügyfelek összeszerelő sorára gyártunk, ügyfeleink elvárják a lehető legnagyobb rugalmasságot és a legrövidebb szállítási időket.” Hogy kevésbé függjön az egyes ipari szektorok gazdasági változásaitól, a cég vezetése már a kezdetektől az esztergált és mart alkatrészek széles skálájának lefedésére törekedett. A vállalat nagyjából 50 alkalmazottja egyaránt gyárt pár miliméter átmérőjű esztergált alkatrészeket kis és közepes szériában, és nagy méretű, akár 10 kg-os mart alkatrészeket is. Megrendeléseik többek között az orvosi szektorból, a repülőgépiparból és biztonsági rendszerekkel foglalkozó vállalatoktól származnak.

A már több éve üzemelő, egyszerű esztergált alkatrészekhez való Emcoturn 25 esztergáló központ, és a teljes megmunkálásokhoz szükséges Maxxturn 45 mellé 2010-ben egy rúdbetöltővel felszerelt Hyperturn is csatlakozott. Ez a nagy teljesítményű esztergáló központ két szerszám revolverrel, egy y-tengellyel és egy ellenorsóval is rendelkezik. A vállalat vezetősége a gépkezelőkkel egyetértésben a Sinumerik 840D sl CNC vezérlőt választotta. “Az alkalmazottainkat azonnal lenyűgözték az új CNC kiváló adottságai.” emelte ki Rützler.

Ali Yesil, aki elsősorban az új esztergáló központ programozását és a rajta folyó megmunkálásokat végzi így nyilatkozott: “A DIN standard szerinti G-kód-os programozással összehasonlítva a programozáshoz szükséges idő átlagosan a felére csökkent az új gépen.” A gyors programozásban és beállításban számos fejlett szotverfunkció segíti a gépkezelőt. Yesil nagyra becsüli a főorsó és az ellenorsó közötti transzferhez generált automatikus ciklusokat. “A megmunkálás ütemterve világos áttekintést ad a beállított megmunkálási lépésekről, azok végrehajtási sorrendje szerint. Az egyes lépések pedig gombnyomással kijelölhetők, ami előhozza az adott megmunkálás grafikus dialógus ablakát. Ennek köszönhetően még az igen bonyolult NC programok is könnyedén és egyszerűen módosíthatók és szükség szerint optimalizálhatók.”

Rützler kihangsúlyozta, hogy ha cége a jövőben  további befektetéseket fog végrehajtani, akkor is a Siemens vezérlők mellett fognak dönteni, számára ugyanis a gyorsabb programozhatóság és a gépkezelők elégedettsége a döntő tényező.

forrás: cnc4you